De wintermaanden bieden een uitgelezen kans voor winterfotografie. Warme kleding aan en hup naar buiten. Onze gepassioneerde fotograaf en tevens CEWE-ambassadeur Danielle Regout deelt vijf tips voor de mooiste winterfoto’s.

#1 Winterkleding

Wil je winterfotografie combineren met portretfotografie? Dan helpt het als jouw modellen goed aangekleed de ijzige buitenlucht trotseren. De aanwezigheid van warme sjaals, mutsen en handschoenen verrijkt jouw foto’s. Omdat je bij portretfotografie vaak lang op één plek stilstaat, is het bovendien wel zo comfortabel om wat warms aan te trekken. Fotografeer je jongere kinderen? Neem dan nog een extra kleedje of deken mee. Hierdoor zitten ze lekker droog en houden ze het waarschijnlijk langer vol.

#2 Zwart-witfotografie

Heb je het geluk dat er sneeuw ligt? Probeer eens in zwart-wit te fotograferen. Hierdoor worden contrasten versterkt en valt het witte landschap extra op. Heb je een foto in kleur? Bewerk deze dan met een fotobewerkingsprogramma.

#3 Contrast in het landschap

Het landschap biedt een schat aan interessante vormen zoals bomen, heuvels of takken. Deze vormen komen extra tot uitdrukking als de omgeving bedolven is onder een pak sneeuw. Door uitersten in het contrast te zoeken, verbeter je in veel gevallen jouw foto’s. Lichtbronnen, zoals een doorbrekende zon, een felle zaklamp of een volle maan, versterken het contrast. De sneeuw lijkt hierdoor nog witter te worden!

#4 De morgenstond, heeft goud in de mond

Winterse nachten bedekken het landschap in veel gevallen met een prachtig laagje vorst. Op landschappen zoals heide en grasland is dit goed te zien aan de grassprieten of aan de boomtakken en -bladeren. Ga vlak na zonsopkomst naar buiten om de magische gloed van de eerste zonnestralen op camera te vangen. De vorst is in de vroege ochtend nog goed zichtbaar en je geniet bovendien van het mooiste licht. Door met een groot diafragma te fotograferen (zorg voor een laag F-getal), krijg je meer scherptediepte in je foto’s. Fotografeer je met een telefoon? Gebruik dan de ‘portretmodus’ voor hetzelfde effect.

#5 Op jacht met je fototoestel

Ooit gefotografeerd met dikke handschoenen? Dan weet je dat dit best lastig is. Voordat je het weet klik je per ongeluk op allerlei knopjes tegelijk. Een (digitale) zoektocht naar goed paar jachthandschoenen loont zich. Deze handschoen bestaat uit een dikke en een dunne handschoen in één. De dikke handschoen is eenvoudig los te ritsen, waardoor je gemakkelijker je foto’s maakt zonder koude handen. Ideaal!