Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

De combinatie van architectuur- en dronefotografie

"Met een drone kun je details uitlichten zonder het contact met de wereld te verliezen."

Luuk Kramer

Luuk is professioneel fotograaf en focust zich met name op architectuurfotografie. Binnen dit genre weet hij zich te onderscheiden met zijn eigen stijl én zijn dronefoto’s. Daarnaast heeft Luuk een fascinatie voor Nederlandse waterwerken. Die fotografeert hij niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.

Architectuurroutes op vakantie

Architectuur heeft me altijd al geboeid. Dit kreeg ik als kind al mee van mijn vader. Hij kon echt genieten van imposante gebouwen als we door een stad liepen. Zelf vind ik het ook erg leuk om door steden te lopen en te zoeken naar mooie architectuur. Als ik op vakantie ga kies ik bijvoorbeeld van tevoren een architect uit en bezoek dan de gebouwen die door hem of haar zijn ontworpen. Dat is een leuke manier om een land of streek te verkennen.

Zo heb ik bijvoorbeeld een vakantie in Noord-Italië gewijd aan de fascistische architectuur uit de jaren dertig. Los van de ideologie is de architectuur vaak prachtig, met grootse pleinen, brede trappen, immense zalen en klassieke monumenten. Erg indrukwekkend.

Mijn eerste stappen op fotografiegebied zagen er echter totaal anders uit. Toen ik in de jaren tachtig serieus met fotografie aan de slag ging was ‘sociale fotografie’ erg populair. Ik richtte mij op documentairefotografie en fotografeerde vooral mensen. Eigenlijk ben ik per toeval in de architectuur wereld beland.

"Ik noem mezelf ook wel ruimtefotograaf."

Tegenwoordig komen er nog weleens mensen in beeld, maar dan meer ter opvulling van de ruimte. In sommige gevallen zorgen mensen voor extra dynamiek in een ruimte. Hierdoor worden de foto’s een stuk levendiger. Maar je moet oppassen dat er niet te veel mensen in je beeld lopen, dan oogt het al snel rommelig en dat wil je voorkomen.

Een realistisch perspectief

Met nabewerking heb je ontzettend veel mogelijkheden, maar ik probeer het beeld altijd zo realistisch mogelijk te houden. Nabewerking gebruik ik vooral voor belichtingsaanpassingen en eventueel het verwijderen van storende elementen, zoals een afvalpropje op straat. Voor architectuur is het ook belangrijk dat gebouwen rechtop staan. Klinkt logisch zou je misschien zeggen, maar het gebeurt regelmatig dat gebouwen op de foto achterover lijken te vallen. Dit zie je bijvoorbeeld als je dicht bij een hoog gebouw staat en schuin omhoog fotografeert om het hele gebouw op de foto te krijgen.

Tip: Gebruik een tilt-shift objectief

Met zo'n lens kun je het perspectief ter plekke corrigeren. Hierdoor staan de verticale lijnen rechtop en ziet de foto er realistisch uit.

Door het gebruik van een tilt-shift lens bespaar je jezelf een heleboel nabewerking. Het enige wat je nodig hebt zijn een statief en een camera met zo’n lens. Als architectuurfotograaf ontkom je bijna niet aan het werken met statief, vooral binnenshuis of wanneer je werkt met een tilt-shift objectief. Toch ga ik het liefst zonder statief op pad, omdat je dan veel mobieler bent en minder snel moe wordt van het gesjouw.

Tijd voor eigen projecten

In de zomerperiode heb ik het meestal drukker dan in de winter. In de zomer is het licht beter en de bladeren aan de bomen zijn mooi groen. Na oktober wordt het vaak rustiger en zeggen architecten regelmatig: ‘we wachten wel tot het voorjaar’. De winterperiode is dus wat rustiger, maar dit zie ik niet per se als een nadeel.

Zo kon ik bijvoorbeeld werken aan het project ‘Waterwerken in Nederland’. Dat resulteerde in een boek met foto’s en beschrijvingen van 50 bijzondere waterwerken door heel Nederland. Zonder deze waterwerken zouden jij en ik geen droge voeten meer hebben. Momenteel ben ik bezig met het vervolg; een boek met waterwerken over de hele wereld, ontworpen door Nederlandse architecten.

Vogelperspectief

De opkomst van drones een aantal jaar geleden zag ik als een grote kans, zeker in combinatie met architectuurfotografie. Zonder aarzeling kocht ik een drone en haalde mijn brevet. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Met een drone ontdek je namelijk zoveel nieuwe perspectieven. Die perspectieven bestonden al wel via luchtfotografie, maar vanuit een helikopter of vliegtuigje zit je al snel op 500 meter afstand. Met een drone kom je veel dichterbij. Daardoor kun je details uitlichten zonder het contact met de wereld te verliezen. Dat vind ik een groot pluspunt.

"Drones worden niet voor niks ‘toys for boys’ genoemd."

Net als bij ‘normale fotografie’ spelen licht en compositie een grote rol bij dronefotografie. Mijn ervaring is dat dronefoto’s met tegenlicht van mindere kwaliteit zijn. Daarom probeer ik altijd met het licht in de rug of van opzij te fotograferen. Voor de compositie geldt dat je ook hier gebruik kan maken van lijnen en symmetrie. Als je de besturing van drones eenmaal onder de knie hebt, dan is het vliegen zelf natuurlijk hartstikke gaaf.

Amsterdam Unseen

Doordat ik een van de eerste architectuurfotografen was die ook dronefoto’s maakte, kreeg ik al snel nieuwe opdrachten. Afgelopen zomer werd wekelijks een dronefoto gepubliceerd in Het Parool onder de noemer ‘Amsterdam Unseen’. Het project laat Amsterdamse dakterrassen van bovenaf zien. Mensen konden zich opgeven, waarna ik bij ze langs kwam om hun dakterras te fotograferen met mijn drone. Dat was ontzettend leuk om te doen en leverde unieke beelden op.

Architectuur aan de muur

Met architectuur als wanddecoratie maak je indruk. Stoere bouwwerken komen goed tot zijn recht op stoere materialen. Heb je een foto van een industriële setting? Kies dan bijvoorbeeld voor een vergroting op aluminium om het industriële effect te versterken.

Samenvatting

Luuk had al op vroege leeftijd een passie voor architectuur. Waar hij vroeger juist mensen op de foto zette, komen zij nu vooral ter opvulling van de ruimte in beeld. Luuk noemt zichzelf daarom ook wel ruimtefotograaf. Zijn fotografiestijl kenmerkt zich door realistische beelden met strakke lijnen. Luuk fotografeert niet alleen vanaf de grond, maar ook vanuit de lucht met zijn drone. Die combinatie doet het erg goed.