Winter, het moment waarop veel mensen inwaarts denken, welt er bij ons de goesting op om warm uitgedost met het hele gezin de koude krakende natuur in te trekken. Wij zijn Sarah (fotografe), Pieter, Anna (3,5j) en Robin (1,5j) en riepen Wandelgoesting in het leven om jonge gezinnen de heerlijke buitengewoonte aan te leren het hele jaar door de natuur in te trekken. Via een unieke selectie van beelden en wandelingen willen we de pure natuurbeleving zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen.

 

In ons gezin, verjaren we allen in het winterseizoen. Zolang we ons kunnen herinneren koppelen we het verjaardagsfeest steeds aan een natuurwandeling met vrienden. De wandeling biedt de kostbare tijd om bij te praten onder vrienden en spontane foto’s te trekken. Achteraf genieten we tezamen van een vers getapte tripel bij het haardvuur in een bruin cafe met gloeiende kaken. Ook het kerstfeest wordt bij ons vooraf gegaan door een korte, deugddoende wandeling “op de hei” in de Kempische natuur. Statisch geposeerde familiebeelden voor de kerstboom maken zo plaats voor ongedwongen spontaniteit. Want eerlijk, een familiefoto in de winterse natuur met het juiste ochtendlicht en wolkende adem is magisch.

“Wij bieden inspiratie om natuurlijke winterse familiebeelden te maken en
welke locaties met hun eigen type natuur daarvoor ideaal zijn.

Zo creëer je unieke herinneringen”

Mooiste winterlocaties

In het algemeen zijn open landschappen in de winter zeer mooie decors om in te gaan wandelen. Heidegebieden met versnipperd naaldbos, kronkelende beekvalleien en broekgebieden met knotwilgen, en oude boerenlandschappen. In deze landschappen komt het licht mooi door, geven de uitgedroogde grassen kleur en vormen ze prachtige silhouetten in voor- en achtergrond. Daarnaast heb je veel kans om bij zonsopgang reeën te zien wegspurten door de traag optrekkende ochtendmist. Denk dus aan kleur en licht. Om die reden zijn dichte loofbossen met kale wintereiken minder romantisch in de winter.

KLEIN SCHIETVELD – BRASSCHAAT (onbekende kalmthoutse heide)
MALDEGEMVELD – MALDEGEM (“hoge venen” gevoel en oude boerenlandschappen)
MECHELS BROEK – MECHELEN (overwinterende vogels – optrekkende mist – water)
VALLEI VAN HET MERKSKE – HOOGSTRATEN (heide – slingerend riviertje )
LOVENHOEK – VORSELAAR (kronkelende vlonderpaden – heide – oude boerenlandschappen)
DE VELUWE (NL) – Radio Kootwijk / Deelerwoud / Hendrik Mouwenveld

Outfits

De kledij mag gerust feestelijk zijn op een winterse wandeling, denk bijvoorbeeld aan de Engelse “country clothing”. Essentieel zijn droge voeten door laarzen te dragen – wedden dat deze perfect te combineren vallen met je kerstoutfit. Vervolledig je outfit met fotogenieke details zoals een hoed, kleurrijke wollen sjaal, een lange jas. Vermijd felle tinten, een teveel aan zwart en donkerblauw. Glanzende sportieve jassen zijn uit den boze. Zachte kleuren geven een winters landschap de nodige fleurige boost.

Fun for kids = fun for adults

Voor kinderen is afwisseling een must. Laat ze vogelhutten ontdekken, over bruggetjes of vlonderpaden lopen, noten zoeken en in bomen klimmen. Zorg ervoor dat je dan klaar staat met je camera. De mooiste kinderportretten maak je op hun ooghoogte, dus reken er maar op dat je met natte knieën naar huis gaat. Een foto van alle kleinkinderen op een omgevallen boom zal zonder twijfel bij de grootouders op de fotokast belanden.

“Een foto van alle kleinkinderen op een omgevallen boom zal
zonder twijfel bij de grootouders op de fotokast belanden.”

Praktisch

Laat een wandeling niet te lang duren.

Twee uur is ruim voldoende voor jonge kinderen. Ook een heleboel gezonde en lekkere snacks houden de kinderen letterlijk zoet, het is prima om je eerste stop al in te lassen na een paar honderd meter, je zal zien dat ze nadien flinker zullen meestappen. Een warme laag voor de kids onderaan en wat extra warme spullen in de rugzak komen altijd van pas als ze afkoelen op de schouders of in de staprugzak.

Toasten in de natuur met een glaasje bubbels

Een fles bubbels en wat glazen in de rugzak en jullie kunnen samen toasten in de volle natuur, dat levert ook onvergetelijke momenten en beelden op. Vergeet natuurlijk de kinderchampagne niet 🙂

Zonsondergang en zonsopgang zijn zeer haalbaar 

Putje winter hoef je gelukkig niet ontiegelijk vroeg op te staan om de zon te zien opkomen en te genieten van het gouden en blauwe uur. Het volstaat om ter plaatse te zijn rond 9u. Blijkt het toch grijs die dag, blijf je lekker wat langer liggen en probeer je in de namiddag nog een keer. Begint het kerstfeest rond de middag, ga dan ‘s morgens met de durvers op pad tijdens de eerste uren na zonsopgang. Begint het feest in de namiddag, probeer dan iedereen warm te maken voor een wandeling bij zonsondergang rond 15u. Tegen 16u30 gaat de zon al onder, een ideaal moment om een mooi familie silhouette te maken tegen de zon in. Leuk idee is om dit elk jaar te doen en de groep kinderen letterlijk te zien uitbreiden en groeien.

Familieportret

Al wandelend kan je met de ganse familie uitkijken naar het ideale plekje voor een mooie familiefoto. Belangrijk hier is het licht, zorg ervoor dat er geen hard licht valt op (enkele van) de gezichten. Bij zonnig weer plaats je de groep met de ruggen naar de zon, dat geeft een mooie gloed en zorgt ervoor dat er  op de gezichten geen direct licht valt wat altijd flatteert voor jong en oud. Zet de groep in het hoge gras, dan zie je enkel de mooie outfit en trekt het schoeisel minder aandacht in het totaalbeeld. Creëer dynamiek door de kinderen te dragen of op de schouders te zetten. Bij grijs weer kan je ook mooie foto’s maken, dan is de richting minder van belang en kies je vooral zelf de richting met de mooiste setting. Een laatste tip is om de gezichten altijd naar open lucht te doen kijken, bijvoorbeeld aan de rand van een bos laat je de groep weg van het bos kijken. Zoek voor kleur in je achtergrond, en gebruik lange grassen in de voorgrond om de foto vooraan een zachte flou te geven.

 

Picture perfect?

Kinderen werken niet altijd mee, dat staat vast. Het is belangrijk dat niet alle volwassenen de kinderen mooi proberen te laten poseren door te wijzen of naar hun gezichten te kijken. Een betere manier is dat alle volwassenen enkele minuten perfect poseren zodat de fotograaf de tijd krijgt om de kinderen hun aandacht te trekken, dit geeft dé perfecte familiefoto een hogere slaagkans. Voor de kinderen kan je altijd iets leuks verzinnen door bijvoorbeeld wat extra bladerconfetti te gooien tijdens de foto, of hen te laten bellenblazen.

Als je iedereen op 1 lijn fotografeert is het mooi om met een zo groot mogelijk diafragma te shooten, zo creëer je een feeërieke achtergrond en springt de groep er extra uit. Om helemaal voltallig te zijn op de familiefoto neem je een statief mee op wandeling. Een kleine moeite voor een foto waar je nog jaren plezier van zal hebben en wie weet nog als kerstkaartje kan dienen.

Tip: pak het kerstfeest anders aan en ga met de familie op wandel. Toasten kan ook in de natuur met een heerlijk glaasje bubbels!

 

Volg wandelgoesting op Instagram: @wandelgoesting
of via de website: www.wandelgoesting.be