Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

CEWE in gesprek met fotograaf Theo de Witte

"Ik ging op zoek naar het Hollandse licht wat de oude meesters in de 17e eeuw gebruikten. Het is er nog steeds, dat prachtige licht."

Theo de Witte

Het creatieve zat altijd al in Theo. Hij was jarenlang Art Director bij een reclamebureau. Toen was hij al met fotografie bezig. Het was zijn taak om, onder andere, fotografen aan te sturen om beelden te schieten voor campagnes. Vrij specialistisch werk en hij merkte dat er een passie voor fotografie begon te ontstaan. Theo ging meer en meer zelf fotograferen en dan vooral fotografie met natuurlijk licht. Na zijn carrière als Art Director startte hij zijn eigen ontwerpbureau dat hij na jaren kon verkopen met het idee om zich volledig op fotografie te richten.

Ik was altijd druk met mijn werk en ging er daarom in de kleine uurtjes op uit om te fotograferen. Na mijn carrière als Art Director ben ik mijn eigen ontwerpbureau gestart en dat heb ik na jaren kunnen verkopen met het idee om me daarna volledig op de fotografie te richten.

Fotowedstrijden

Eindelijk had ik de tijd om elk moment aan te grijpen om te fotograferen. Ik doe opdrachten en ontwikkel eigen projecten. Dat heeft geresulteerd in een aantal bijzonder boeken waaronder: ‘Hollands licht in de kop van Overijssel’. In dit boek ging ik op zoek naar het echte Hollandse licht. Dit specifieke licht dat de Hollandse meesters in de 17e eeuw gebruikten in hun schilderijen.

Dit project duurde 6 jaar en tot mijn geluk heb ik het teruggevonden op bepaalde momenten. Ik maakte hiervoor een foto van het dorpje Dwarsgracht met het echte Hollandse licht en viel met deze foto in de prijzen bij de Sony World Photography Awards. Deze fotowedstrijd werd gehouden in meer dan 180 landen en de prijsuitreiking vond plaats in Londen. Samen met mijn vrouw mocht ik naar het gala in Engeland. Gekleed in smoking en mijn vrouw in een prachtige jurk, het was een hele bijzondere ervaring. Ik won bovendien hiermee een camera, de Sony Alpha 7R (een systeemcamera) en dat veranderde mijn manier van fotograferen.

Bijzondere projecten

Voorheen ging ik altijd voorbereid op pad. Ik koos de locaties uit, maakte een draaiboek en hield rekening met het licht. Met het winnen van deze compacte camera ging ik veel meer in het moment fotograferen. Met de Sony ga ik de straat op, maak ik razendsnel foto’s die zich in een fractie van seconde afspelen en waarbij het licht niet bepalend hoeft te zijn.

"Je perst als het ware alles uit je doel en je kijkt intensiever en je bent je bewuster van je omgeving."

Afgelopen jaar ben ik een project gestart om iedere dag een foto te maken. Dit resulteerde in een prachtige verzameling: 365 dagen 2019. Een heel bijzonder project waarbij ik ook geleerd heb om creatief te zijn in bepaalde situaties. Je perst als het ware alles uit je doel en je kijkt intensiever en je bent je bewuster van je omgeving. Soms als ik tegen 21.00 uur nog niks geschoten had dook ik de studio in en ging ik zelf iets creëren.

Mijn nieuwste project is het opnieuw schieten van foto’s uit het verleden en dan met zoveel mogelijk contrast. Ik heb bijvoorbeeld in 2018 een foto geschoten van een overvol plein in Leeuwarden gevuld met kleurrijke mensen. Hetzelfde beeld heb ik nu geschoten met maar één persoon op het plein. Ik vind dat je in de fotografie echt een doel moet hebben, anders verwaterd het snel.

Ook in bijzondere (Corona) tijden moet je slim omgaan met de situatie. Je bent niet meer zo mobiel, je kunt niet overal fotograferen en er zijn weinig mensen op straat. Dit heeft er bij mij wel voor gezorgd dat ik de omgeving dicht bij huis weer meer ben gaan waarderen. Je hoeft niet altijd ver te reizen voor prachtige fotografieonderwerpen.

Het mooie van fotografie is dat iedereen wat anders ziet. Op reis zie ik hoe mensen op dezelfde wijze met de camera op hetzelfde punt de foto maken. Ik draai eromheen en bekijk welke andere mogelijkheden ik heb qua onderwerp. De selfie is de dood van de foto. Door de selfie kijk je niet naar je onderwerp maar registreer je hoofdzakelijk jezelf.

"Een selfie maak je met je vinger en een foto maak je met je hersens."

Tips & Tricks

Ga op een bijzondere locatie eens rustig de omgeving bekijken. Wacht even met de camera en ga dan pas fotograferen. Een selfie maak je met je vinger en een foto maak je met je hersens. Iedereen kan een knopje indrukken, maar voor het maken van een boeiende foto is goed kijken het allerbelangrijkste.

In dit seizoen is het belangrijk dat je goed op het licht let. Het licht is in deze tijd van het jaar eigenlijk niet zo mooi. De schaduwen zijn midden op de dag vrij hard. Probeer in de vroege ochtend of in de late middag te fotograferen voor de mooiste resultaten.

Meer lezen over fanatieke fotografen zoals Theo? Klik dan op de Story hieronder van Dan Dennis Obido die het afgelopen jaar de CEWE Photo Challenge won.

Samenvatting

Theo de Witte is zijn hele leven al creatief bezig geweest. Hij was Art Director en begon daarna zijn eigen ontwerpbureau. Inmiddels richt hij zich volledig op fotografie. Zo deed hij aan verschillende fotowedstrijden mee, bijvoorbeeld de Sony World Photography Awards, en werkt hij aan persoonlijke fotoprojecten. Theo startte vorig jaar een project om iedere dag een foto te maken en met zijn nieuwste project wil hij foto’s uit het verleden opnieuw schieten, maar dan met zoveel mogelijk contrast. De afgelopen tijd is hij de omgeving dicht bij huis meer gaan waarderen en ontdekte hij dat je niet altijd ver hoeft te reizen voor prachtige fotografieonderwerpen.