Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Fotografietips

Lightroom Classic en Lightroom CC: wat moet je kiezen?

Van Duuren Media

We proberen je altijd opnieuw te inspireren en geven je daarom graag tips en tricks voor fotografie, zodat je zelf aan de slag aan kan met je camera om nog mooiere foto’s te maken. Dit blog hebben we in samenwerking met Van Duuren Media samengesteld en geeft je informatie over de software die je kunt gebruiken om jouw foto’s nóg mooier te maken.

Als het om beeldbewerking gaat van in RAW geschoten foto’s is Lightroom waarschijnlijk het meest bekend en populair. Adobe Photoshop Lightroom is inmiddels beland aan versie 7 en heet nu officieel Lightroom Classic CC. CC staat hierbij voor Creative Cloud, wat weer betekent dat je voor Lightroom Classic lid moet zijn van Creative Cloud. Wat kun je met Lightroom doen? Moet je altijd lid worden van Creative Cloud en wat is toch Lightroom CC? De wereld van Lightroom zit niet eenvoudig in elkaar.

Lightroom Classic CC

Lightroom Classic CC is een desktop-applicatie voor Windows en macOS. De twee belangrijkste onderdelen zijn: je foto’s opslaan in de Bibliotheek en je foto’s ontwikkelen in de module Ontwikkelen. Je foto’s staan lokaal op je computer. De informatie over je foto’s bevindt zich de Lightroom-catalogus. Dankzij de bibliotheekfunctie kun je je foto’s voorzien van trefwoorden en van waarderingen. Je kunt je foto’s opslaan in mappen, verzamelingen maken van je favoriete foto’s. Dankzij de bibliotheek kun je specifieke foto’s makkelijk terugvinden, ook nog jaren later. In de module Ontwikkelen bewerk je je foto’s met allerlei fantastische hulpmiddelen. Bibliotheek en Ontwikkelen zijn de modules in Lightroom Classic CC die je het meest zult gebruiken. In andere modules kun je onder andere foto’s afdrukken, boeken samenstellen en web-galeries maken.

Lightroom CC

Sinds eind vorig jaar is er een nieuwe versie van Lightroom: Lightroom CC. Bij Lightroom CC staan je foto in de Adobe Cloud en kun je ze vanuit allerlei apparaten bewerken. Lightroom CC draait op de desktop – Windows en macOS – en op je smartapparaten – iOS en Android. Doordat je foto’s allemaal in de cloud staan heb je op elk apparaat altijd de meest recente versie van je foto. Alle bewerkingen die je aan een foto doet, worden meteen gesynchroniseerd naar de cloud en zijn beschikbaar op al je andere apparaten. Een foto die je maakt met je smartphone is ook meteen beschikbaar in Lightroom CC op de desktop. De mogelijkheden van Lightroom CC zijn op dit moment beperkter dan die van Lightroom Classic.

Wat moet je kiezen?

Wat voor lidmaatschap moet je kiezen? Lightroom CC of Classic? Lightroom Classic of CC? Allebei? Dat laatste is ingewikkeld. Foto’s in Lightroom Classic die allemaal op de je desktop-computer staan, samen met dezelfde of andere foto’s bij Lightroom CC in de cloud? Dat is vragen om verwarring, om fouten. En wat zijn de kosten voor de lidmaatschappen? Lightroom Classic inclusief Photoshop kost je €12,09 per maand. Lightroom CC (zonder Photoshop) met maximaal 1 TB aan opslagruimte bij Adobe kost je ook €12,09 per maand. Voor elke TB extra betaal je €12,09 extra. Voor Classic, CC én Photoshop betaal je precies het dubbele, €24,19 per maand. Om de verwarring/keuzestress groter te maken is er nóg een mogelijkheid: Lightroom 6 als los pakket. Dat is nog steeds te koop en kost je één keer €139,-, zonder verdere maandelijkse kosten en zonder verdere upgrademogelijkheden.

Doelgroepen

Misschien zijn er drie doelgroepen voor Lightroom Classic en Lightroom CC. Voor Classic de professionele fotografen die de 12 euro per maand best kunnen betalen. Lightroom CC is dan voor fotografen met een mobiele telefoon en wat foto’s van een andere camera. De derde doelgroep, de serieuze amateur, valt een beetje tussen wal en schip. Die willen geen lidmaatschap/abonnement. Die willen een pakket kopen en dat een aantal jaren gebruiken totdat de software het misschien niet meer doet. Die doelgroep wordt door Adobe met hun huidige aanbiedingen niet echt meer bedient. Er komen alternatieven voor Lightroom. Luminar, een RAW-editor, krijgt volgend jaar Digital Asset Management, een soort bibliotheekfunctie erbij. Gratis voor bestaande klanten. En wat kost Luminar? € 69,-. Denk daar maar eens over na, Adobe.

Wil je meer weten over Lightroom Classic en Lightroom CC of Photoshop Lightroom? Klik op de onderstaande linkjes voor om de boeken te bestellen.