Denk je dat het mogelijk is om uren bezig te zijn om één bloemetje op allerlei manieren te fotograferen? Ga op de creatieve toer en verlies jezelf in je onderwerp. We gaan in dit blog de diepte in met tips van natuurfotoworkshop.nl. Ontdek of er in jou een creatieve fotograaf schuilt.

 1. Bedenk wat je wilt fotograferen
  Bedenk voor jezelf eens wat vind je mooi en hoe je een onderwerp in beeld wilt brengen. Neem een half uurtje de tijd om hiervoor te gaan zitten en probeer bewust te maken wat er onbewust in je leeft. Zet eventueel de volgende stap door een project uit te werken. Wat wil je fotograferen en hoe wil je dit aanpakken vanuit de visie die je hebt verwoord. Op deze manier breng je verdieping in je fotografie.
 2. Analyseer de essentie van wat je ziet
  Als je een onderwerp ziet dat je wilt fotograferen, sta dan eerst eens stil bij wat je ziet voordat je los gaat. Wat is opvallend of ongewoon? Wat is de essentie van wat je ziet en hoe kun je dit het beste verbeelden? Als je een bloem ziet met doorschijnende bloemblaadjes, dan is dat op dat moment de essentie en kies je voor een foto met tegenlicht.
 3. Begin gewoon
  Dit lijkt tegenstrijdig met de vorige tips, maar het is een andere aanpak voor de doeners onder ons. Door te beginnen rol je vaak van het een in het ander. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden om je onderwerp in beeld te brengen, je probeert andere instellingen, pakt een ander objectief of je ontdekt nieuwe onderwerpen waar je je op kunt uitleven.
 4. Neem je tijd
  Vlieg niet van het ene naar het andere onderwerp, maar neem je tijd. Voorwaarde is wel dat je ook echt tijd hebt en je hoofd leeg is. Als je gehaast bent is het gedoemd om te mislukken. Geloof me, ik spreek uit ervaring…
 5. Experimenteer
  Je leest het al tussen de regels door in de twee vorige tips: experimenteer er lustig op los. Benader je onderwerp letterlijk van alle kanten als dat mogelijk is: probeer alle lichtinvallen die mogelijk zijn en werk met verschillende standpunten. Experimenteer vooral ook met je compositie, hiermee kun je eindeloos spelen en ervoor zorgen dat je foto zich onderscheidt van doorsnee foto’s.
 6. Maak gebruik van alternatieve lenzen
  Een nieuw objectief kan een boost betekenen voor je creativiteit. Er zijn allerlei objectieven op de markt die helpen om creatief te fotograferen, zoals Lensbaby en Laowa, maar vergeet ook vooral allerlei oude objectieven niet. Er zijn bijvoorbeeld vintage objectieven op de markt die hele mooie onscherpte (bokeh) geven.

  Grote groep vliegende spreeuwen; large flock of flying common starlings
 7. Maak eens een foto met dubbele belichting
  Je voegt twee (of nog meer) foto’s samen die gemaakt zijn met bijvoorbeeld verschillende sluitertijden. Het resultaat kan een mooie dromerige sfeer opleveren. Je kunt dit zowel achteraf in een fotobewerkingsprogramma doen als ‘in-camera’.
 8. Zoek een ‘local patch’
  Zorg dat je een gebied vlakbij hebt zodat je weinig moeite hoeft te doen om er te komen. Als je ziet dat het licht mooi wordt kun je er snel zijn. Voordeel van zo’n plek is dat je er niets ‘moet’ en dat is heel goed voor je creativiteit. Je kent er elk plekje, weet waar wanneer het licht mooi is, waar in de herfst de paddenstoelen staan. En als ze er nog niet staan, niet getreurd, want je kunt er elk moment terugkomen.
 9. Zoek de creativiteit buiten je onderwerp
  Creativiteit schuilt lang niet altijd in het (hoofd)onderwerp dat je fotografeert en hoe je dat in beeld brengt. Het creatief gebruik van de voor- en achtergrond is minstens zo belangrijk. Hier ligt een grote potentie om afwijkende foto’s te maken. Een madeliefje, paddenstoel, landschap of vogel is voor iedereen hetzelfde. De context is altijd anders en kun je heel bewust anders maken, dus daarin kun je je onderscheiden.
 10. Je neemt geen foto, je máákt een foto
  Mensen die zeggen dat je foto’s neemt gaan er onbewust van uit dat dat de situatie is zoals deze is en dat je daar als fotograaf weinig invloed op hebt. Maar als je eenmaal gaat zien dat je een foto máákt, besef je ook dat je een foto naar je hand kunt zetten en er je eigen interpretatie aan kunt geven.

In het Praktijkboek creatieve natuurfotografie lees je nog veel meer over creatief fotograferen. In 40 hoofdstukken en 200 pagina’s geven experts op het gebied van creatieve natuurfotografie hun geheimen prijs. Via deze link kun je het boek bestellen zonder verzendkosten: https://webshop.natuurfotografie.nl/product/praktijkboek-creatieve-natuurfotografie/