Tips & tricks van fotografen: Rene Sluimer & Mathis Vandermeeren

Rene Sluimer

Hoe ga ik te werk?

Voordat ik op pad ga om te fotograferen in de natuur zorg ik ervoor dat mijn batterijen zijn opgeladen en dat ik lege geheugenkaartjes in mijn tas heb.

Wat zit er in de fototas van Rene:

• Verschillende objectieven (500 mm lens plus een 1.4 converter, 100-400 mm, macrolens)
• Schoonmaakdoekjes
• Een statief
• Camera
• Filters
• Twee groothoeklenzen (17-40 mm en 24-105 mm)
• Een zelfontspanner

De dag of avond ervoor maak ik een plan waar ik naartoe wil of wat ik wil fotograferen. Soms boek ik een vogelhut, daar zit ik dan meestal al vanaf zonsopkomst. In een hut is het altijd spannend wat er zoal langskomt. Je hoopt altijd op iets bijzonders en op mooie omstandigheden zoals mooi licht, herfstkleuren of sneeuw.

 

Foto: Rene Sluimer

Wie of wat inspireert mij?

De natuur in alle opzichten inspireert mij. Ideeën doe ik op door diverse social media te volgen. Ook ben ik geabonneerd op een aantal tijdschriften zoals Zoom en Natuurfotografie. Uit die bladen haal ik inspiratie en kom ik erachter welke mooie plekken er zijn om te fotograferen. Dat varieert van bijvoorbeeld vogelhutten en natuurgebieden tot landschappen en steden. Ook voor avondfotografie en macrofotografie haal ik ideeën uit de tijdschriften.

Op welke foto ben ik het meest trots en waarom?

Dat is een moeilijke vraag. Er zijn er wel een paar waar ik heel trots op ben. Als ik er dan eentje moet kiezen dan ga ik voor de velduil die zijn veren opschud. Deze foto maakte ik een aantal jaren terug in Burgh Haamstede. Er zaten in de polder een aantal velduilen. Soms zat er eentje op een paaltje langs de Oosterschelde. Dat was ook zo bij het maken van deze foto. De velduil zat relaxed op een paaltje zich uit te schudden en te poetsen, het leek wel een soort centrifuge. De veren draaiden rond, het was een prachtig moment, het licht was mooi, de prachtige indringende ogen van deze uil bezorgde mij een kippenvel momentje.

 

Foto: Rene Sluimer

Rene over zijn favoriete foto: De velduil.

’’De veren draaiden rond, het was een prachtig moment, het licht was mooi, de prachtige indringende ogen van deze uil bezorgde mij een kippenvel momentje.’’

Waar let ik op bij fotograferen van flora en fauna?

Ik kies eerst de compositie wat mij het mooiste lijkt en hoe het licht valt. Bij landschappen gebruik ik altijd mijn statief en draadontspanner. Soms maak ik dan ook gebruik van filters, bijvoorbeeld een grijsverloopfilter of een grijsfilter.

Bij het fotograferen van vlinders en libellen ga ik voor dag en dauw de deur uit omdat deze soorten in de ochtend nog niet zo actief zijn. Het is dan ook in de ochtend het makkelijkste om deze diertjes te fotograferen. Als ze eenmaal opgewarmd zijn en rondvliegen is het veel lastiger.

Als ik een dagje ga vogelen in de vrije natuur heb ik ondervonden dat je het meeste succes hebt als je een vogel langzaam benaderd. Steeds een stukje dichterbij proberen te komen. 100 % zekerheid heb je nooit. Er zijn dagen dat je veel geluk hebt en met een paar mooie foto’s thuiskomt maar het gebeurt ook dat het een dag niet meezit en dat bijna alles mislukt. Ik vind dat ook wel de sport, als alles zou lukken dan is er ook geen spanning meer. Maar natuurlijk baal ik wel als het niet wil lukken met een soort die ik graag wil vastleggen.

Voor het fotograferen van wild is afstand houden zeker belangrijk. Soms heb je geluk dat je tijdens een wandeling plots een ree, wilde zwijn of vos tegenkomt. Dat zijn prachtige momenten en dan is het de kunst om snel te reageren en er een goede foto van te maken. Het is mij meermaals overkomen dat ik schrik en er geen foto van heb.

Tips & tricks van Rene

Het begint met je camera leren kennen. Vaak wordt er aan mij gevraagd welke instellingen ik gebruik. Dus verdiep je in de mogelijkheden van je camera en neem eventueel je handleiding mee. Boek een vogelhut als je vogels wilt fotograferen. Dat is ook erg leuk om als beginner te doen. Je kan op zo’n dag veel oefenen want de hele dag zijn er wel vogels voor de hut. Nog een tip die ik kan geven gaat als volgt: Richt op het oog van de vogel of hert bijvoorbeeld om er een scherpe foto van te maken. Als je natuurfoto’s wil maken, is het belangrijk dat je natuur en de dieren niet verstoord. Vertrap geen planten/bloemen, heb respect voor flora en fauna. Niet alles voor de foto.

“Nog een tip die ik kan geven gaat als volgt: richt op het oog van de vogel of hert bijvoorbeeld om er een scherpe foto van te maken.”

Wanneer is een foto geslaagd?

Een foto is voor mij geslaagd als de scherpte op de juiste plaats zit, de compositie goed is, dat er niet veel nabewerking nodig is en ik er een goed gevoel van heb en er met een glimlach en beetje trots gevoel naar kijkt.

Mathis Vandermeeren

Hoe ga ik te werk

Voor mij is een idee hebben van de fotolocatie heel belangrijk. Info opzoeken over de fotolocatie, is het eerste wat ik altijd doe voordat ik ergens foto’s ga maken. Ik zoek op Google Maps, kijk op natuursites of naar foto’s van andere fotografen. Hierdoor krijg ik al snel een idee van hoe het landschap er ongeveer uit zal zien en in welke periode de locatie het meest geschikt is om te fotograferen (bv. een besneeuwd bos of de heide die in bloei staat).

Dan begin ik na te denken over hoe, wanneer en wat voor soort foto’s ik wil maken. Ga ik eerder landschapsfoto’s maken, macrofoto’s, dierenfotografie, of drone foto’s. Zo heb ik al een goed beeld van wat voor soort foto’s ik zelf wil maken om een goed resultaat te behalen.

In mijn fotozak heb ik altijd:

• Een 24mm-85mm
• Een macro lens
• Een drone liggen
• Een 400mm

Het belangrijkste vind ik het tijdstip dat je kiest om je foto’s te maken:

• Vroeg in de ochtend
• Later in de avond

Als ik dan eenmaal ter plaatse ben bepaal ik eerst de beelduitsnede en compositie. Daarna zie ik wel en probeer ik mijn eigen ding te doen, met meestal wel een geslaagde foto als resultaat. Soms gebeurt het ook dat ik gewoon een wandeling maak zonder een idee te hebben van hoe het natuurlandschap er zal uitzien, dit is altijd wel spannend en anders dan al een idee te hebben. Als de foto’s gemaakt zijn, selecteer ik de beste op mijn computer.

Uiteindelijk bewerk ik de beste foto’s een beetje om de foto’s nog beter te maken (door bv. contrast/helderheid aan te passen en zwarte puntjes die er normaal niet zouden mogen zijn weg te vegen op de foto).

Wie of wat inspireert mij?

Het is vooral de natuur zelf die me inspireert. De prachtige natuur blijft me verbazen. Geen enkele dag is hetzelfde. Dit geeft me alleen maar meer zin om meer en meer te blijven fotograferen en om nieuwe plaatsen te ontdekken. Maar ook om terug te gaan naar fotolocaties waar ik goede herinneringen aan heb en waar ik weet dat er mooie foto’s kunnen gemaakt worden. Ik doe ook veel inspiratie op van andere fotografen. Maar eenmaal ter plaatse probeer ik vooral mijn eigen foto te maken.

Foto: Mathis Vandermeeren

Op welke foto ben ik het meest trots en waarom?

Op veel van mijn foto’s ben ik trots maar als ik zou moeten kiezen denk ik direct aan de foto waarmee ik de National Geographic Junior fotowedstrijd heb gewonnen. Deze foto had ik gemaakt in Olympic National Parc in de Verenigde Staten. Het is een foto van een boom die op zich al heel speciaal is omdat zijn wortels gewoon loshangen en niet in de grond zitten. Toen ik er in de ochtend langskwam was de zon net achter de boom. Dit maakte het geheel nog mooier. Ik heb mijn camera toen goed moeten richten zodat de zon precies achter een tak zou schijnen, anders zou de foto overbelicht zijn geweest. Telkens als ik de foto zie moet ik denken aan die magische ochtend toen ik precies voor de boom stond en de zon in mijn ogen scheen.

Je kan zijn winnende foto hier bekijken: Mathis winnende foto National Geographic fotowedstrijd

Waar let ik op met het fotograferen van fauna en flora?

Tijdens het fotograferen zorg ik vooral dat de beelduitsnede en de compositie goed is. Dit is iets wat ik vaak onbewust en op gevoel doe, maar ik let er nog eens extra op bij het selecteren van mijn foto’s. Vaak maak ik dan gebruik van samenhangende lijnen, vlakken en punten. Ook zijn de instellingen van de camera zeer belangrijk. Hiermee kun je al een deel van de sfeer in de foto creëren. Bij dierenfotografie let ik er nog eens extra op dat mijn camera niet beweegt door een statief en een snelle sluitertijd te gebruiken zodat de foto zeker niet wazig is.

‘’Bij dierenfotografie let ik er nog eens extra op dat mijn camera niet beweegt door een statief en een snelle sluitertijd te gebruiken zodat de foto zeker niet wazig is.‘’

 

Foto: Mathis Vandermeeren

Tips & Tricks van Mathis

Zoals eerder genoemd is compositie heel belangrijk in een foto. Dit geeft een bepaalde ruimte of diepte weer en kan heel bepalend zijn of een foto wel of niet geslaagd is. Wat ook heel belangrijk is, is dat het onderwerp van een foto niet noodzakelijk interessant moet zijn maar de foto in het geheel. Dit maakt dat je als beginnende fotograaf al heel snel prachtige foto’s kunt maken van simpele dingen. Een foto kan vooral interessant worden als er iets speciaals in voorkomt dat de foto aantrekkelijk maakt om naar te kijken. Bijvoorbeeld een foto die een specifieke sfeer meegeeft, zoals:

• Het licht dat mooi valt
• De mist
• Een zonsopgang of zonsondergang
• Reflectie van het water

Fotografeer vooral dingen die je leuk vindt en waar je plezier aan hebt. Het zal je extra motiveren (bv. landschappen, steden, macro, dieren,…). Hierdoor zal je na een tijd beter weten welke onderwerpen je graag fotografeert en kun je hier alleen maar beter in worden door vooral te oefenen.

Na een tijd zal je merken dat je fotografieskills verbeteren en ga je je camera beter leren kennen en leren gebruiken waardoor je ook eventueel ND-filters en statieven kunt gaan gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de basis leert kennen van fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop of Lightroom. Met deze programma’s kun je je foto’s nog iets meer aanpassen naar de foto dat je uiteindelijk wou bereiken en voor ogen had.

Wanneer is een foto geslaagd?

Als je naar een foto kijkt en al na 1 seconde denkt: « Wauw, top! » dan is een foto voor mij geslaagd. Een foto is voor mij ook geslaagd als de fotograaf een bepaald gevoel of sfeer weet over te brengen die bij het maken van de foto ook aanwezig was. Hierdoor heb je als kijker het gevoel dat je er zelf bij geweest bent. Een verhaal achter een foto hebben is ook altijd heel goed. Natuurlijk is een geslaagde foto voor iedereen anders waardoor er niet echt algemene criteria zijn waaraan een foto moet voldoen om geslaagd te zijn. Voor mij is dus vooral de gevoelswaarde van een foto belangrijk en het verhaal erachter.