Reiservaringen overbrengen met foto’s

Voor mij staat reizen in het teken van natuur en cultuur.

Ontmoet de maker

Ronnie Afman

Ronnie is freelance fotograaf. Dat doet hij naast zijn baan als tankwagenchauffeur. Als persfotograaf werkt hij onder andere voor de Ommelander Courant. Daarnaast reist hij veel waarbij fotograferen ook een centrale rol inneemt, met name in het teken van natuur en cultuur. Hij onderhoudt zijn eigen reiswebsite en exposeert regelmatig.

Andere reizigers inspireren

Sinds mijn eerste grote trip naar Australië in 2005 ben ik verknocht geraakt aan het reizen. Samen met mijn broer bezocht ik sindsdien talloze bestemmingen. De Verenigde Staten, La Palma, Egypte, Madagaskar, Cuba, Zuid-Afrika, Ecuador, Laos, Cambodja, Costa Rica en Canada: het is bijna teveel om op te noemen. Ik kan wel zeggen dat mijn broer en ik besmet zijn met het reisvirus. Doordat we al zoveel reizen samen hebben gemaakt, hebben we inmiddels ook de ideale rolverdeling gevonden in het vastleggen ervan. Mijn broer maakt de films en schrijft de verslagen, ik fotografeer. Die films van mijn broers zijn geliefd. Zo plaatst reisorganisatie Djoser de films op hun website, om andere reizigers te inspireren. Maar ook met mijn foto’s heb ik succes. Met enige regelmaat organiseer ik exposities op idyllische plekken in het Groninger land. Naast dat ik de foto’s op groot formaat laat afdrukken, leg ik vaak ook een aantal van mijn fotoboeken bij deze exposities. Hierin combineer ik de foto’s van de reis met de reisverslagen van mijn broer. Dankzij die verhalen komen de foto’s echt tot leven.

Digitale fotografie: van nadeel naar voordeel

Zonde om te veel met je instellingen bezig te zijn. Fotograferen is kijken!

Rasechte globetrotter

We wisselen onze vliegreizen af met autoreizen. Zo hebben we bijvoorbeeld een rondrit gemaakt via Scandinavië naar St. Petersburg en terug via de Baltische staten. Ook de coast to coast roadtrip in Amerika was indrukwekkend. We reden vanaf Oregon naar New York en kwamen door zestien staten. Een prachttrip waarbij we ontzettend veel van Amerika hebben gezien. Tijdens een andere autoreis door zuidoost Amerika bezochten we amusementsparken en optredens in Nashville. Ook fantastisch en weer een heel andere trip. Wat onze reizen kenmerkt is dat ze vaak in het teken staan van natuur en cultuur.

Canon EOS 1D X

ISO
200
Brandpunt
340 mm
Sluitertijd
1/6 sec
Diafragma
f/18
Twee parende roodoog boomkikkers in Costa Rica

Ik vind het geweldig om mijn twee grootste hobby’s – fotograferen en reizen – met elkaar te kunnen combineren. Als je een liefhebber bent van natuurfotografie i Natuurfotografie Natuurfotografie is gericht op het fotograferen van landschappen, dieren en planten. Veel natuurfotografen specialiseren zich in één onderdeel. Enkele voorbeelden hiervan zijn: wildlife-, macro-, onderwater- en landschapsfotografie. Een ding hebben ze gemeen: je moet er veel geduld voor hebben. Verder is een goede voorbereiding natuurlijk erg belangrijk. Lees verder , dan is Costa Rica een absolute aanrader. Met name als je het leuk vindt om dieren te fotograferen – iets dat ik zelf de laatste jaren steeds meer ben gaan doen – dan kun je in Costa Rica je lol op. Qua cultuur vond ik Cuba een geweldig land. De felle kleuren, vrolijke mensen, bijzondere auto’s: in dit land is zoveel moois om te fotograferen. Ach ja, alle reizen zijn op zichzelf bijzonder. Komend jaar gaan we in Mexico kijken, ook daar ben ik enorm nieuwsgierig naar.

“Ik ga gerust op reis met 11 kg aan fotoapparatuur op de rug.”

Ronnie Afman

Doordat ik zo vaak op reis ga, weet ik inmiddels wel wat ik in moet pakken om mooie reisfoto’s te kunnen maken. Daarbij houd ik eigenlijk totaal geen rekening met het aantal kilo’s. Sterker nog: ik ga gerust op reis met 11 kg aan fotoapparatuur op de rug. Ik zou enorm balen als ik de kans op een mooie foto mis, omdat ik niet de juiste lens i Lenzen Lenzen of objectieven zorgen ervoor dat het onderwerp op de beeldsensor wordt afgebeeld. Ze zijn er in alle soorten en maten; van groothoek- tot telelens. Zo bestaat er voor elke situatie wel een geschikte lens. Daarnaast kun je kiezen tussen prime-lenzen (met een vast brandpuntsafstand) of zoomlenzen. Lees verder bij me heb.

Een trotse fotograaf

Canon EOS 1D Mark IV

ISO
1000
Brandpunt
57 mm
Sluitertijd
1/125 sec
Diafragma
f/4
Thais ‘longneck’ meisje
Thais ‘longneck’ meisje.

In de loop der jaren heb ik een mooie en diverse fotocollectie opgebouwd. Natuurlijk heb ik ook een aantal foto’s die er voor mij persoonlijk echt uit springen. Voor de promotie van mijn exposities gebruik ik vaak de foto die ik maakte van een Thais ‘longneck’ meisje. De foto is al verschenen op flyers, posters, in de krant, op tv en op verschillende websites en is inmiddels een bekende foto in de regio. Toch vind ik het moeilijk om te zeggen dat dit dan ook mijn allermooiste of allerbeste foto is. De foto van de twee parende groene kikkers tijdens onze reis naar Costa Rica behoort namelijk ook tot mijn favorieten. In deze foto komen kennis van fotografie en camera-instellingen op een goede manier samen. Om de nachtelijke bezigheden van dit kikkerstelletje vast te leggen, gebruikte ik een lange sluitertijd i Sluitertijd De sluitertijd geeft aan hoe lang er licht op de camerasensor valt en noemen we daarom ook wel belichtingstijd. Met deze instelling kun je de hoeveelheid licht in je foto regelen. Daarnaast kun je beweging in je foto creëren of de actie juist bevriezen. Lees verder en uiteraard een statief. i Statief Een statief wordt gebruikt om een camera stabiel neer te zetten. Zo kun je werken met langere sluitertijden, zonder dat je camera beweegt. Een veelvoorkomende statief is de driepoot: bestaand uit drie uitschuifbare poten van gelijke lengte. Doordat de drie poten relatief ver uit elkaar staan, creëer je een stabiel vlak. Lees verder Het geeft me een trots gevoel als ik mijn mooiste foto’s op groot formaat aan de muur mag hangen bij een van mijn exposities. Toch ben ik pas echt in mijn nopjes als de expositiebezoekers ook enthousiast worden van mijn foto’s.

Foto-exposities

Inmiddels heb ik al mijn foto’s al een aantal keer tentoongesteld. De allereerste keer was een paar jaar terug. Ik werd door iemand uit het dorp gevraagd of ik mee wilde doen aan een plaatselijke kunstroute door Baflo en Rasquert. Ik heb meteen ja gezegd, omdat ik al een tijdje het idee had om met mijn foto’s te exposeren. Het was ontzettend leuk om mijn foto’s aan een groter publiek te laten zien. Naast dat ik een aantal vergrotingen heb verkocht, kreeg ik van de bezoekers ook waardevolle tips en inzichten. Door die tips serieus te nemen en toe te passen in latere exposities, kwam er een steeds breder publiek af op mijn tentoonstellingen.

Canon EOS 1D X

ISO
1000
Brandpunt
17 mm
Sluitertijd
1/80 sec
Diafragma
f/4.5
Expositie Wetsinge
Expositie in de kerk van Klein Wetsinge

Mijn eerste solo-expositie was in de kerk van Klein Wetsinge, waar mijn foto’s gedurende zeven weken werden tentoongesteld. Waar mijn eerdere exposities vrij basic waren ingericht, maakte ik er nu veel werk van. Ik heb foto’s uitgelicht met behulp van studiolampen en op de tafels lagen de XXL fotoboeken van mijn reizen. Mensen bleven soms wel uren plakken bij de expositie. Dat geeft mij zo’n voldaan gevoel, heerlijk. Op ieder vrij moment ging  ik naar de kerk om met bezoekers in gesprek te gaan. Hierdoor leerde ik ook wat mensen zoeken in een goede foto en welk soort foto’s goed verkopen. Dat laatste is ook wel fijn, want het exposeren kost meer geld dan dat het oplevert. Ik doe het dan ook vooral omdat fotografie mijn hobby is. Dankzij de exposities kan ik mensen laten zien wat ik doe en kan ik mijn foto’s met anderen delen.

Iedere reis verdient een tastbare herinnering

De software van CEWE biedt ontzettend veel mogelijkheden.

Samenvatting

Ronnie vindt het geweldig om zij twee grootste hobby’s – reizen en fotograferen – met elkaar te combineren. Zijn reizen staan in het teken van natuur en cultuur. Op reis wordt hij vaak vergezeld door zijn broer, die de reisverslagen maakt. Na thuiskomst worden de reisverslagen toegevoegd aan de fotoboeken en geven ze een compleet beeld van de reis. Inmiddels heeft Ronnie een mooie fotocollectie opgebouwd die hij graag met anderen deelt. Toen hij werd gevraagd voor een expositie was zijn antwoord dan ook meteen “ja, graag!”