CEWE in gesprek met Groene Camera winnaar Marcel van Kammen

Een fanatiek natuurfotograaf met een liefde voor vogels en muisjes. Marcel van Kammen mag zich met trots overall winnaar van ‘De Groene Camera’ noemen. Hoog tijd dat wij hem eens aan de tand voelen over hoe die winnende foto tot stand is gekomen en waar die passie toch vandaan komt.

Op zaterdag 21 mei jl. viel Marcel in de prijzen in de natuurfotografiewedstrijd van Nederland en België genaamd: ‘De Groene Camera’. Deze eer en deze titel moesten nog wel even landen bij de natuurfotograaf. “Ik heb het na de uitreiking goed gevierd in Scheveningen, maar ik ben een vrij nuchter persoon dus het duurde wel even voordat ik het echt besefte.”

Aandoenlijke muisjes

Om de winnende foto te kunnen maken heeft Marcel aardig wat uurtjes doorgebracht op de zeedijk. “Het is al wel 10 jaar geleden dat ik ontdekte dat deze muisjes met storm en springvloed de kwelders ontvluchten om op de zeedijk te gaan zitten. Zodra ik weet dat er een storm aankomt, ga ik met mijn camera op pad om de muisjes te fotograferen. Je moet het wel treffen qua weer want als het hard regent is het lastige mooie foto’s maken. Ik heb de muisjes al op verschillende manieren vastgelegd. Zo verschuilden ze zich een keer in mijn autowiel en kropen ze zelfs bij mij in de broekspijp. Toen ik deze foto schoot van de drie schuilende muisjes wist ik direct: dit is een prijswinnaar en deze foto ga ik inzenden bij een fotowedstrijd. Ik deelde deze foto direct in een Whatsapp-groep met vrienden en iedereen was enthousiast. En nu sta ik hier dus als overall winnaar van de Groene Camera, fantastisch!”

Toen ik deze foto schoot van de drie schuilende muisjes wist ik direct. Dit is een prijswinnaar!

Tot rust komen in de natuur

De passie voor het fotograferen kwam min of meer als een gelukje. “Ik was als kind altijd al verzot van de natuur, vogels, muisjes alle diertjes vond ik interessant. Ik was altijd buiten om schuilhutjes of nestkastjes te bouwen. Op een goeie dag bedacht ik me dat ik foto’s maken wel leuk vond en schreef ik me in voor een fotografiecursus. Dat bleek een schot in de roos. De combinatie van fotograferen en de natuur geeft me veel rust en dat is voor iemand met ADHD soms wel erg fijn.”

“De combinatie van fotograferen en de natuur geeft me veel rust en dat is voor iemand met ADHD soms wel erg fijn.”

De fototas van Marcel

“In mijn fototas zit natuurlijk altijd mijn camera de Nikon D4, een 50 mm lens en een telelens. Je kunt altijd een mooi fotografieonderwerp tegenkomen en ik baal altijd ontzettend als blijkt dat ik bijvoorbeeld één van de lenzen niet bij me heb. Inmiddels heb ik ook een nieuwe camera gekocht waar ik een half jaar op heb moeten wachten: de Nikon Z9. Deze camera fotografeert o.a. geluidloos, dus dat komt goed van pas met bepaalde projecten die ik in gedachten heb. Van het prijzengeld van de Groene Camera ga ik mooie lenzen aanschaffen voor de nieuwe camera.”

Op de wensenlijst

“Ik zit altijd boordevol ideetjes en doe eigenlijk altijd wat ik leuk vind. Als je ADHD hebt, schieten er veel ideetjes door je hoofd. Het meeste voer ik niet uit maar soms blijft er eentje hangen. Ik zou bijvoorbeeld nog heel graag een boomklever willen fotograferen. Dat is de enige vogel die met de snavel naar beneden de boom afdaalt. Dan zou ik de groothoeklens eronder willen zetten en de vogel zo fotograferen. Met die nieuwe (geluidloze) camera moet het lukken. Wellicht een prijshebber voor de volgende editie van de Groene Camera.”

“Ik zou bijvoorbeeld nog heel graag een boomklever willen fotograferen. Dat is de enige vogel die met de snavel naar beneden de boom afdaalt.”

De gouden tip

“Ik zou andere fotografen als gouden tip willen meegeven om je altijd goed te verdiepen in je fotografieonderwerp. Als je kennis hebt van een bepaalde vogelsoort dan weet je waar ie voorkomt, hoe het vogeltje zingt en hoe je het diertje het beste kunt benaderen. Neem als voorbeeld de watersnipper: dat is een beestje die je het beste kunt fotograferen bij zonsopkomst op een paaltje. Zo wordt het makkelijker om foto’s te maken en kun je zonder ze te verstoren een mooie foto maken. Kennis van de natuur is een absolute must.”