Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Voor de geduldige fotograaf: sterrenfotografie

"Het was altijd al een wens om de Melkweg vast te leggen vanaf La Palma."

Igwe Aneke

Igwe is een hobbyfotograaf met een passie voor longexposure fotografie. Door te spelen met tijd voegt hij een extra dimensie toe aan zijn foto’s. Het water in zijn foto’s lijkt zijdezacht, de wolken vormen een waas en ook de sterrenhemel weet hij prachtig vast te leggen. Als je geen genoeg kan krijgen van Igwe zijn foto’s, bezoek dan ook eens zijn website: www.ianeke.com

Op zoek naar de duisternis

Door me te verdiepen in longexposure fotografie kwam ik al snel in aanraking met sterrenfotografie. Dit vond ik meteen interessant. Hierbij geldt: hoe donkerder, hoe beter. Je kunt omgevingslicht van een stad echt niet gebruiken op je foto. Dan krijg je namelijk overbelichte delen in je foto. Het is zelfs belangrijk om te letten op de lichtweerkaatsing van de maan. In kijk dan ook regelmatig op een maankalender.

Tip: Bezoek een Dark Sky Park

Dit zijn gebieden waar het donker is en waar je ’s nachts welkom bent om de duisternis te ervaren. Zo kun je perfecte foto’s maken van de sterren, zonder storend omgevingslicht.

In Nederland zijn er helaas weinig plekken zonder lichtvervuiling. We leven immers in een dichtbevolkt land. Veel Nationaal Parken zijn gesloten na zonsondergang, ter bescherming van de natuur. Gelukkig zijn er twee Dark Sky parken in Nederland: het Nationaal Park Lauwersmeer in de provincie Groningen en De Boschplaat op Terschelling. In een Dark Sky Park ben je ‘s nachts welkom om de duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. Een zeldzaam fenomeen.

Star trails vastleggen

Voor het fotograferen van de sterren heb je een lange sluitertijd nodig. Maar voor star trails al helemaal. Om zo’n beeld te creëren maak ik meerdere foto’s met een sluitertijd van 30 seconden. In de nabewerking stapel ik de foto’s op elkaar. Uiteindelijk krijg je dan zo’n foto als resultaat. Voor dit beeld heb ik foto’s gemaakt in een tijdsperiode van maar liefst zes uur. Als fotograaf moet je soms ook praktisch zijn, dus heb ik mijn camera op een statief gezet en ingesteld dat hij om de zoveel seconden een foto maakt. In de tussentijd ben ik lekker in bed gekropen.

De Melkweg bewonderen vanaf La Palma

Het was altijd al een wens om de Melkweg vast te leggen vanaf La Palma. Dit is namelijk één van de beste plekken voor sterrenfotografie. Je hebt hier nog ongerepte natuur en de ligging van het Canarische eiland zorgt voor een buitengewoon goed zicht op de sterren. Toen ik hier op vakantie was met mijn vriendin was ik dan ook vastberaden om de Melkweg te fotograferen. We besloten om midden in de nacht op pad te gaan.

Samen wandelden we naar de hoogste bergtop van het eiland, de Roque de Los Muchachos. Mijn nieuwe DSLR in de ene hand en mijn statief in de andere hand. Het was natuurlijk pikkedonker en plotseling struikelde ik over een steen. Ik viel om, maar kon gelukkig nog net op tijd mijn arm uitsteken om mijn camera te redden. Helaas lag mijn elleboog toen wel open… Uiteindelijk was de ervaring er niet minder om. Want wat was het prachtig om de Melkweg met eigen ogen te zien – en vast te leggen. Dat ik samen met mijn vriendin op die berg was voelde heel speciaal, zeker omdat het midden in de nacht was.

Terugkijken op een bijzondere ervaring

"Elke dag word ik herinnerd aan deze prachtige ervaring."

De foto van de Melkweg was precies zoals ik van tevoren had bedacht. Daar ben ik heel trots op. Hij hangt nu thuis aan de muur. Zo kan ik er elke dag met een goed gevoel op terugkijken. Om de foto een moderne en stoere uitstraling te geven heb ik gekozen voor alu-dibond. Dit is een combinatie van aluminium en kunststof. De matte afwerking werkt erg goed voor deze foto. Als je dat aan de muur ziet hangen is dat erg gaaf kan ik je vertellen!

Samenvatting

Igwe is gespecialiseerd in longexposure fotografie. ’s Nachts maakt hij graag foto’s van de sterren. De ene keer is dat de Melkweg, de andere keer creëert hij strar trails door meerdere foto’s over elkaar te plakken. Jarenlang had Igwe de wens om de Melkweg vast te leggen vanaf La Palma. De ligging van het Canarische eiland biedt namelijk perfecte omstandigheden voor sterrenfotografie. Samen met zijn vriendin wandelde hij, midden in de nacht, naar de hoogste bergtop op het eiland. De foto was het absoluut waard.