Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Fotografietips

8 manieren om te fotograferen in de zon

Het is een bekend gegeven: fotograferen op een stralende zomerdag kan een flinke uitdaging zijn. De zon staat hoog aan de hemel en het overvloedige licht kan je foto's flets en onaantrekkelijk maken. Maar vrees niet, zelfs op een zonovergoten middag kun je prachtige foto's maken. In dit blogartikel bereiden we je voor op die zonnige middagen met enkele handige tips voor het fotograferen!

1. Zoek naar interessante schaduwen om te fotograferen

Een zonnige middag is perfect voor licht- en schaduwfotografie omdat er vaak sterke contrasten aanwezig zijn. Maak gebruik van deze contrasten door op zoek te gaan naar interessante schaduwen. Schaduwen kunnen een extra dimensie aan je foto's toevoegen en zorgen voor een speels en dramatisch effect. Experimenteer met verschillende composities en kijk hoe de schaduwen de vormen en texturen in je foto's benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan schaduwen van bomen, gebouwen of mensen.

2. Gebruik tegenlicht om silhouetten te maken op je foto’s

Tegen de zon in fotograferen levert een prachtig effect in je foto’s. Probeer het maar eens: fotografeer je onderwerp met de felle zon op de achtergrond en laat het licht door je foto heen schijnen. Dit kan zorgen voor een mooie gloed en silhouetten. Probeer bijvoorbeeld eens een foto te maken van een vlieger die voor de zon langs vliegt op het strand. Speel een beetje met de witbalans. Er is geen 'foute' witbalans bij silhouetfotografie. De witbalans zorgt vaak voor een andere kleur rond het silhouet en jij kiest natuurlijk de mooiste kleur uit! Weet je niet zeker welke witbalans je moet pakken? Door in RAW te fotograferenbepaal je dit later nog eenvoudig vanachter je PC met een fotobewerkingsprogramma.

3. Speel met lichtstralen

Je kunt spelen met lichtstralen door een smalle opening te kiezen, zoals een pad tussen bomen, waar het licht gefilterd wordt. Let op de positie van de zon en experimenteer met verschillende sluitertijden om de lichtstralen op de juiste manier vast te leggen. Het vastleggen van lichtstralen kan je foto's een dromerige en mystieke sfeer geven.

4. Maak gebruik van reflecties

Bij zonlicht zijn er vaak veel oppervlakken waarop het licht reflecteert, zoals waterplassen, ramen of glanzende objecten. Maak gebruik van deze reflecties om interessante en creatieve foto's te maken. Experimenteer met verschillende hoeken en perspectieven om de reflecties op een unieke manier vast te leggen. Reflecties kunnen zorgen voor een extra laag in je foto's en kunnen een gevoel van diepte en symmetrie creëren.

5. Gebruik een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een onmisbaar hulpmiddel bij het fotograferen op een zonnige middag. Wanneer je geen reflecties wilt hebben op je foto’s, helpt een polarisatiefilter om dit effect op oppervlakken zoals water, glas, en bladeren te verminderen. Hierdoor krijg je helderdere kleuren en een beter contrast in je foto's. Door het gebruik van een polarisatiefilter kun je ook de intensiteit van de blauwe lucht vergroten, waardoor deze nog mooier naar voren komt. Zorg ervoor dat je het filter goed op je lens bevestigt en experimenteer met de verschillende standen om het gewenste effect te bereiken.

6. Zet een zonnekap op je spiegelreflex

Een zonnekap is een handig accessoire dat je kunt gebruiken om ongewenste lensflare en schitteringen te verminderen. Onder de zon kan het felle licht rechtstreeks in je lens schijnen, wat kan resulteren in overbelichte plekken en verminderd contrast. Door een zonnekap op je lens te bevestigen, blokkeer je het directe licht en voorkom je deze problemen. Daarnaast beschermt een zonnekap ook je lens tegen stof, vingerafdrukken en krassen.

7. Flitsen onder de zon

Het klinkt misschien tegenstrijdig: de zon schijnt fel, de lucht is strakblauw en jij zet de flitser aan? Hoe vreemd het ook klinkt, het werkt! De zon creëert namelijk schaduwen. Deze schaduwen kunnen bijvoorbeeld vreemd over iemands gezicht vallen. Door de flitser te gebruiken, neutraliseer je deze schaduw en krijg je betere foto’s. Bovendien compenseert een flitser het zonlicht. Dit extra licht zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het gezicht van een portret minder flets wordt – en het gezicht meer kleur en definitie krijgt. Hierdoor verschijnt het levendiger en aantrekkelijker op de foto.

8. Zwart/wit of een andere kleurbewerking

Zou je jezelf eens voorstellen, rijdend op een mountainbike in de prachtige bergen, omringd door ruige natuur en uitdagende paden? Wanneer je deze avontuurlijke rit vastlegt met een camera op een zonnige dag, kan dit echter voor fletse foto’s zorgen. Vooral de kleuren lijden onder de felle zon en komen niet goed tot hun recht. Een oplossing? Haal de kleuren gewoon helemaal weg! Door in zwart-wit te fotograferen, krijg je alsnog een mooie foto overdag. Probeer dit maar eens op het strand bijvoorbeeld. Je foto’s zullen er zeker van opknappen!  

Gewoon doen!

We zijn vaak op zoek naar het perfecte plaatje. Maar het zou zonde zijn als je jezelf te veel beperkt bij het maken van mooie zomerse foto’s. Misschien valt de schaduw een keer niet zoals je wilt; misschien is iemand een keer wat flets in het gezicht door de zon. Maar fotografie gaat niet alleen over het maken van de beste foto. Het gaat ook over het vastleggen van onvergetelijke momenten. Een ijsje eten met je (klein)kinderen in de zon, een middagje op het strand of genieten op een terrasje in de stad. Zelfs als de foto beter had gekund, zul je deze foto’s later nog met veel plezier bekijken. Het gaat immers om de prachtige zomerse herinneringen. Zomerse herinneringen waar je nog veel meer mee kunt.

Om deze vast te leggen zou je bijvoorbeeld een wanddecoratie aan de muur kunnen hangen van jouw gemaakte foto’s. Zo breng je die zomerse sfeer direct in je interieur. Maak online je wanddecoratie of download de ontwerpsoftware voor desktop, tablet en smartphone. Geniet van een reeks aan opties en opmaakmogelijkheden en deel je kunstwerk met anderen.