Het voelt al snel alsof je dagelijkse leven niet zo bijzonder is, maar is dat wel zo? Alle routinematige dingen die je iedere dag doet, zoals een kop koffie zetten, je ontbijt maken, de hond uitlaten, worden ineens veel interessanter door de lens van een camera. Met een camera in je hand ben je veel bewuster van je omgeving en ontdek je de eindeloze mogelijkheden om de mooiste, alledaagse momenten vast te leggen. In dit blog lees je hoe je die momenten vindt en fotografeert. Goed om te weten: je hoeft niet ver van huis!

1 Bedenk een thema

Een handige manier om meer bewust te zijn van alles wat je dagelijks ziet, is door een thema aan te houden en aan de hand daarvan te zoeken naar momenten en onderwerpen om te fotograferen. Kies bijvoorbeeld een bepaalde kleur en fotografeer objecten, taferelen en details met die kleur. Denk aan paarse bloemen aan de kant van de weg, paarse kleding aan de waslijn van de buren en een paars uithangbord op de hoek van de straat. De collectie aan foto’s met hetzelfde thema zijn perfect om een gestileerde Instagram feed mee te creëren. Wissel iedere week van kleur- of stijlthema en je volgers blijven uitkijken naar jouw nieuwe content.

2 Maak gebruik van de middelen die je hebt

Het is een misvatting dat je de meest bijzondere plekken moet bezoeken en de meest dure apparatuur nodig hebt om de mooiste foto’s te maken. Bij CEWE vinden we dat iedereen op iedere plek ter wereld prachtige foto’s kan maken met de middelen die je tot je beschikking hebt. Heb je een beeld gevonden dat je wilt vastleggen? Maak dan gebruik van de traditionele fotografietechnieken om je foto een extra ‘touch’ te geven. Licht en compositie zijn hierbij van groot belang. Denk aan de regel van derden en de gulden snede, maar ook aan natuurlijk licht. Tijdens het gouden en het blauwe uurtje kun je de meest unieke foto’s maken.

3 Zie je iets waar je blij van wordt? Snap it!

Een goede foto bevat pure emotie. Kom je iets tegen waar je blij en gelukkig van wordt? Dan is de kans groot dat de foto die je ervan maakt hetzelfde effect heeft op anderen. Probeer ieder moment dat jouw aandacht trekt, vast te leggen zoals jij het beleefde. Hierdoor kunnen jij en anderen keer op keer genieten van dat mooie, kleine geluksmomentje. Of nog beter: verzamel na verloop van tijd al die geluksmomentjes en creëer een ‘geluksfotoboek’.

Tip: het CEWE FOTOBOEK Pure is hier perfect voor!

4 Onderzoek je direct omgeving

De beste plek om je zoektocht naar de kleine nuances in het leven te beginnen is ‘gewoon’ in en rondom de plek waar je woont. Je zult ontdekken dat je directe omgeving helemaal niet zo gewoon is. Zonder dat je het doorhebt, vind je daar heel veel unieke voorbeelden uit het dagelijkse leven. Onze Engelse collega’s bij CEWE leerden van straatfotograaf Kiran Bhamra Cox dat het verkennen van je eigen omgeving en het vastleggen ervan net zo belonend als onthullend kan zijn. Je maakt als het ware een verhaal met beeld over jouw woonplaats die ervoor zorgt dat anderen getransporteerd raken en echt de lokale sfeer voelen. Denk aan een foto van een ouder stel in het park bij jou in de buurt die elkaar innig vasthouden of van enthousiast spelende kinderen op het veldje voor huis.

5 Te veel op je bordje?

We weten allemaal dat fotografie je terug kan brengen naar een specifiek moment of situatie; de geur, de beelden… en zelfs de smaken! De volgende keer dat je aan tafel gaat, pak dan eerst je camera erbij in plaats van het bestek. Voedselfotografie groeide de afgelopen jaren enorm in populariteit, vooral op social media en wij begrijpen wel waarom. Wanneer je ieder element van het gerecht weet vast te leggen in combinatie met de textuur en de kleuren, dan creëer je een goed in elkaar gezette foto én een heerlijke herinnering. Gebruik ook hier de traditionele fotografietechnieken zoals de regel van derden en speel met de instellingen van je camera om het beeld te manipuleren en zo een uniek plaatje te maken. Zelfs avocado op een geroosterd broodje met een beetje peper en zeezout ziet er fantastisch uit door de ogen van een fotograaf!

6 Ga op zoek naar patronen en uniforme objecten

Zuivere patronen en symmetrisch opgestelde objecten zijn onmiskenbaar aangenaam om naar te kijken en geven de perfecte mogelijkheid om overal een mooie foto van te maken. Let gedurende de dag op visuele elementen die mooi geordend zijn of een andere vorm van regelmaat bevatten. Denk aan een rij bomen op exact dezelfde afstand van elkaar, perfect geverfde wegmarkeringen of iets simpels als de zout en peper molens op het plankje boven je aanrecht. Maak de foto nog interessanter door met lichtinval te spelen en schaduwen te vormen of maak de foto vanuit een andere hoek en creëer een uniek perspectief. Uniformiteit en symmetrie vind je vrijwel overal waar je kijkt en met een creatieve aanpak maak je hoogwaardige, professionele foto’s van objecten die je elke dag ziet.

7 Leg mensen in actie vast

Wanneer je in een publieke ruimte bent, vind je waarschijnlijk iedere keer dat je je omdraait een mooi beeld om vast te leggen, maar wanneer je mensen fotografeert zijn er een aantal dingen waar je rekening mee houdt. Zo is het belangrijp om altijd respect te tonen richting je onderwerp: zorg dat je niet hun privacy schaadt en vraag toestemming om een foto te maken. Authenticiteit is essentieel bij het fotograferen van mensen. Het is misschien verleidelijk om te vragen of men voor je wil poseren, maar je krijgt meer natuurlijke en authentieke foto’s wanneer je onderwerp(en) niet doorhebben dat je een foto maakt. Wees daarom niet bang om contact te leggen met de mensen die je wilt fotograferen en vraag, wanneer nodig, of ze een actie willen uitvoeren die jij vervolgens kunt vastleggen. Kies altijd de foto’s met momenten waarop oprechte emoties te zien zijn.

Kortom: gedurende de dag kom je ongetwijfeld heel veel fotomomenten tegen en we zijn erg benieuwd welke dagelijkse taferelen jij op de foto gaat zetten. Laat ons zien hoe jij met ‘dagelijkse-leven-fotografie’ aan de slag gaat en deel je foto’s met ons via Facebook en Instagram!