Waarschijnlijk is het één van de bekendste termen binnen de fotografie: het gouden uurtje. Iedere fotograaf kent dit fenomeen wel en er is waarschijnlijk niemand met een camera die er nog nooit gebruik van heeft gemaakt. Er zitten maar twee gouden uurtjes in een dag, maar het is misschien wel het mooiste fotomoment van de dag. Daarom besteden we in dit blog aandacht aan deze twee mooie uurtjes.

De uren

Zoals je vast wel weet duidt het gouden uurtje de lichtomstandigheden aan die je hebt na zonsopkomst en voor zonsondergang. Dit hoeft echter niet precies een uur lang te duren. Bovendien kunnen weersomstandigheden erg bepalend zijn voor de intensiteit van het gouden uurtje. Een zwaar bewolkte dag kan bijvoorbeeld behoorlijk wat roet in het eten gooien. Voor vrijwel alles is tegenwoordig wel een applicatie te vinden: zo ook voor het gouden uurtje! Installeer de app “the photographer’s ephemeris” om er zeker van te zijn dat je het uurtje niet mist. De app laat je niet alleen weten wanneer het gouden uurtje is, maar ook hoe de zon op het te fotograferen landschap valt! Handig toch?

Warme kleuren

Maar wat maakt het gouden uurtje nou zo bijzonder ten opzichte van een normaal middaguur? Dit zijn vooral de warmere kleuren. De zon is minder fel, waardoor het licht warmer overkomt. De zon staat bovendien niet bovenaan de hemel. Dit heeft veel voordelen voor het licht. Doordat de zon aan de horizon te zien is en niet boven je hoofd, schijnt de zon ook op alles wat aan deze horizon ligt. Hierdoor geeft het een heel andere kleur aan bijvoorbeeld een tarweveld. Doordat het licht niet recht van boven komt, maar vanuit de horizon, krijg je veel meer schaduw op de foto’s te zien.

Welke instellingen gebruik je?

In principe is er niet echt één instelling die je per se moet gebruiken tijdens het gouden uurtje. Je kunt wel met witbalans spelen om de kleuren op de foto goed te krijgen. Houd er wel rekening mee dat je de kleuren niet te donker of te licht maakt. Een ander voordeel van het gouden uurtje is dat je een relatief langere sluitertijd kunt gebruiken. Er is namelijk minder licht, waardoor er ook minder licht op de foto valt. Zorg er wel voor dat je in dit geval met een lagere ISO-waarde werkt.

Het blauwe uurtje

Heb je niet genoeg aan de gouden uurtjes? Dan kun je het uitbreiden met de blauwe uurtjes. Het blauwe uurtje geeft het moment aan dat er nog geen zon te zien is, maar dat de zon al wel indirect zichtbaar is via de weerkaatsing van de lucht. Dit geeft een wonderbaarlijke blauwe gloed op de foto’s, die misschien wel net zo magisch is als het gouden uurtje. Lees er in dit blog meer over.

Voor een gouden (of blauw) uurtje moet je vaak wel even wat eerder je bed uit. Als je eenmaal de stap uit bed hebt genomen, is het de moeite echter dubbel en dwars waard. Zoek je nog wat extra motivatie om vroeg je bed uit te kunnen? Lees dan ook even dit blog. Anders kun je natuurlijk ook even wachten totdat de zon weer ondergaat!

Veel plezier met het gouden uurtje!