Zoals je misschien wel weet is het fotograferen op klaarlichte dag in de zomer soms een hele uitdaging. Waarom? De zon staat vol van boven en de hoeveelheid licht zorgt voor fletse en weinig aantrekkelijke foto’s. Toch is het zeker mogelijk om mooie foto’s te maken op een zonnige zomermiddag. Bereid je alvast voor op deze middag met de tips in dit blog!

Gebruik de flitser

Ja, we zijn het met je eens: dit klinkt best tegenstrijdig. Strakblauwe lucht en een felle zon en jij moet de flitser aan gaan zetten? Hoe tegenstrijdig het ook klinkt. Het werkt wel! Een gevolg van de zon is namelijk schaduw. Deze schaduwen kunnen als een vreemde vlaag over bijvoorbeeld iemands gezicht vallen. Door de flitser te gebruiken neem je deze schaduw weg en krijg je betere foto’s. Een flitser zorgt bovendien voor een compensatie van het zonlicht. Door dit extra licht wordt bijvoorbeeld het gezicht van een portret minder flets. 

Zwart/wit (of een andere kleurbewerking

Als je gaat fotograferen op een zonnige dag, is de kans op fletse foto’s groot. Vooral de kleuren worden minder mooi door de felle zon en komen niet goed tot hun recht. Dan kun je ze maar beter helemaal weghalen! Door in zwart-wit te fotograferen, krijg je alsnog een mooie foto overdag. Probeer dit maar eens op, bijvoorbeeld, het strand. Je foto’s worden er echt beter van!

Tools tegen de zon

Net zoals dat je jezelf kunt beschermen tegen de zon door juiste kleding of zonnebrand, kun je jouw fototoestel en je foto’s beschermen tegen de zon met wat hulpmiddelen. Een daarvan is de natuurlijke variant. Zoek gewoon de schaduw op, bijvoorbeeld in het bos. De groene gloed van de bomen zorgt in veel gevallen voor een mooie kleur op de foto. Of fotografeer gewoon ergens binnen zoals in een mooie kerk. Er zijn ook echte tools beschikbaar zoals “zonnewering” voor jouw toestel. Denk aan een reflectiescherm die je bijvoorbeeld onder het te fotograferen onderwerp zet, zodat de schaduw minder hard wordt. Ook een zonnekap is handig: deze voorkomt zonnevlekken, ook wel lens flare genoemd, op de foto. Een andere optie is een polarisatiefilter. Die zorgt ervoor dat het licht maar van één hoek op de sensor valt. Daardoor worden kleuren feller en reflecties minder. 

Tip: lens flare kan juist ook iets toevoegen aan de foto. Het geeft je foto’s een echte zomerse twist. Lens flare ontstaat vooral als je tegen de zon in fotografeert. Afhankelijk van welk objectief je gebruikt kan de lens flare verschillen van vorm en grootte. 

Silhouet fotografie

Een andere manier om juist dankbaar gebruik te maken van het zonlicht is het fotograferen van silhouetten. Hierbij heb je de zon juist nodig om het licht van achter het onderwerp te laten vallen. Maak op het strand bijvoorbeeld eens een foto van een vlieger die in de lucht voor de zon zit. Speel een beetje met de witbalans. Eigenlijk is geen enkele witbalans fout bij silhouet fotografie. De witbalans zorgt namelijk vaak voor een andere kleur rond het silhouet en jij zoekt natuurlijk de mooiste kleur rond de silhouet uit! Weet je niet zeker welke witbalans je moet pakken? Door in RAW te fotograferen, bepaal je dit later nog eenvoudig vanachter je PC met een fotobewerkingsprogramma


Gewoon doen!

Natuurlijk zijn we vaak op zoek naar het perfecte plaatje. Toch is het zonde als je jezelf teveel beperkt bij het nemen van mooie zomerse foto’s. Misschien staat de schaduw een keer anders dan je zou willen; misschien is iemand een keer wat flets in het gezicht vanwege de zon. Maar fotograferen is meer dan alleen voor de beste foto gaan. Het gaat ook over het vastleggen van onvergetelijke momenten. Met je (klein)kinderen een ijsje eten in de zon, een middagje op het strand of heerlijk op een mooi terrasje in de stad. Ook als de foto beter had gekund, bekijk je deze foto’s later nog met veel plezier. Het gaat immers om de prachtige zomerse herinneringen.

Fijne zomer!