Dit jaar voelt de lente extra vrolijk. We zwaaien zowel een grijze winter als de meeste coronamaatregelen uit! Genoeg reden om extra te genieten van dat voorjaarsgevoel. CEWE neemt je mee op reis naar de top-5 lenteachtige stedentrips en geeft je meteen de passende fotografietips.

1. Nantes

Bonjour Nantes! Wat is dit een heerlijke stad met een rijke historie. De hoofdstad van de regio Pays de Loire is net iets kleiner dan Utrecht. In “het land van de Loire” ligt deze stad aan de monding van deze beroemde rivier. Het voorjaar wordt ingeluid als het smeltwater uit de Alpen hier langzaam maar zeker de zee instroomt. De gunstige ligging zorgt voor een rijke zeevaarthistorie. Nantes ontplooide zich in de 18e eeuw tot de belangrijkste havenstad van Frankrijk. Deze historie proef je nu nog: geniet van het “Chateau des ducs de Bretagne”, de oude schepen in de haven of van de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus.

Fotografietip: Nantes is, ondanks haar historie, net zo goed een moderne stad. Bezoek – en fotografeer – de Les Machines de Nantes/l’île. Hier staan vreemde objecten zoals een grote mechanische spin, een enorme olifant en een draaimolen met vreemde zeewezens.

2. Urbino

De regio La Marche is sowieso al een aanrader voor iedere ‘Italofiel’. Het heeft iets weg van Toscane, maar is een stuk minder toeristisch. Je vindt er fotogenieke wijnvelden en olijvengaarden, maar ook veel oude steden, waarvan Urbino één van de mooiste is. De reis ernaartoe is alleen al een genot: na behoorlijk wat kronkelweggetjes door de Italiaanse heuvels zie je de stad al liggen. Eenmaal in de stad ervaar je Italië op zijn sterkst. Urbino is een vestingstad gebouwd in renaissancestijl. Je moet echt goed zoeken, wil je in deze stad nieuwe gebouwen vinden. Met een beetje fantasie, waan je je zelfs in de middeleeuwen.

Fotografietip: probeer de skyline van Urbino in de avondzon vanaf één van de heuvels te fotograferen. Het gouden uurtje, in combinatie met de zandkleurige gebouwen is echt magisch!

3. Sarajevo

Sarajevo is een stad voor de avonturier. Als je standaardsteden wel kent of zelfs een beetje saai vindt, dan is dit jouw plek. De stad heeft een beruchte oorlogshistorie. Alhoewel er altijd hard gestreden is voor de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, is deze strijd pas in 1996 officieel gestaakt. De stad heeft zich inmiddels weer flink heeft herpakt na deze roerige tijden. Wat Sarajevo zo interessant maakt is haar mengeling van cultuur en geloven. Het heeft hierdoor zelfs de bijnaam: Jeruzalem van Europa. Je vindt hier zowel Europese als Aziatische culturele invloeden. De wederopbouw en positieve instelling geeft de stad een voorjaarsachtige tint.

Tip: voor het beste uitzicht én mooie foto’s, pak je de kabelbaan naar Mount Trebević of bezoek je het Žuta tabija (het gele fort).

4. Graz

Je hoort veel over Oostenrijks hoofdstad Wenen. Graz, de tweede stad van Oostenrijk, is minder bekend. Aan de voet van de Alpen, vind je deze prachtige stad. Het is alweer een tijdje geleden (2003) dat deze stad culturele hoofdstad van Europa was, maar deze titel was geheel terecht. Je vindt er historische gebouwen zoals een bijzonder slot met een uniek klokwerk genaamd de Uhrurm, maar ook moderne bouwsels zoals het Murinsel; een kunsteilandje op de rivier de Mur.

Tip: zoek de ruimte, het frisse groen en de bloeiende bomen op in de tuinen van Schloss Eggenberg aan de rand van Graz.

5. Belfast

Nog zo’n stad met een interessante historie. Wist je bijvoorbeeld dat de Titanic hier gebouwd is? De ligging aan zee maakte de stad geschikt voor scheepsbouw. Tegenwoordig vind je in Belfast het Titanic-museum die zeker het bezoeken waard is. Tijdens “The Troubles” tussen 1960 en 1997 was deze stad het middelpunt van aanslagen door de IRA. De stad heeft dit bittere hoofdstuk inmiddels achter zich gelaten, maar je vindt nog steeds veel muurschilderingen die je doen denken aan deze tijd. Verder is Belfast vooral een vrolijke stad met veel pubs en gezelligheid.

Fotografietip: de botanische tuinen, ontworpen door Sir Charles Lanyon. Hier vind je de meest uiteenlopende planten: van geraniums tot bananenbomen. Lees van tevoren deze tips over macrofotografie om de vele bloemen te fotograferen.

Benieuwd naar fotografietips voor de lente? Bekijk dan onze lente-fotografietips of maak een mini CEWE-Pure fotoboekje van jouw recente stedentrip!