Waardering voor het Nederlandse landschap
Ontmoet de maker Rob Sprenger
Rob Sprenger is een geboren en getogen Loenenaar (Gelderland). Al zijn hele leven is hij actief in de grafische wereld. Rob is altijd bezig met beelden en heeft al tien jaar een eigen reclameproductie en signbedrijf in Apeldoorn. Omdat hij elke dag met visuals en beeldspraak bezig is, is zijn interesse in fotografie ontstaan. Het liefste fotografeert hij in de Nederlandse natuur rondom zijn eigen huis. Wil je meer landschapsfotografie van Rob zien? Bekijk dan zijn Instagram pagina https://www.instagram.com/robsprenger/
Onverwachte hoek
Ik verzorg al heel wat jaren voor een diversiteit aan visuals als reclamemaker. Dat gaat van autobelettering tot aan visuals op muren. Fotograferen deed ik daar altijd al naast en sinds een jaar of vijf heeft het fotografievirus mij echt gegrepen. Dat voelde eerst nog wel onwennig, om zo met een statief en camera rond te lopen. Ik fotografeerde puur als hobby en vond mezelf geen echte fotograaf. Toch werd ik vorig jaar ineens door CEWE benaderd of ik wilde praten over mijn landschapsfotografie. Daar schrok ik eerst wel een beetje van, maar ik voelde me ook vereerd.
Sinds dat interview is fotografie voor mij makkelijker geworden. Ik kreeg veel reacties uit onverwachte hoek. Er zijn hier voldoende professionele fotografen in de regio waar ik naar opkijk, die mij ineens benaderden met positieve reacties op mijn foto’s. Een omgekeerde wereld. Daardoor is de ongemakkelijkheid weggevallen en realiseerde ik dat mijn oog voor fotografie goed is. Daarnaast heb ik nieuwe investeringen gedaan en ben ik, naast mijn werk en twee opgroeiende kinderen van elf en dertien, volop bezig met fotografie.
Van dag tot dag
Door de drukte van het dagelijkse leven, heb ik voornamelijk tijd voor fotografie in de vroege ochtend. Nog voor de dag daadwerkelijk begint. Tegenwoordig houd ik het weer in de gaten met diverse apps. Vervolgens sta ik vroeg op en beoordeel ik de dag zelf. Als ik denk: ‘Dit wordt een mooie zonsopkomst’, pak ik mijn spullen, spring ik in de auto en rijd naar het bos. Bij thuiskomst komen mijn kinderen vaak pas net uit bed rollen. Ze vragen altijd geïnteresseerd of ik nog weg ben geweest. Daar krijgen ze zelf niks van mee op die tijdstippen.
Sinds ik weer apps gebruik die mij vertellen of het een mooie dag wordt, merk ik dat ik niet de enige ben die deze apps gebruikt. Als ik op zaterdagavond een melding krijg: ‘Morgenochtend mist met ochtenddauw’ en ik kom vervolgens op zondagochtend in het Speulderbos, staat er een flinke club mensen klaar met hun camera. Deze fotografen kom ik steeds vaker tegen. Zo langzamerhand ken ik de meesten ook persoonlijk en volgen we elkaar online. Soms zie ik wel eens een foto langskomen die op dezelfde locatie als mijn foto is gemaakt, maar dan tien minuten eerder. Uiteindelijk hangt het perfecte plaatje allemaal van goede timing af.
Seizoenen
Het mooie van Nederland is dat je ieder seizoen een compleet ander landschap hebt. Afgelopen jaar genoot ik echt van de herfst. Dit is echt mijn lievelingsseizoen om te fotograferen.. Je hebt in de herfst zo’n prachtig kleurenpalet en als daar ook nog dauw en zonnestralen bijkomen is dat magisch! De zomer heeft ook iets bijzonders, alleen moet je heel vroeg opstaan voor een zonsopgang. De huidige winter vind ik maar niks, met al die grauwe wolken en regen. Met dit grauwe weer kan je wel mooie plaatjes schieten aan de kust, maar daar woon ik te ver vandaan om zomaar heen te gaan. Ik kijk uit naar het aanstaande mooie weer.
Waardering
Op het gebied van fotografie vind ik dat je de lat telkens hoger moet leggen voor jezelf. Zelf heb ik dat afgelopen jaar gedaan door te investeren in een nieuwe camera body, een Nikon D500. Deze camera is beter in donkere situaties dan mijn oude camera, waardoor ik tijdens zonsopkomst net een paar minuten eerder een prachtige foto maak. Daardoor kan ik nog meer verschillende foto´s van de zonsopkomst maken. Daarnaast let ik nu beter op mijn composities. Zo let ik er bijvoorbeeld op dat, als ik een landschapsfoto maak, er een object op de voorgrond staat dat afsteekt tegen de achtergrond. Als dat lukt, vind ik dat echt kicken.
Door het artikel in het CEWE magazine van vorig jaar en de nieuwe foto´s die ik maak, krijg ik veel waardering. Dat merk ik in mijn direct omgeving, maar ook op sociale media. Ik plaats mijn foto’s op Instagram en daar ontvang ik veel positieve reacties en krijg meer volgers. Uiteindelijk maak ik alle foto´s voor mijn eigen plezier, maar als ik iemand laat beseffen in wat voor prachtig land we wonen met mooie natuur, geeft me dat voldoening.
Toekomst
Ver van huis ga ik niet voor mijn foto’s. In de regio weet ik alles te vinden en ben ik snel op de juiste plaats. Het doel waar ik nu aan werk is om mijn camera zo goed te kennen dat de foto´s die ik maak vrijwel natuurlijk blijven, met zo min mogelijk nabewerking in Lightroom. De foto’s dicht bij de kern houden. Afgelopen herfst in het bos op de Veluwe is mij dit al eens gelukt met een boom in de mist. Ik schoot het plaatje, keek de afbeelding terug en wist: hier hoef ik niets meer aan te doen. Daar wil ik beter in worden.
Zo groot mogelijk
Zelf verkoop ik mijn exemplaren niet. Ik fotografeer puur voor de hobby en ben geen beroepsfotograaf. Landschapsfotografie is het mooiste te bewonderen op grote schaal. Overweeg bijvoorbeeld eens om een foto als deze op canvas te drukken. Zo komt een mooie natuurfoto goed tot zijn recht en heb je er dagelijks plezier van.
Samenvatting
Rob is in zijn dagelijks leven reclamemaker en vader. Die rollen weet hij goed te combineren met zijn hobby: fotograferen. Hij slaapt weinig, maar krijgt daar mooie landschapsfotografie foto’s voor terug. Bovendien ontvangt hij steeds meer waardering voor zijn werk. Daardoor voelt Rob zich zekerder over zijn foto’s. Tegenwoordig deelt hij zijn foto´s ook direct met lokale fotografen. Dat geeft zowel Rob als de andere fotografen waardering voor hun werk. Rob wil uiteindelijk zo natuurlijk mogelijke foto’s schieten, zonder nabewerking.