Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Iedere reis verdient een tastbare herinnering

"De software van CEWE biedt ontzettend veel mogelijkheden."

Ronnie Afman

Ronnie is freelance fotograaf. Dat doet hij naast zijn baan als tankwagenchauffeur. Als persfotograaf werkt hij onder andere voor de Ommelander Courant. Daarnaast reist hij veel waarbij fotograferen ook een centrale rol inneemt, met name in het teken van natuur en cultuur. Hij onderhoudt zijn eigen reiswebsite en exposeert regelmatig.

Foto’s die tot leven komen

Ik ben een fervent reiziger. Samen met mijn broer Eric bezoek ik zoveel mogelijk landen, voornamelijk met reisorganisatie Djoser. Tijdens deze reizen maak ik enorm veel foto’s. Een blijvende herinnering aan prachtige landen. Maar ik vind het zonde om al deze foto’s alleen maar op mijn computer op te slaan. Daarom maak ik al sinds 2010 van iedere reis die ik maak een fotoboek. En hoewel de reisorganisatie zelf ook de service aanbiedt om fotoboeken voor je te maken, houd ik de regie liever zelf in handen. Zo heb ik de vrijheid om het boek precies zo te maken zoals ik zelf mooi vind. Naast foto’s, vul ik de boeken namelijk met uitgebreide reisverslagen, geschreven door mijn broer.

Van beginner naar expert

In 2010 maakte ik mijn allereerste fotoboek. Ik ben er nooit meer mee gestopt. Iedere reis verdient een fotoboek. Als je de boeken uit mijn begintijd nu bekijkt, zie je dat mijn ontwerp skills flink verbeterd zijn. De fotoboeken van toen zijn minder verfijnd; ik was er duidelijk nog niet zo bedreven in als nu.

Tip: Je fotoboek is nooit te groot

Een fotoboek is niet snel 'te groot'. Mensen nemen met gemak een heel fotoboek vol verhalen door. Hoe meer foto's, hoe meer mooie herinneringen.

Waar ik achter ben gekomen na al die jaren, is dat een fotoboek niet gauw te groot is. De bezoekers van mijn exposities nemen met gemak – en veel plezier – een heel fotoboek vol verhalen door. Ik maak mijn reisfotoboeken daarom altijd in het XXL formaat. Het is dan wel van belang dat je de nodige aandacht besteedt aan de opmaak. Zo maak ik bijvoorbeeld gebruik van gekleurde kaders. Iedere reisdag krijgt een andere kleur en zo categoriseer ik de reisdagen op een subtiele manier. Ook stem ik de pagina-achtergronden af op de activiteit of de omgeving. Snorkelen of een dag aan het water? Dan wordt de achtergrond blauw. En foto’s van een dagje in het bos of de natuur krijgen een groene achtergrond. Bovendien maak ik gebruik van de sjablonen uit de CEWE softwarebibliotheek, als ik een foto wat extra wil benadrukken. Ik versier mijn fotoboeken ook met zogeheten cliparts. In totaal zijn er iets van 1.500 cliparts in het thema ‘reizen’ beschikbaar. Ik heb ze allemaal wel eens gezien of gebruikt. Wat mij betreft mag CEWE nog wel wat meer cliparts ontwikkelen.

Facebook fotoboeken

Naast fotoboeken van mijn reizen, maak ik ook andere fotoboeken. Zo heb ik wel eens een fotoboek gemaakt voor een voetbalclub toen ze kampioen werden. Het boek was mateloos populair, ik heb er meerdere van laten afdrukken. Ook maak ik regelmatig Facebook fotoboeken, een idee dat ik een aantal jaren terug opvatte. Ik vond het zonde dat je eigenlijk niets doet met de foto’s die je op Facebook zet. Het idee is zo geslaagd dat ik nu al bezig ben met mijn zesde Facebook fotoboek.

"Ik vind fotoboeken ontwerpen geweldig. Bovendien doe ik het steeds sneller; ik ben er inmiddels behoorlijk bedreven in."

Fotoboeken in een handomdraai

Ik maak de fotoboeken natuurlijk ook omdat ik het leuk vind om te doen. Daarom maak ik niet alleen reis- en expositieboeken, maar ook themaboeken. Voor de themaboeken kies ik bijna altijd voor het A4 formaat met een platte binding. Daarmee kun je de foto’s laten overlopen op de volgende pagina en dat zorgt voor een heel mooi effect. Doordat ik behoorlijk bedreven in het ontwerpen ben, gaat het ook steeds sneller.

Tip: Kies voor echt fotopapier

Gebruik fotopapier in je fotoboeken, zodat je foto's overlopen op de volgende pagina. Je foto's liggen dan volledig plat.

Ik heb zelf een hele verzameling fotoboeken in mijn boekenkast staan, maar geef ze ook wel eens cadeau. Als ik vind dat de reisleider het goed heeft gedaan, geef ik hem of haar een mooi fotoboek cadeau op A4 formaat. In de CEWE software zet ik mijn eigen XXL reisboek dan eenvoudig om naar een A4 variant. Mooie cadeauverpakking erom, et voila: je hebt een prachtig bedankje voor de reisleider, die op die manier ook een mooie herinnering heeft aan één van zijn of haar vele reizen.

Samenvatting

Ronnie Afman is een fervent reiziger. Hoewel de reisorganisatie een fotoboek service aanbiedt, kiest hij ervoor om zelf zijn fotoboeken te maken. Hierdoor kan hij de reisverslagen van zijn broer combineren met zijn eigen fotografie. Doordat Ronnie na iedere reis een fotoboek maakt, zijn z’n ontwerp skills van een hoog niveau. Fotoboeken maakt hij dan ook in een handomdraai. Ronnie geeft ook regelmatig fotoboeken cadeau, omdat hij anderen een tastbare herinnering wil geven.