Het is zover. Koning Winter heeft het land verlaten en we kunnen weer lekker op pad. De tulpen en narcissen springen uit de grond en het begint bij iedereen te kriebelen. De camera roept, we gaan de wijde wereld in. In deze blog nemen we je mee langs vijf fotogenieke fotospots in Nederland. Welke ga jij bezoeken?

  1. Zandverstuiving bij Radio Kootwijk (Gelderland)

Rondom Radio Kootwijk vind je de grootste zandverstuiving van West Europa; Kootwijkerzand. Het oude zendgebouw dat hier staat, mag zeker niet ontbreken op de kiek. Vroeger was Radio Kootwijk de place to be voor communicatie tussen Nederland en de koloniën. Tegenwoordig is het imposante gebouw een toneel voor allerlei fotografen. Van de smartphone selfie tot een geregisseerde timelapse; bijna alles is mooi. Maar extra bijzonder is een foto met tegenwind. Zorg voor een lange sluitertijd en eventueel een tilt-shift lens, zodat verticale lijnen echt verticaal blijven. Het lijkt op deze manier net alsof de wolken uit het gebouw komen.

 

Radio Kootwijk

  1. Kiekkaaste in Nieuw Statenzijl (Groningen)

Deze vogelkijkhut is zo bijzonder dat hij zelfs vanaf een afstandje mooi te fotograferen is. Alleen het looppad naar de kijkhut is al bijzonder. Zak, op weg naar de hut toe, iets door je knieën om de kijkhut op de foto te krijgen alsof je je in niemandsland bevindt. Een imposante ‘toren’ uitstekend boven het riet en water. Het is de enige buitendijkse vogelkijkhut in Nederland en vanuit de hut heb je de kans prachtige vogels vast te leggen. Dat is een bezoekje waard. Vooral tijdens het gouden uur is deze omgeving magisch. Bij eb geeft het slib een bijzonder effect aan de foto. Misschien krijg je de kiekkaaste wel op de foto in de weerspiegeling van het slib. Bij helder weer zie je Duitsland liggen en als je geluk hebt, vliegt er een zeearend langs. Zet je camera op de stand dat hij meerdere foto’s per seconde maakt, en kijk thuis terug naar de bijzondere vleugelbeweging.

  1. Weerribben Wieden (Midden NL)

Mistige moerassen met zeldzame planten en dieren. Dit gebied is een el dorado voor iedere natuurfotograaf. Heb je pas een nieuw toestel waarvan je alle functies wilt proberen? In natuurgebied de Weerribben Wieden kun je je geluk niet op. Misschien krijg je zelfs een otter, een ijsvogel of een visarend voor de lens. Fotografeer op macrostand een spinnenweb vol dauw of maak een timelapse en bekijk later hoe het land verandert gedurende de dag.

Kiekkaaste in Nieuw Statenzijl

  1. Deltawerken (Zeeland)

Naast een knap staaltje zon, zee en strand is Zeeland ook als het gaat om bijzondere bouwwerken een schot in de roos. De provincie is thuishaven van de meest belangrijke deltawerken in ons land. Vanaf de dijken heb je prachtig zicht op de sluizen in het water. Heb je geluk dat de sluizen net open of dicht gaan? Zorg dan dat je er bovenop zit met de sweet spot van je camera. Op deze diafragmawaarden is de lens op zijn scherpst. Meestal ligt de sweet spot in de buurt van diafragmawaarde f/8. Zo weet je zeker dat je foto scherp is. De woeste zee doet het altijd goed op beeld. Mooie foto gemaakt? Druk hem af als poster met de CEWE wanddecoratie.

  1. Street art (Heel Nederland)

Wil je in plaats van de natuur, juist de stad in op zoek naar mooie plekken? Kijk voor je bezoek of er street art is in de stad. Vaak is dit geschilderd in de felste kleuren en wordt het, helemaal als je iets inzoomt, een bont spektakel. Probeer juist eens níet het hele kunstwerk op de foto te krijgen, maar fotografeer delen van de kunst. Een andere invalshoek om zo je eigen kunst voor thuis te maken.

  1. Dark Sky parken (Terschelling of Lauwersoog)

Altijd al eens een echte ster voor de lens willen hebben? In deze dark sky parken vind je nog echte donkerte. Met het blote oog heb je af en toe zelfs kans om de Melkweg te spotten. Voor het fotograferen van de sterren heb je een sluitertijd van zo’n 30 seconden per foto nodig. Zeker als je een star trail wilt fotograferen is dit heel normaal. Wat een star trail bijzonder maakt is dat je in de nabewerking alle gemaakte foto’s op elkaar plakt. Je krijgt dan een bijzonder tafereel te zien. Maar: dit kost tijd. Zet je camera in de juiste modus op een statief. Hij doet z’n werk en jij bewandelt het park in het pikkedonker. Heb je een bijzondere foto van de sterren? Druk hem af op alu-dibond; een combinatie van aluminium en kunststof. Dankzij de matte afwerking krijgen de sterren nog meer glans.

Star trail