Ze geven ons dagelijks een lekker portie frisse lucht, vrolijken ons op in de lente en bepalen het decor van jouw boswandelingen. Bomen. En weet je wat? Ze zijn ook nog eens een geweldig onderwerp voor fotografie. Lees hieronder hoe je dit het beste doet.

Vijf manieren voor boomfotografie

#1 Silhouet

Met het fotograferen van silhouetten laat je details op de foto weg. Hierdoor ontstaat een donker contour dat alleen te herkennen is aan de vorm. Silhouetfotografie werkt het beste wanneer je licht van de achtergrond hebt, zoals een zon. In de ochtend en in avond staat de zon laag. Daarom is dit een goed moment om een silhouetfoto van een boom te maken. Ook leuk: maak een foto van de takken boven je, terwijl je zelf pal onder de boom staat. Je ziet op die manier de vormen van de takken als silhouet.

Tip: witbalans helpt om de kleur achter het silhouet (in de meeste gevallen de lucht), te veranderen. Experimenteer daarom met verschillende witbalans instellingen, ook al kloppen deze misschien niet met de lichtomstandigheden.

#2 Door de bomen het bos zien

Bomen staan vrijwel nooit op zichzelf. Een aantal bomen bij elkaar vormt al snel een mooi bosje. Met behulp van compositieregels orden je het bos. Herken de lijnen en benut bijvoorbeeld de laantjes en paden in het bos om meer compositie in je foto’s aan te brengen. Zo zorg je dat je door de bomen het bos weer ziet!

#3 Macro- en detailfotografie

Probeer naast het grotere geheel ook de details eens te fotograferen. Vooral nu de bomen vol in bloei staan, geven ze genoeg frisse inspiratie voor macrofotografie. Stel van dichtbij scherp en laat een mooie scherptediepte vallen. Zonnestralen van achter het blad kunnen helpen om de details, zoals het bladnerf, nog beter zichtbaar te maken.

#4 Benut de seizoenen

Gedurende het jaar verandert de natuur met dank aan de seizoenen. Als je het zo achter elkaar ziet, is het wonderlijk dat de natuur via een frisse start, naar een volgroeide middenperiode gaat en via een vergankelijke herfst weer aan een winterslaap begint. Deze verandering is ook goed zichtbaar als je door het seizoen foto’s maakt op dezelfde plek van een boom bij jou in de buurt. Houd het simpel door in het voorjaar, de zomer, het najaar en in de winter een foto te maken. Of maak het complexer door iedere maand één foto te maken. Plak de foto’s achter elkaar en je hebt een prachtig overzicht.

Daarnaast heeft het seizoen natuurlijk meerdere voordelen voor fotografen. Knoppen die ontpoppen in de lente, bladeren op een bospad in de herfst of donkere bomen die mooi afsteken bij een winters en besneeuwd landschap.

Tip: een seizoensoverzicht is ideaal om te verwerken in een agenda! Verzamel de foto’s en maak een mooie agenda van je boomfoto’s.

#5 Bomen als hulpmiddel voor fotografie

Bomen zijn ook een perfect hulpmiddel voor andere fotografiesoorten zoals portretfotografie. Gebruik bijvoorbeeld een omgevallen boom als decor voor een familieportret of benut het bos om je portretfoto’s een stoer uiterlijk te geven. Of laat je creatieve geest de vrije loop en fotografeer bijvoorbeeld je (klein)kinderen met hun lichaam verstopt achter de boom en hun hoofden om de hoek kijkend naast de boom.

Natuurlijk verantwoord bestellen

Het beschermen en behouden van onze bossen is van groot belang. Ook bij CEWE zien we het als een vanzelfsprekendheid dat wij zorg dragen voor verantwoord bosbeheer. Daarom zijn al onze materialen gemaakt van FSC-gecertificeerd materiaal. Op deze manier zorgen we voor het behoud van onze bossen, zodat jij ook in de toekomst de mooiste bomen fotografeert en met een gerust hart je producten bij ons bestelt!