Heb je je mooiste foto’s van het jaar in de vakantie gemaakt of zijn ze om andere redenen absoluut niet geschikt voor de kerst? Maak dan toch gewoon nieuwe foto’s die wel bij de eindejaarssfeer passen. Een homeshooting thuis in de woonkamer of buiten in je wintertuin levert ideaal beeldmateriaal op dat je perfect kunt gebruiken voor je kerstkaarten. Tegelijk is het een fijn gezinsmoment in de aanloop naar de kerst.

Maar hoe maak je met slechts een paar attributen kerstfoto’s die een feestelijke sfeer uitstralen? Met de juiste middelen maak je zonder veel gedoe geweldige foto’s – en daar heb je niet eens professionele apparatuur voor nodig.

Idee 1: Gezellige lichtjes

Een lichtsnoer is het perfecte attribuut om een stemmige sfeer te creëren.

Tientallen kleine lampjes die als vuurvliegjes in de nacht voor mooie accenten zorgen: Een lichtsnoer is het perfecte attribuut om snel en eenvoudig een warme, gezellige sfeer te creëren. Het richt de blik van de kijker op het centrale motief en plaatst het letterlijk in een schitterend kader.

Maak de omgeving wat duister en drapeer het snoer zodanig dat het gezicht van het model wordt verlicht. Ledlampjes zijn het best omdat ze niet heet worden. Bij volwassenen geeft dit een artistiek effect, bij kinderen is het speels – en bij de ontvanger maakt het in ieder geval indruk.

 

 

 

Idee 2: Schattig dubbelportret

Een tweetal om op te eten: broer en zus samen in hun kerstoutfit maken je wensen onvergetelijk.

Een trend die uit Amerika komt overgewaaid, krijgt ook bij ons steeds meer navolgers: Christmas-Sweaters zijn pulls met vaak vrolijke kerstmotieven die tijdens de feestdagen of op bedrijfsfeestjes worden gedragen. Maar ook kerstmutsen en baarden of rendiergeweien als haarband zijn toppers tijdens de advent. Misschien een goed idee voor je eigen home shooting!

Kinderen zien er altijd nog schattiger uit als ze hetzelfde kerstpakje dragen. Of wat dacht je van een foto van jou en je huisdier die samen in de camera lachen? Zo maak je grappige dubbelfoto’s waar je ook nog eens twee keer plezier aan beleeft: één keer bij het maken van de foto’s en later wanneer je persoonlijke wenskaarten worden uitgepakt.

 

 

Idee 3: Fotoshoot met dieren

Maak kerstkiekjes waarop je attributen van het laatste kerstfeest gebruikt.

Je hond met een rendiergewei of de huiskat met een kerstmuts maken het voor de kijker extra plezierig. Wil je je huisdier laten figureren in een fotoshoot? Let er dan altijd op dat je het niet dwingt. Je merkt het meestal heel snel of het dier het leuk vindt. Als je twijfelt kun je je huisdier ook makkelijk achteraf tijdens het ontwerp van de kaart bijwerken met cliparts of door een kleine gimmick op de kaart te plakken nadat ze is afgedrukt – bijvoorbeeld een rode pomponneus.

 

 

Veel experimenteer plezier!