Een skyline vormt vaak de basis van ons beeld van een stad – denk bijvoorbeeld aan New York, Dubai of Londen. Je weet precies wat de meest iconische gebouwen van de stad zijn op basis van de skyline. Of je nu van plan bent om op stedentrip te gaan of gewoon je omgeving te verkennen; je vindt overal geweldige mogelijkheden om skylinefoto’s te maken. Daarom delen we graag een aantal tips met je over skylinefotografie.

Ga op zoek naar skylines – waar je ook bent

Allereerst is het essentieel om te onthouden dat zelfs de kleinste plaatsen een geweldige skyline kunnen hebben – het gaat niet altijd om die hoge gebouwen en architectonische meesterwerken. Misschien woon je in een dorp met een interessant gebouw of kerktoren die voor iedereen in die plaats herkenbaar is. Deze gebouwen geven het dorp karakter en zijn dus een belangrijk onderdeel van de skyline ook al zijn ze niet wereldberoemd. Denk goed na hoe je je onderwerp fotografeert en vergeet ‘m niet in te kaderen met andere objecten in de omgeving, bijvoorbeeld met een plattelandslandschap of een bos op de achtergrond.

TIP: Zorg ervoor dat je een gebouw vastlegt dat typerend is voor de plaats waar je bent, zodat de kans groter is dat je publiek het herkent. Of het nu de Eiffeltoren in Parijs is of de kerktoren van een pittoresk dorpje om de hoek; kies een onderwerp dat de plek goed representeert.

Vind de perfecte positie

Het vinden van de juiste positie is één van de belangrijkste factoren bij het maken van een skylinefoto. Door je afstand tot de gebouwen te vergroten, kan de skyline als geheel goed tot zijn recht komen. Wees wel voorzichtig, want een te grote afstand is ook niet ideaal! Zelfs als je op grote afstand van de gebouwen staat, kunnen objecten op de voorgrond afleiden van de hoofdfocus op de achtergrond. Zoek dus heel bewust naar de meest geschikte plek voor het maken van de foto. Soms helpt het om naar een hoger gelegen plek te gaan, zodat je minder last hebt van kleinere gebouwen op de voorgrond.

Kies je moment

Zoals bij zoveel fotografiestijlen kan het tijdstip van de dag een groot verschil maken voor de foto. Fotografeer je tijdens het gouden uur? Dan kun je een prachtige gloed over je skyline verwachten die er – vooral op een heldere dag – geweldig uitziet. Je kunt ook na zonsondergang of vlak voor zonsopgang, tijdens het blauwe uur, op pad gaan om te laten zien dat je stad of dorp ontwaakt of zich klaarmaakt voor de nacht. Onthoud dat je tijdens het blauwe uur een paar uitdagingen met het licht tegenkomt. Stel bijvoorbeeld je sluitertijd in op ongeveer vijf seconden om ervoor te zorgen dat je foto net genoeg licht krijgt zonder ‘m over te belichten. Pas de sluitertijd samen met de witbalans en ISO-waarde aan om de perfecte foto te maken.

TIP: De ISO-waarde is een handig hulpmiddel om meer licht in je foto’s te creëren wanneer je wolkenkrabbers tijdens de schemering fotografeert. Stel de waarde hoger in en je krijgt een lichtere foto. Houd wel in gedachte dat een hogere ISO-waarde voor meer ruis zorgt op je foto.

Houd perspectief en compositie in gedachten

Hoewel je afleidende objecten op de voorgrond over het algemeen wilt vermijden, kunnen ze soms juist helpen om de foto in perspectief te plaatsen. Hierdoor kun je, bijvoorbeeld, goed laten zien hoe groot de gebouwen zijn. Alleen een lantaarnpaal of een muur kan al genoeg zijn. Ook de verhoudingen en compositie van je foto zijn bepalend voor de uitkomst. Zo zorgt de regel van derden veelal voor een interessant resultaat.

TIP: Fotografeer je een skyline met heel hoge gebouwen? Fotografeer dan vanaf de grond naast het gebouw om de foto nog indrukwekkender te maken.

Skyline wanddecoratie

De beste manier om je nieuwe en imposante skylinefoto te etaleren is door ‘m als panorama aan de muur te hangen. Ook kun je ervoor kiezen om de foto te bewerken en er een opvallende zwart-wit versie van te maken die hoe dan ook goed bij je interieur past. Laat je nieuwe wanddecoratie aan je vrienden en familie zien en vertel vol trots dat het jouw eigen skylinefoto is.

We zijn benieuwd naar de resultaten van je skylinefoto’s! Deel je meesterwerken met ons op Facebook of Instagram met de hashtag #CEWEphoto.