Afgelopen januari maakte ik een reis naar Zweeds Lapland. Tijdens mijn reis bezocht ik het havenstadje Luleå en verbleef ik een week in het kleine plaatsje Vuollerim. Hier heb ik een accommodatie geboekt omdat hier zeer weinig lichtvervuiling is en het mijn voornaamste doel is om het noorderlicht te aanschouwen. Dit fenomeen heb ik vorig jaar een keer eerder meegemaakt maar in zeer zwakke vorm. Ik hoopte het nu eens echt mee te maken.

Vanaf Luleå neem ik de bus richting Vuollerim. Onderweg zakt de buitentemperatuur tot -30 graden en wordt het serieus koud. Na een busrit van twee uur kom ik aan en installeer ik mij in mijn huisje. Eerder die dag bekeek ik de noorderlicht voorspellingen en die gaven weinig activiteit aan. Toch kijk ik nog een keer en tot mijn vreugde gaan de voorspellingen nu door het dak en is een grote kans op sterk noorderlicht! Ik pak mij dik in en loop zo´n twee kilometer het dorpje uit naar een donkere plek.

Deze plaats had ik eerder op de kaart gezien en leek mij een geschikte locatie. Direct aan het water en een open zicht op het noorden. Die avond ontvouwde zich een prachtig noorderlicht waarvan later bleek dat dit een van de beste avonden was van dit seizoen tot nu toe. Op het hoogte punt bereikte het een activiteit van KP5 (G1 storm) wat voor zeer sterk noorderlicht zorgden. De temperatuur is inmiddels nog iets verder gedaald tot -32 graden Celsius en dat is ondanks geschikte kleding toch behoorlijk afzien. Ik stond voornamelijk tot aan mijn knieën in de sneeuw te genieten en probeerde ook foto’s te maken. Na een klein tijdje kreeg mijn camera kuren en kon ik niet meer scherpstellen door vermoedelijk een bevroren lenselement. Ook het scherm achterop de camera stopte met werken.

Instellingen: f/4, ISO 2500, 8sec

 

Instellingen: f/4, ISO 2500, 6 sec

 

De rest van de week verloopt rustig. Tot aan vrijdagavond. Weer zien de noorderlicht voorspellingen er goed uit alleen zal de bewolking de pret nog kunnen drukken. Ik hou eigenlijk zoals elke dag alle weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten en loop rond een uur of acht naar buiten. Rond dit tijdstip zit er een mooi groot gat in de bewolking en direct als ik de straat op loop zie ik het noorderlicht recht boven mij verschijnen. Weer is het raak! Dit keer blijf ik in het dorpje en maak ik foto’s rond het lokale kerkje. Tot na middernacht blijf ik buiten en maak ik veel foto’s. Wat is dit een mooie eindshow voor mij!

Instellingen:  f/4, ISO 2500, 8 sec

Tips voor het fotograferen van het noorderlicht

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met een full frame systeemcamera op statief en met een lens met een maximale lichtsterkte van f/4. Deze lens is niet bijzonder lichtsterk maar omdat het noorderlicht erg sterk aan de hemel verscheen kwam ik hier toch goed mee weg. Wel geldt hoe lichtsterker de lens – bij voorkeur f/2.8 of f/1.8 – hoe beter de foto’s zullen zijn. Je wilt namelijk je ISO-waarde zo laag als mogelijk en de sluitertijd zo kort als mogelijk houden.

Instellingen: f/4, ISO 6400, 2 sec

Instellingen:  f/4, ISO 1250, 4 sec

 

Omdat het noorderlicht erg onvoorspelbaar is zal je tijdens het fotograferen veel improviseren. Toch zijn er een aantal zaken die je kan voorbereiden om met goede foto’s thuis te komen. Met dit stappenplan gaat het je zeker lukken!

  • Voor het noorderlicht moet het donker zijn. Dit betekent dat je ook in de duisternis staat te fotograferen en het is daarom goed om te weten waar alle instellingen van je camera zitten. Probeer ervoor te zorgen dat je je camera goed kent en je de ISO, sluitertijd en diafragmawaarde snel weet te vinden.
  • Gebruik een hoofdlamp met rood licht. Het voordeel hiervan is dat je je handen vrij hebt en terwijl je kunt bijschijnen en zorgt het rode licht ervoor dat je nachtzicht minder verstoord wordt. Je ogen moeten wennen aan de duisternis en het witte licht van je hoofdlamp zorgt ervoor dat je weer moeten wennen aan het donker zodra je het weer uitschakelt. Met het rode licht hoeven je ogen zich minder aan te passen.
  • Fotografeer in RAW. Hierdoor zorg je ervoor dat je alla data van de sensor behouden blijft en kan in je nabewerking het volledige potentieel van je camera benutten.
  • Zet je camera op statief en schakel naar handmatige focus. Probeer nu scherp te stellen op een lichtbron ver van je af. Dit kan een straatlantaarn zijn, het licht van een huisje of vraag iemand om met een lampje een eindje verderop te gaan staan zodat je daarop kan scherp te stellen. Gebruik hierbij ook de hulpmiddelen in je camera zoals het vergrootglas tijdens het scherpstellen en schakel focus peaking in. Scherpstellen in het donker kan lastig zijn dus is het raadzaam hier mee te oefenen. Maak ook zeker meerdere testfoto’s om er zeker van te zijn dat ze scherp zijn!
  • Maak tijdens het fotograferen van het noorderlicht gebruik van een afstandsbediening of de zelfontspanner van 2 seconden. Hiermee voorkom je dat de camera beweegt tijdens het indrukken van de sluiterknop waardoor er geen bewegingsonscherpte is.
  • Fotografeer met het diafragma helemaal open. Het is belangrijk dat je lens veel licht door kan laten. Zet de ISO-waarde op 1600 en je sluitertijd op 10 seconden. Dit zijn prima instellingen om mee te beginnen maar pas deze naar behoefte aan. Een full frame camera zal minder ruis geven bij hogere ISO-waarden dan een camera met een crop (aps-c) sensor. Het noorderlicht veranderd continue dus zorg dat je hierop kan anticiperen door snel je instellingen aan te passen. Weet tot hoever je wilt gaan met de ISO-waarden en pas de belichting verder aan met de sluitertijd.
  • Vergeet niet te genieten van het geweldige spektakel wat zich voor doet!

 

 

Prachtige noorderlicht foto’s voor aan de muur van CEWE

Hoe mooi is het om je eigen noorderlicht foto’s thuis aan de muur te hangen. Bij CEWE ben ik verzekerd van topkwaliteit en komt de foto goed tot zijn recht. Zo heb je een prachtige blijvende herinnering waar je nog vaak op terug zult kijken. Ik heb een van mijn noorderlichtfoto’s geprint op Aluminium en cadeau gedaan aan een familielid. De kwaliteit is uitzonderlijk goed en ook het bestellen gaat zeer eenvoudig. Kortom, een prachtige en persoonlijke herinnering aan de muur!

Tim Vrijlandt
Fotograaf
CEWE Ambassadeur