Mis je enkele mooie foto’s van je gezin of van jouw dierbaren die kunnen dienen voor een wanddeco, wandkalender of een fotovergroting? Het is niet altijd haalbaar omwille van tijd, budget of drukke agenda’s om een familie fotoshoot vast te leggen met een professionele fotograaf. Maar het is niet omdat je thuis niet over mooie achtergronden en flitsende apparatuur beschikt, dat je alle plezier van een professionele fotoshoot moet missen! Het is zeker mogelijk om indrukwekkende en openhartige foto’s te maken in jouw comfortabele thuisomgeving. We hebben een paar tips samengesteld om je te helpen fantastische foto’s te maken van je gezin, familie of vrienden.

Tip 1: Bepaal eerst welke creatieve richting je uit wilt.

Voordat je met de fotoshoot start, besluit je best eerst welke type foto’s je wilt maken. Wil je pure, intense of grappige momenten vastleggen? Dan kies je best voor documentaire fotografie, waarbij je leuke, grappige of emotievolle momenten vastlegt. Of wil je een meer gestructureerde of vooraf besproken portret maken? Met dit besluit in het achterhoofd wordt het makkelijker om een mooie reeks foto’s te maken en ze in een bepaalde creatieve richting te bewerken. Documentaire fotografie is bijvoorbeeld geweldig om de drukte van een jong gezin vast te leggen, terwijl portretfotografie zich richt op individualiteit en zelfexpressie.

Tip 2: Stem de instellingen van jouw fototoestel af op de situatie.

Als je een fotoshoot plant van een pasgeborene of van jonge kinderen moet je ervoor zorgen dat je camera kindvriendelijk is. Vermijd bijvoorbeeld felle flitsen en wees extra voorzichtig hoe je eventuele verlichting rond jouw onderwerp plaatst. Wanneer je binnenshuis fotografeert met een goede hoeveelheid natuurlijk daglicht, kies dan voor een ISO van 100-400 en een groot diafragma (f/2.8-f/8) voor een mooi scherptediepte-effect. Je kan ook het best de continue opnamestand gebruiken om 2, 3, 4 of 5 foto’s in een paar seconden vast te leggen. Met enkele detailfoto’s en een overzichtsbeeld kan je nadien een mooie collage maken, denk maar aan onze hexxas of een collage op acrylglas.

Tip 3: Maak gebruik van leuke items uit het huis.

Thuis staan er vele rekwisieten ter beschikking. Of je nu een muziekinstrument bespeelt, een grote verscheidenheid aan planten of een voorliefde voor accessoires hebt, gebruik ze en ga experimenteren! In je eigen omgeving kan je zoveel poses proberen als je wilt, zonder je te schamen of je in te houden. De ongedwongenheid zal leiden tot authentieke en natuurlijke opnames die de echte emoties in real time weergeven.

In je eigen omgeving kan je zoveel poses proberen als je wilt, zonder je te schamen of je in te houden.

Tip 4: Ga op ontdekking naar leuke elementen uit jouw omgeving.

Ontdek je thuisomgeving eens vanuit een ander perspectief. Wat zou bijvoorbeeld een goede achtergrond zijn? Welke composities zijn interessant? Probeer het eens, je zal versteld staan van wat je nog allemaal vindt!

Tip 5: Maak kostbare herinneringen.

Als je het geluk hebt om omringd te zijn door je geliefden, maak dan van de gelegenheid gebruik om ze enthousiast te maken om deel te nemen aan de fotoshoot. Je creëert kostbare herinneringen waar je voor altijd op kan terugblikken! Schenk jouw geliefde na de fotoshoot een mooie vergroting, een fotoboekje of kalender van de foto’s die je maakte, ze zullen ongetwijfeld aangenaam verrast zijn!

Tip 6: Haal het beste uit natuurlijk licht.

Omdat je misschien niet veel lichtpunten hebt om je omgeving zo gedetailleerd mogelijk te belichten, moet je alles uit natuurlijk licht halen. Als je binnen bent, zal het tijdstip en het weer een grote invloed hebben op de hoeveelheid inkomend natuurlijk licht. Soms overspoelt het de ruimte zachtjes. Andere keren straalt het naar binnen en reflecteert het van de muren of de vloer. Zacht licht zorgt voor een zachte gloed en hard licht geeft een dramatische uitstraling. Hoewel je geen groot budget nodig hebt om thuis een fotoshoot te organiseren, zijn er toch een aantal items die je kan kopen om jouw foto’s er professioneler te laten uitzien. Zo kan bijvoorbeeld een statief, een ringflitser of een ontspanner op afstand jouw fotografische skills ondersteunen.

Als je houdt van documentaire fotografie, is een camerariem een eenvoudige, maar ondergewaardeerde manier om ervoor te zorgen dat je altijd klaar bent voor een actiefoto.

Tip 7: Laat je niet ontmoedigen door een wat sombere dag.

Als je thuis bent, kun je er zeker van zijn dat er een warme en droge outfit ter beschikking is, dus haal het beste uit het weer. Regen of zonneschijn, til je fotografische vaardigheden naar een hoger niveau. Door de onvoorspelbare elementen te omarmen, zal je verbazingwekkende resultaten bereiken!

Veel plezier!