Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
0341-255 400

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Evenementen

NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK

Wij zijn trots en zeer verheugd dat wij de foto’s van Joel Sartore mochten afdrukken op onze wanddecoraties voor de Photo Ark tentoonstelling van National Geographic. Je kan de foto’s bewonderen vanaf 1 april tot 26 maart 2023 in de abdij van Stavelot.

Projectoverzicht

De complexe interactie tussen dieren en hun omgeving houdt onze planeet in evenwicht en zorgt ervoor dat ook de mens goed kan gedijen. Wordt het evenwicht verstoord en neemt de biodiversiteit af? Dan heeft dat een nefaste invloed op ons allemaal. Jammer genoeg begint voor veel soorten de tijd te dringen ...

Het meerjarige project National Geographic Photo Ark heeft als doelstelling om mensen bewust te maken van dringende problemen die wilde dieren en hun leefgebieden treffen. Het wordt geleid door Joel Sartore, bekroonde fotograaf en onderzoeker bij National Geographic, en in 2018 Rolex National Geographic Explorer of the Year. Door alle diersoorten in dierentuinen en wildreservaten wereldwijd te documenteren, wil men natuurbehoud promoten en mensen aanzetten tot actie om wilde dieren te redden.

A federally threatened koala, Phascolarctos cinereus, with her babies at the Australia Zoo Wildlife Hospital.
A federally threatened koala, Phascolarctos cinereus, with her babies at the Australia Zoo Wildlife Hospital. ©Photo by Joel Sartore/National Geographic Photo Ark | natgeophotoark.org

Portretten van hoop

Meer dan tien jaar geleden startte Joel Sartore met het National Geographic Photo Ark-project in zijn woonplaats Lincoln (Nebraska). Sindsdien bezocht de wereldberoemde fotograaf meer dan 50 landen om een fotoarchief te creëren van de wereldwijde biodiversiteit. Dat archief zal portretten bevatten van meer dan 20.000 soorten vogels, vissen, zoogdieren, reptielen, amfibieën en ongewervelden.

Als Sartore zijn opdracht volbrengt, zal Photo Ark een omvangrijke verzameling diersoorten bevatten – een krachtig argument voor het behoud ervan. Tot nu toe werden er al 12.000 diersoorten in beeld gebracht, telkens met veel liefde en respect. De foto’s zijn even adembenemend als intiem en ontroerend.

Een deel van deze verzameling dierenportretten kan je in de Photo Ark tentoonstelling te Stavelot bewonderen. Ze zijn gedrukt op onze foto op aluminium en galerijprint.

"Wat mensen raakt, is het oogcontact”, aldus Sartore. "Het roept gevoelens op van medeleven en een verlangen om te helpen.”

An endangered baby Bornean orangutan, Pongo pygmaeus, named Aurora, with her adoptive mother, Cheyenne, a Bornean/Sumatran cross, Pongo pygmaeus x abelii, at the Houston Zoo.
A Coquerel's sifaka, Propithecus coquereli, at the Houston Zoo. ©Photo by Joel Sartore/National Geographic Photo Ark | natgeophotoark.org

Onderrichten en aansporen tot actie

De National Geographic Photo Ark is een overtuigend instrument om mensen kennis bij te brengen van de immense biodiversiteit van onze planeet, en om een connectie te realiseren met alle diersoorten op aarde. Leerlingen worden bij het project betrokken met gratis educatief materiaal en activiteiten. Verder wordt het grote publiek geïnspireerd via tentoonstellingen, boeken, tv-programma’s, artikelen in National Geographic Magazine en evenementen wereldwijd.

Behoud van soorten

Wereldwijd worden meer dan 26.000 soorten met uitsterven bedreigd – dé aanleiding voor de National Geographic Society en de Zoological Society of London (ZSL) om het National Geographic Photo Ark EDGE of Existence Fellowship te lanceren. Op basis van een wetenschappelijk raamwerk brachten ze in kaart welke diersoorten het meest worden bedreigd: ‘The world’s most Evolutionarily Distinct and Globally Endangered (EDGE).

Het programma ambieert de bescherming van de meest bedreigde en bijzondere soorten in bepaalde regio’s wereldwijd, onder andere via financiering en opleiding van plaatselijke natuurbeschermers.

A Coquerel's sifaka, Propithecus coquereli, at the Houston Zoo.

Gerelateerde producten