Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Interview Daniëlle Regout

Over haar winterse familiereis naar Lapland

Daniëlle Regout is ‘Organizer Photo Archives’ (OPA) en helpt bij het organiseren van fotoarchieven en het ontwikkelen van fotoboeken. Dit alles begon toen ze als fotografe steeds vaker gevraagd werd om beelden te archiveren. Omdat Daniëlle vooral trouwerijen fotografeerde, ontwikkelde ze al trouwfotoboeken. Ze kwam erachter dat veel mensen het lastig vinden om foto’s te archiveren en te verwerken. Ondanks haar volle agenda als organisatietalent, vindt ze gelukkig nog voldoende tijd om te fotograferen. Zo ook tijdens een familiereis naar Lapland. In dit interview lees je meer over de reis, het landschap en de uitdagingen van het fotograferen in de ijzige omstandigheden.

Lapland: het noordelijkste puntje Scandinavië

Lapland ligt voor het grootste deel in het noorden van Scandinavië. Het gebied beslaat een oppervlakte van meer dan 100.000 km2 verdeeld over de landen Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Daniëlle bezocht het Zweedse deel tijdens een trip van een kleine week: “We bezochten Lapland omdat dit een langgekoesterde droom van mijn vader was. Hij kreeg de reis cadeau voor zijn 65e verjaardag. Mijn moeder organiseerde de reis en mijn broer en ik mochten mee. Een fantastische kans voor mij als fotograaf om Lapland vast te leggen op camera.”

Fotograferen bij -20 °C en slechts vijf uurtjes daglicht

De omstandigheden in Lapland zijn volgens Daniëlle behoorlijk uitdagend: “In Lapland daalt het kwik met gemak naar -20 °C. Dit vraagt het nodige van de fotograaf en de apparatuur. Door deze temperaturen loopt je accu sneller leeg. Ik nam daarom extra accu’s mee en droeg de accu’s dicht op mijn lichaam. Door de lichaamstemperatuur, blijven de accu’s warmer, waardoor er minder energie verloren gaat. Een ander risico van de lage temperaturen is condens op de lens. Als je te dicht bij de lens ademt, komt er condens op de lens en dat bevriest bij deze temperaturen meteen. Ik ontdooide mijn fototoestel op een handdoek zodra we weer binnen waren. Het klinkt vreemd, maar de camera wordt buiten een beetje vochtig door de omstandigheden.”

“Fotograferen met dikke handschoenen is onhandig. Daarom trok ik mijn handschoenen uit tijdens het fotograferen. Je hebt hierdoor beperkt tijd voor een foto. Op de sneeuwscooter voelde het nog kouder aan door de rijwind. In deze omstandigheden is het handig als je de instellingen van je toestel helemaal kent. Ook de hoeveelheid daglicht is een uitdaging. Wij bezochten Lapland begin december en rond deze tijd heb je ongeveer vijf uur licht per dag. Het beperkte daglicht dat er is, vond ik trouwens indrukwekkend en mysterieus.”

“Het beperkte daglicht dat er is, vond ik trouwens indrukwekkend en mysterieus.”

Grootste kans op het noorderlicht

Lapland ligt boven de poolcirkel en is daardoor één van de beste locaties voor het fotograferen van het noorderlicht. Hoe heeft Daniëlle dit gefotografeerd? “Toen wij Lapland bezochten werd het pas licht rond 9.00u en donker rond 14.00u. Doordat het lang donker is, is de kans om het noorderlicht te zien groot. Het vooraf selecteren van een locatie van een noorderlichtfoto is lastig, omdat het noorderlicht zomaar verschijnt of verdwijnt. Wij stonden net op een minder perfecte locatie toen het noorderlicht verscheen. Doordat we snel een heuvel oprenden, kregen we een beter decor voor de foto.”

“Het helpt om thuis met je toestel te experimenteren. De instellingen die je gebruikt bij om noorderlicht te fotograferen zijn vergelijkbaar aan sterrenfotografie. Zelf gebruikte ik weinig scherptediepte en een lange sluitertijd van 30 tot 60 seconden. Door deze lange sluitertijd is een statief onmisbaar. Je ziet het noorderlicht eigenlijk als een lange streep. Omdat het een bewegend beeld is, ontstaan de kenmerkende vegen zoals je deze kent van foto’s. In eerste instantie probeerde ik het noorderlicht zo snel mogelijk te fotograferen om het in ieder geval vast te leggen. Daarna nam ik de tijd om te experimenteren en te optimaliseren.”

Cultuur, natuur en buitenleven

Naast het noorderlicht is er in Lapland veel meer te beleven: “We genoten zo van de omgeving dat we vrijwel de hele tijd buiten waren en op pad gingen. Hierdoor werd het een intensieve en actieve reis. De bevolking is vriendelijk en vertelt graag over hun historie en cultuur. Van origine wordt Lapland bewoond door een volk genaamd de Sami. Ze leven echt van dag tot dag en deze mindset zorgt voor een relaxte sfeer. Door de idyllische omgeving krijg je constant het idee dat je in het land van de kerstman woont. In Lapland is bovendien verassend veel te beleven: van de prachtigste watervallen tot een bezoek aan een rendierenboerderij.”

“Door de idyllische omgeving krijg je constant het idee dat je in het land van de kerstman woont.”

Tips voor het verwerken van de foto’s

Omdat Daniëlle professioneel fotoarchieven organiseert, horen we natuurlijk graag welke tips zij heeft voor fotoverwerking: “Ik begin altijd met het verzamelen van alle foto’s. Tijdens onze Laplandreis waren we met ons vieren. Ik bundel dan eerst alle foto’s van iedereen. Daarna maak ik een selectie van de mooiste foto’s. Heb je een reisverslag gemaakt? Neem de verhalen dan mee in het fotoboek. Mijn vader is een fantastische schrijver en maakt altijd een reisverslag. Zo’n verslag is echt een verrijking van een reisfotoboek. Van Lapland heb ik vooral natuurfoto’s. Deze lenen zich uitstekend voor een ‘koffietafelboek’. De mooiste foto’s krijgen in zo’n boek meer ruimte, waardoor ze echt in het oog springen. Ik geef dit soort boeken een prominente plek in huis zodat je er gemakkelijk nog eens doorgeen bladert.”