Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Je foto van digitaal naar print

"Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Aan mij de taak om deze wereld op een zo mooi mogelijke manier vast te leggen."

Michiel Schols

Michiel is in het dagelijks leven werkzaam in de marketing en communicatie. Als hij onderweg is, heeft hij altijd een compactcamera bij zich. Gaat hij verder van huis? Dan komt zijn spiegelreflexcamera daar ook bij. Wanneer hij iets interessants tegenkomt, is hij altijd goed voorbereid.

Ontwikkeling van een passie

Als ik op vakantie ga, neem ik altijd mijn spiegelreflexcamera mee. Ik vind het heerlijk om te zoeken naar nieuwe fotografieonderwerpen. Op reis zie je natuurlijke allerlei mooie gebouwen, omgevingen en gebeurtenissen en deze wil ik dan zo mooi mogelijk vastleggen. In het begin dacht ik: ik heb een spiegelreflexcamera, met een goede compositie komen de mooie foto’s vanzelf. In de praktijk viel dit mij toch tegen. Het lukte me namelijk niet altijd om het beeld dat ik voor me zag, over te brengen in mijn foto’s. Ik fotografeerde toen vooral op de automatische stand van mijn camera. Daar moest meer uit te halen zijn.

Schapen in de wei

Met de gedachte dat het beter kon in mijn achterhoofd, verdiepte ik me steeds meer in fotografie. Ik volgde een fotografiecursus en verslond fotografie magazines en YouTube filmpjes. Ook ging ik zo nu en dan op pad met een fotograaf. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Aan mij de taak om deze wereld op een zo mooi mogelijke manier vast te leggen. Omdat ik met mijn oude spiegelreflexcamera tegen beperkingen opliep, heb ik ook direct geïnvesteerd in een nieuwe spiegelreflexcamera; een Canon EOS 80D.

Alfama, Lissabon

Met al deze nieuwe kennis en vaardigheden ben ik fotograferen nog leuker gaan vinden. Tegenwoordig heb ik bovendien altijd een compactcamera bij me. Dat vind ik in het dagelijks leven praktischer om mee te nemen dan een spiegelreflexcamera met bijbehorende lenzen. Het is een fijne gedachte dat ik het moois dat ik zie op ieder moment kan vastleggen, om er later op terug te blikken. En ga ik op reis? Dan neem ik mijn spiegelreflexcamera mee. Dat geeft me toch net wat extra mogelijkheden.

"Doordat ik mijn techniek verder heb ontwikkeld, weet ik ook in uitdagende omstandigheden het beste uit mijn fotoapparatuur te halen."

Volgende stap

Daar staan ze. Al die foto’s van vakanties en (bijna) vergeten momenten zijn gerangschikt in hun mappen op mijn laptop. Heb je eindelijk de voldoening van die mooie resultaten, staan ze in de vergetelheid weg te kwijnen… Gelukkig kwam ik door mijn werk kwam in aanraking met CEWE en ontdekte ik de verschillende mogelijkheden om mijn foto’s nieuw leven in te blazen. Fotoseries laat ik printen in een fotoboek. Tegenwoordig heb je die in een mum van tijd klaar. En als ik een foto heb gemaakt waar ik écht trots op ben, dan print ik de foto op groot formaat voor aan de muur. Daarmee wordt de ontwikkeling op fotografiegebied goed zichtbaar. Er zijn wel een aantal dingen zijn waar je op moet letten als je foto’s gaat printen.

Oefenen tijdens het gouden uur

Stel een doel vast

Voordat ik een foto schiet, bedenk ik eerst welk doel ik heb met de foto. Als je vooraf bedenkt hoe je je foto wilt gaan gebruiken, kan je daar qua instellingen namelijk rekening mee houden. Maak je een foto enkel om snel via je social media kanalen te delen? Dan volstaat het fotograferen in een JPEG-formaat. Daarmee werk je sneller en verbruik je minder ruimte op je geheugenkaart. In een JPEG-bestand van een foto zijn automatisch al enkele correcties op het beeld uitgevoerd.

Als het je doel is om je foto’s af te laten drukken, dan adviseer ik je om de beeldkwaliteit in je instellingen op maximaal te zetten. Heb je goede fotobewerkingssoftware? Sla je foto’s dan op als RAW-bestanden. Wanneer je foto’s in RAW schiet, heb je namelijk veel meer (on)zichtbare details tot je beschikking. Zo kun je in de nabewerking bijvoorbeeld veel details uit de schaduwen ophalen. Standaard zijn RAW-foto’s wel een stuk grauwer, omdat de camera geen automatische voorbewerking uitvoert. Nabewerking is met dit bestandstype dus wel een must.

Let er wel op dat de RAW-bestanden een stuk groter zijn dan JPEG-bestanden, waardoor je minder foto’s op je geheugenkaart kunt opslaan. Zorg daarom te allen tijde dat je voldoende ruimte op je geheugenkaart hebt als je gaat fotograferen.

Tip: Bepaal het doel van je foto

Als je weet op welke manier je je foto gebruikt, dan kan je daar in je instellingen rekening mee houden.

Dots en pixels

In de wereld van fotografie bestaan talloze technische termen. Print is daar helaas geen uitzondering op. Vanzelfsprekend is het zo dat hoe groter je een foto wilt printen, hoe groter het digitale fotobestand dient te zijn. Daarbij krijg je te maken met twee terugkerende termen: DPI en PPI. DPI is gespitst op de kwaliteit van je uiteindelijke print, waar PPI is bedoeld om digitale groottes van je fotobestanden aan te duiden. DPI en PPI geven aan hoe scherp je foto is. Hoe hoger dit getal is, des te groter je je foto kunt printen zonder kwaliteitsverlies. Als je ervoor kiest om een wanddecoratie te laten maken van je foto is het goed om daarin het volgende in acht te nemen:

  • Bekijk je de foto van zeer dichtbij, kies dan voor 300 DPI
  • Bekijk je de foto’s vanaf 1 meter, kies dan voor 100 DPI
  • Bekijk je de foto’s van een verdere afstand, kies dan voor 72 DPI
Dolfijnen bij de Azoren

Gebruik ook altijd het originele bestand van je foto in de hoogst mogelijke resolutie om het optimale resultaat te behalen. Foto’s die je van Facebook, Instagram of WhatsApp plukt, zijn al flink gecomprimeerd om zo het verzenden en binnenhalen van deze foto’s te versnellen. Hierdoor worden je foto’s uitgerekt als je ze op groot formaat laat afdrukken. Van dichtbij kun je dan de pixels zien en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Terug in de tijd

Ieder jaar weer doe ik nieuwe ervaringen en kennis op met betrekking tot fotografie. Mijn smaak en stijl veranderen ook steeds. Doordat ik in de loop der jaren diverse prints heb laten maken van mijn foto’s, zie ik dagelijks mijn foto’s aan de muur. Wat ik twee jaar geleden een perfecte foto vond, daar zie ik met de kennis van nu genoeg verbeterpunten. Toch laat ik deze foto’s hangen, omdat het perfecte plaatje simpelweg niet bestaat. Het is mooi om je op deze wijze bewust te worden van je eigen groei.

Winter in Groningen

Samenvatting

Michiel heeft altijd een compactcamera bij zich. Zo kan direct een foto maken als hij iets moois tegenkomt. Door de vele fotografieartikelen, -filmpjes en -cursussen die hij tot zich heeft genomen, weet hij ook in uitdagende omstandigheden het beste uit zijn camera te halen. Op vakantie neemt Michiel echt de tijd voor fotografie en gaat hij regelmatig met zijn spiegelreflexcamera op ontdekkingstocht. Na afloop bundelt hij zijn foto’s in een fotoboek. En wanneer hij écht trots is op een foto, dan laat hij deze in groot formaat afdrukken. Zo wordt Michiel elke dag opnieuw herinnert aan die mooie momenten.