Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Vertel een verhaal: maak een fotoserie

Heb je ooit het gevoel gehad dat één foto niet genoeg is om het hele verhaal te vertellen? Dat is waar fotoseries in beeld komen. Fotoseries zijn een reeks van zorgvuldig geselecteerde foto’s die samen één geheel vormen. Het vertelt een verhaal dat verder gaat dan wat één foto kan overbrengen. Elke foto voegt een nieuw perspectief toe, een nieuw moment vastgelegd in de tijd, waardoor de kijker wordt meegenomen op een visuele reis.

Of je nu lid bent van een fotoclub, een fanatieke lezer of een bezoeker van fototentoonstellingen, je hebt vast gemerkt dat fotoseries steeds meer in de schijnwerpers staan. Maar hoe maak je ze, en waar moet je op letten? Laten we dat samen ontdekken.

1. Fotoserie met een verhaal

Foto’s die op zichzelf misschien niet zo bijzonder lijken, kunnen als onderdeel van een serie een krachtige impact hebben.

Het geheim van een succesvolle fotoserie ligt niet in het snel maken van een paar foto’s. Het vereist voorafgaand denkwerk over wat je wilt vastleggen en welk verhaal je wilt vertellen. Begin met een idee: het thema van jouw fotoserie. Wordt dit een vrolijk persoon op de kermis, of wil jij je focussen op dieren en de omliggende natuur? Denk aan welke beelden binnen jouw thema goed tot hun recht komen. Foto’s die op zichzelf misschien niet zo bijzonder lijken, kunnen als onderdeel van een serie een krachtige impact hebben. Neem bijvoorbeeld de boom op de afbeelding hierboven die elk seizoen op exact dezelfde manier is gefotografeerd.

Het maken van een fotoserie is iets anders dan het maken van veel (bijna) identieke foto's van hetzelfde onderwerp. In het laatste geval maak je wel een reeks foto's, maar meestal met de bedoeling om achteraf de beste foto te kiezen. Fotoseries daarentegen tonen een diversiteit aan facetten, invalshoeken en interpretaties van één onderwerp. Dat is wat fotoseries zo boeiend en intrigerend maakt.

Fotoseries kunnen vele vormen aannemen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze bestaan uit meerdere foto's die verschillende aspecten van een onderwerp belichten en samen een samenhangend geheel vormen. Of je nu een fotoserie maakt van een bruiloft, een persoon of een thema dat je interesseert, de mogelijkheden zijn eindeloos. Soms kan zelfs één enkele foto de inspiratie zijn voor een hele serie.

2. Details vormen samen een geheel

Detailfoto's kunnen soms meer zeggen dan een totaalbeeld, omdat ze de aandacht vestigen op dat ene specifieke aspect. Door steeds slechts een deel van het totale onderwerp te laten zien, vorm je in je hoofd vanzelf een totaalbeeld. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een prachtige fotoserie van je baby. Daarnaast zijn historische gebouwen ook geweldige onderwerpen voor dit soort fotoseries. Leg de prachtige stenen, het graveerwerk en de deurstijlen vast. Zoek naar wat je onderwerp karakteriseert.

3. Neem de tijd

Een fotoserie kan in één fotosessie worden gemaakt, maar je kunt ook voor langere tijd met een bepaald thema aan de slag gaan. Je zult merken dat dit leidt tot prachtige foto's en dat het werken in series je creativiteit stimuleert. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een onderwerp dat je op verschillende tijdstippen en in verschillende situaties gaat fotograferen. Of kies een thema, zoals het getal 2, en fotografeer alles wat daarmee te maken heeft: die schattige tweeling, de duiven op je balkon, die twee paaltjes op het fietspad. Probeer het zo te doen dat de foto's samen echt een geheel vormen.

Tips

  • Let op de compositie : houd bijvoorbeeld steeds hetzelfde standpunt aan wanneer je verschillende onderwerpen vanuit hetzelfde thema fotografeert.
  • Fotografeer je steeds hetzelfde onderwerp in één fotosessie? Neem dan juist verschillende standpunten in.
  • Experimenteer met je camera-instellingen, bijvoorbeeld met de witbalans, om een effect te creëren dat je kunt gebruiken voor je hele fotoserie.
  • Zorg voor een rode draad door je foto's; een verbindende factor.
  • Zwart-witfoto's vormen automatisch meer een geheel.

4. Fotoserie afdrukken

Wanneer je eenmaal je fotoserie hebt vastgelegd, opent zich een wereld van mogelijkheden om deze te delen en te laten schitteren in hun volle glorie. Je kunt ervoor kiezen om de foto’s af te drukken op hoogwaardig fotopapier, waarbij elk detail tot leven komt en de beelden een tastbare vorm krijgen.

Als je een nostalgische uitstraling wilt, kun je ook retro prints overwegen, waardoor je fotoserie een vleugje vintage charme krijgt. Bovendien is het mogelijk om je favoriete fotoserie om te zetten in een fotostrip, die niet alleen als een boekenlegger kan dienen, maar ook bijvoorbeeld als een uniek en persoonlijk kunstwerk.

En als je écht wilt genieten van de grootsheid van je fotoserie, kun je ervoor kiezen om een wanddecoratie te creëren, waardoor je beelden een prominente plek krijgen in je leefruimte. Kortom, na het vastleggen van je fotoserie kun je met deze diverse opties de kracht van je beelden volledig benutten door ze te transformeren tot kunstwerken die je kunt delen en koesteren.