Fotografietips
8 handige tips voor architectuurfotografie
We kunnen de deur nauwelijks uitlopen of we worden geconfronteerd met architectuur. Geliefd of minder geliefd, het is overal. In sommige gevallen heb je het over oude architectuur zoals de Renaissance. Denk alleen al aan de vele paleizen in Frankrijk. In andere gevallen heb je het weer over ultramoderne bouwwerken zoals het Guggenheim museum in Bilbao. In dit blog geven we een aantal handige tips voor het fotograferen van architectuur.
1. Wat is architectuurfotografie?
Architectuurfotografie is het vastleggen van gebouwen en andere structuren op een manier die esthetisch aantrekkelijk en informatief is. Het gaat niet alleen om het maken van een foto van een gebouw, maar om het vertellen van een verhaal over de structuur, de omgeving en de geschiedenis. Architectuurfotografie kan zowel de buitenkant als de binnenkant van gebouwen omvatten, en kan variëren van weidse stadsgezichten tot gedetailleerde close-ups.
2. Welke lens gebruik ik voor architectuurfotografie?
Een groothoeklens is vaak de eerste keuze voor veel architectuurfotografen. Deze lenzen hebben een breed gezichtsveld, waardoor je grote gebouwen of ruimtes volledig in beeld kunt brengen, zelfs als je dichtbij staat. Ze zijn ook geweldig voor het vastleggen van dramatische perspectieven en het benadrukken van de schaal van gebouwen.
Een tilt-shift lens kan ook nuttig zijn voor architectuurfotografie. Deze lenzen stellen je in staat om de oriëntatie van de lens ten opzichte van de sensor van de camera te veranderen, waardoor je perspectiefvervorming kunt corrigeren. Dit is vooral handig bij het fotograferen van hoge gebouwen, waar je normaal gesproken een 'vallende' look zou krijgen als je vanaf de grond omhoog fotografeert.
Geen tilt-shift of groothoeklens? Geen zorgen, je kunt nog steeds prachtige foto's maken. Zorg er wel voor dat je een zo groot mogelijke beeldhoek of brandpuntsafstand gebruikt bij het fotograferen van hoge gebouwen of in krappe ruimtes. Speel met de beeldhoek en je zoomlens om de best mogelijke uitsnede te creëren. Een tip: laat inlopende lijnen vanuit de hoeken van je foto samenkomen voor een dynamisch effect.
3. Vergeet de compositieregels niet
Compositieregels zijn richtlijnen die fotografen helpen bij het ordenen van de visuele elementen in een foto op een manier die aantrekkelijk is voor het menselijk oog. Ze zijn ontworpen om je te helpen sterke, evenwichtige en boeiende foto's te maken.
Wandel eens rond een gebouw en ontdek vanuit welke hoek je de meest indrukwekkende foto kunt maken. Door de foto vanuit een hoek te maken, voeg je bijvoorbeeld meer diepte toe. En vanuit een laag standpunt lijkt een gebouw nog indrukwekkender. Experimenteer en ontdek wat het beste werkt voor jouw foto!  
4. Ga op zoek naar details
Het vastleggen van details kan een krachtige manier zijn om de persoonlijkheid en het karakter van een gebouw te onthullen. Denk aan de textuur van de stenen, de complexiteit van een raamwerk, of de elegantie van een deurknop. Elk detail kan een verhaal vertellen en bijdragen aan het grotere beeld van wat het gebouw uniek maakt. Patronen, zoals herhalende ramen of bakstenen, kunnen ook een visueel aantrekkelijk effect creëren. Door je te concentreren op deze elementen, kun je een diepere connectie met het gebouw vastleggen en een foto maken die echt de essentie van het gebouw weergeeft, zelfs zonder de hulp van een groothoeklens.
5. Let op je diafragma
Gebruik een zo hoog mogelijk diafragma bij het fotograferen. Gebouwen zijn meestal groot en hoog, dus om het hele gebouw scherp op de foto te krijgen, is een grote scherptediepte essentieel. Stel je camera in op de A of Av stand om dit diafragma zelf te regelen. Let wel op de sluitertijd die hierbij hoort, deze mag niet te hoog worden. Gebruik eventueel een statief, wat ons brengt bij de volgende tip.
6. Gebruik een statief
Maak gebruik van een statief. Hiermee kun je rustig de compositie bepalen en - nog belangrijker - een eventueel lange sluitertijd als gevolg van een hoog diafragma is geen probleem. Met je camera op het statief maak je die scherpe foto die je voor ogen had.
7. Vermeid ruis in je foto
Niemand wil ruis in zijn foto's. Het kan de kwaliteit van je beeld aanzienlijk verminderen en afleiden van het onderwerp dat je probeert vast te leggen. Daarom is het belangrijk om je ISO-waarde zo laag mogelijk te houden. ISO is een camera-instelling die de gevoeligheid van je camera voor licht bepaalt. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe gevoeliger de camera is voor licht, maar dit verhoogt ook de kans op ruis in je foto's. Daarom is het een goed idee om de ISO-waarde zo laag mogelijk te houden, vooral bij nachtfotografie.
8. Het kikvorsperspectief
Het kikvorsperspectief is een techniek in de fotografie waarbij je vanuit een laag standpunt omhoog kijkt naar je onderwerp. Dit is een veelgebruikte techniek bij het fotograferen van gebouwen, omdat het een uniek en indrukwekkend perspectief biedt. Wanneer je omhoog kijkt naar een gebouw, verandert het perspectief drastisch. De lijnen van het gebouw lijken te convergeren naar een punt in de lucht, wat een gevoel van hoogte en grandeur geeft. Dit kan een gewoon gebouw transformeren in een majestueus kunstwerk. Het kikvorsperspectief kan ook helpen om storende elementen op de grond, zoals verkeer of mensen, uit je foto te houden. In plaats daarvan kun je je concentreren op de architectuur en de lucht, wat vaak resulteert in een schonere en meer gerichte compositie.
9. De uitdaging van een architectuurfotograaf
Convergerende lijnen kunnen een uitdaging vormen bij het fotograferen van gebouwen. Dit fenomeen zorgt ervoor dat de lijnen van het gebouw scheef lijken te staan of om te vallen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit op te lossen: - Neem wat afstand van je onderwerp. Houd er wel rekening mee dat dit kan betekenen dat je oorspronkelijke compositie niet meer werkt, of dat de omgeving niet meewerkt. Denk aan andere gebouwen, drukke menigten of verkeer. - Pas de beeldhoek of brandpuntsafstand aan. Dit kan echter ook invloed hebben op je gekozen compositie. - Zoek een hoger standpunt op als dat mogelijk is. - Overweeg het gebruik van een tilt-shiftlens. Deze lens kan zo worden ingesteld dat de lijnen al tijdens het fotograferen worden gecorrigeerd. - Corrigeer de lijnen achteraf met software, zoals Photoshop. Zorg er wel voor dat je voldoende ruimte rond je onderwerp hebt, omdat softwarematige aanpassingen altijd invloed hebben op de randen van je foto (zie de voor-en-na-foto's hieronder).