8 handige tips voor portretfotografie!

Met een portretfoto laat je iets zien over een persoon. Of iemand nu poseert of niet, aan jou de taak om het beste uit de mensen te halen die je fotografeert. Maar wat zijn de ingrediënten voor een goede portretfoto? Waar moet je op letten? Lees onze tips voor het maken van de mooiste portretfoto’s!

Lees meer

Licht is de taal van de fotografie

Een goed gekozen onderwerp en een mooie compositie zorgen nog niet voor een perfecte foto. Dan zouden we namelijk een heel belangrijk onderdeel vergeten: licht. Licht is namelijk de taal van de fotografie. Hoe meer je erover leert, hoe beter je foto’s zullen worden. Niet voor niets betekent fotografie letterlijk ‘schrijven met licht’. Maar welke soorten licht zijn er en hoe maken we er handig gebruik van? Lees meer

Fotografietips voor Koninginnedag

Koninginnedag staat voor feest, gezelligheid en natuurlijk de kleur oranje. In veel steden worden vrijmarkten gehouden en optochten en kinderspelen georganiseerd. Je komt de meest leuke taferelen tegen, dus een prachtige dag om met je camera op pad te gaan! Ga op zoek naar mooie momenten, interessante mensen en leuke situaties met onze tips in je achterhoofd.

Lees meer

Het Fotoboek viert feest!

Rotterdam - In het Nederlands Fotomuseum is het nog altijd feest. Waarom? Omdat wij Nederlanders de beste fotoboekmakers van heel Europa schijnen te zijn! En omdat fotoboeken zo enorm populair zijn. Dat moet natuurlijk worden gevierd. Daarom besteedt het Nederlands Fotomuseum met de tentoonstelling Feest van het Fotoboek uitgebreid aandacht aan het Nederlandse fotoboek zodat iedereen de enorme rijkdom en allure ervan kan meebeleven. Lees meer

‘Die spanning tussen lijnen, structuren en perspectieven vind ik boeiend’

Hoewel fotograaf Henk van Maastricht (70) zo’n dertig jaar geleden al bezig was in de doka, heeft hij zijn liefde voor de fotografie pas sinds de komst van de digitale fotografie echt hervonden. Nu fotografeert hij voor de plaatselijke Kabelkrant, hij is lid van een fotoclub en fervent lid van de Zoom Magazine community. Zijn werkelijke passie? Architectuurfotografie. Die bevlogenheid werkt zo aanstekelijk dat zelfs wij zin krijgen om gebouwen te fotograferen.

Lees meer

Mooiere foto’s maken? Volg een cursus fotografie!

“Wow, heb jij die foto gemaakt?” Die vraag zal je waarschijnlijk vaker horen wanneer je een fotocursus of fotografie workshop hebt afgerond. Vaak kun je met je digitale fotocamera namelijk veel meer dan je denkt en weet. Bovendien is mooie foto’s maken ook een kwestie van goed kijken. Bij een fotocursus leer je het verschil te maken tussen een kiekje en een sprekende foto. En het is ook nog eens super leuk!

Lees meer

Wist je dat ‘bokeh’ een veelgebruikte term is van fotografen?

Het woord ‘bokeh’ komt van het Japanse woord boke, wat onscherp betekent. Deze term wordt gebruikt om de kwaliteit van de achtergrondscherpte van een foto uit te drukken. Fotografen maken vaak gebruik van bokeh wanneer de achtergrond afleidt van het hoofdonderwerp van de foto. De details verdwijnen namelijk en maken plaats voor mooie cirkelvormige vormen.

Lees meer

Wat is de beste tijd om te fotograferen?

Dit weekend mocht de klok weer een uur vooruit. Lang leve de lange avonden! De meesten van ons blijven met mooi weer dan ook het liefst zo lang mogelijk buiten. Heerlijk ook om eropuit te trekken met je camera. Maar wat zijn nu de beste momenten om te fotograferen wanneer we kijken naar het licht? En hoe weet je wanneer dat precies is?

Lees meer

Lente! Een feestje voor fotografieliefhebbers

Het is lente! Langzaam komt alles weer in beweging en wordt de natuur weer een kleurrijk geheel. Uit kale, bruine takken komen groene knoppen tevoorschijn en in het landschap zien we de meest prachtige bloemen weer tot bloei komen. Ook de dartelende lammetjes, zwermen trekvogels, het mooie licht en de steeds langere dagen maken dit tot het favoriete jaargetijde van veel fotografen. Een feestje om vast te leggen! Lees meer

Goed kijken kun je leren!

We horen en lezen vaak dat fotograferen gepaard gaat met ‘goed kijken’. Zoals onze collega en fotograaf Marius ook altijd zegt: fotograferen bestaat voor 80% uit goed kijken. Ergens ook wel logisch, maar hoe doe je dat dan? Zijn daar trucs voor? Ja, die zijn er! Goed leren kijken is een kwestie van veel oefenen, maar iedereen kan het leren. Kijk en lees snel verder!

Lees meer

‘Ga op zoek naar het ongewone beeld’

Voor fotograaf Arnold van de Kamp (67) zit stilzitten er niet bij. Hij is al 41 jaar lid van De Iris, een fotografenvereniging in Harderwijk, waarvan de laatste tien jaar actief als voorzitter. Daarnaast vraagt het ziekenhuis hem nog regelmatig fotoreportages te maken van recepties waarvan hij vervolgens een mooi CEWE FOTOBOEK maakt. Maar zijn allergrootste hobby? Korte verhaaltjes vertellen met zijn foto’s, vanuit zijn eigen AV-studio aan huis. Lees meer

Fotografietips voor wintersporters!

Ga je op wintersport? Natuurlijk gaat je camera mee! Die leuke chalet, de gezellige après-ski avonden en je stuntelende vriendin moeten voor altijd worden vereeuwigd. Maar als je mooie natuuropnames en actiefoto’s wilt maken kan dat nog best lastig zijn. Je hebt te maken met een enorme hoeveelheid licht en snel bewegende skiërs. Waar moet je op letten? En hoe maak je de leukste foto’s? Lees onze tips!

Lees meer

7x liefde & fotografie

Het is Valentijnsdag! Vandaag staat alles in het teken van de liefde. Ook bij ons! De link tussen liefde en fotografie? Die is makkelijk gelegd. Herinneringen, foto's, liefde... Dat zegt al genoeg. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat alleen al de gedachte aan liefde zorgt voor de mooiste portretfoto’s? All you need is love! 7x liefde & fotografie.

Lees meer

De beste nieuwsfoto’s van Gelderland

Wat is de mooiste, beste, ontroerendste of opmerkelijkste foto van 2011? Achtendertig fotografen stuurden voor de zesde editie van de GeldersNieuwsFoto hun beste foto’s die betrekking hebben op het nieuws in deze provincie in het afgelopen jaar. Wat is jouw favoriet? Je kunt nog stemmen t/m 28 februari!

Lees meer

Neem de sfeer mee naar huis

Wanneer je op vakantie gaat of een geweldige reis maakt, wil je je dat natuurlijk de rest van je leven zo goed mogelijk blijven herinneren. Dat lukt het best wanneer je de sfeer optimaal weet vast te leggen. Zo neem je die voor altijd mee naar huis. Hoe je dat doet? Wij hebben tips!

Lees meer

De kunst van het samenvoegen

Maartje Roos (26) is een veelbelovende freelance fotografe. Nog maar anderhalf jaar geleden studeerde ze cum laude af aan de Fotoacademie in Groningen. Sindsdien heeft ze al diverse grote opdrachten gedaan, waaronder een opdracht voor de Efteling die zojuist is afgerond. De illustratieve foto’s van Maartje zijn zo onderscheidend dat ze die zelfs in Berlijn en in New York graag willen hebben. Lees meer

Bepaal zelf hoe jouw foto’s eruit komen te zien!

Fotograferen op de automatische stand gaat vaak prima, maar wat is er fijner dan helemaal zelf kunnen bepalen hoe je foto’s eruit komen te zien? Hiervoor moet je eerst meer begrijpen van de drie belangrijkste onderdelen van je camera: het diafragma, de sluitertijd en de lichtgevoeligheid. Wat er ook alweer precies met deze termen wordt bedoeld en wat je ermee kunt, lees je in deze korte (opfris)cursus!

Lees meer

Haal meer uit je foto’s!

Zo tegen het einde van het jaar denken we vaak terug aan de afgelopen tijd. Wat heeft 2011 ons gebracht, wat hebben we gedaan? Misschien heb je al plannen voor het nieuwe jaar of wil je dingen anders doen. En ja, daar komen dan toch weer die goede voornemens de hoek om zeilen. Wil je in 2012 meer uit je foto’s halen? Dan zit je hier goed! Haal meer uit je foto's in 2012!

Lees meer

Kerst: de ideale gelegenheid voor mooie portretfoto’s!

Geen kerst zonder goede vrienden en familie om ons heen. Iedereen is goed gestemd en ziet er op zijn mooist uit. Kortom: de juiste ingrediënten voor mooie portretfoto’s. Wacht hier niet mee totdat iedereen al het nodige achter de kiezen heeft, maar begin gelijk als iedereen binnen is. Dan is iedereen nog lekker fris en dat levert de mooiste foto’s op!

Lees meer

Hoe fotografeer je de kerstsfeer?

Ben jij ook al helemaal in de kerststemming? Wij wel! Niet alleen thuis is het heerlijk knus bij de kerstboom, maar ook het straatbeeld ziet er sfeervol uit. Winkelstraten zijn mooi versierd en huiskamers gezellig verlicht. Maar hoe kun je die warme sfeer, zowel binnen als buiten, nou zo goed mogelijk overbrengen op de foto? Wij hebben een paar tips!

Lees meer