Nog even en we laten alweer een decennium achter ons. Na 31 december 2019 bevinden we ons in het jaar 2020. Een jaar waarin waarschijnlijk weer ontzettend veel gaat gebeuren. Dat kun je maar beter goed inluiden met een mooi feest. Om deze historische gebeurtenis goed vast te leggen, delen we hieronder een aantal fotografietips met je.

Gebruik de manuele stand

Vuurwerk fotograferen is een kunst op zich. De felle flitsen tegen de donkere achtergrond van de nacht, zorgen voor mooie beelden. Door dit extreme contrast ontstaan er behoorlijk wat uitdagingen bij het instellen van je toestel. De automatische stand op je toestel is in de meeste gevallen niet geschikt voor het fotograferen van vuurwerk. Neem bijvoorbeeld het scherpstellen. Het bepalen van het snijpunt is voor je toestel ontzettend lastig. Jij kunt de situatie een stuk beter inschatten en bovendien kun je het toestel al scherpstellen voor de pijl is afgeschoten. 

Sluitertijd

In de meeste gevallen is het slim om te experimenteren met de sluitertijd. Doordat de kleurintensiteit en de snelheid waarmee het vuurwerk door de lucht knalt verschilt, is hier geen goed of fout mogelijk. Wat veel mensen denken is dat je bij vuurwerk met een snelle sluitertijd moet fotograferen. Echter is het juist heel goed mogelijk om een langere sluitertijd te gebruiken. Zet bij een sluitertijd beneden de 1/60 je toestel op een statief om “vegerige” foto’s te voorkomen. 

Geen hoge ISO gebruiken

Slim gebruik van ISO is een mooie manier om meer licht op de sensor van je toestel te krijgen. Voor vuurwerk is deze methode minder geschikt. Gebruik daarom de sluitertijd en je  diafragma om mee licht in je foto te creëren. Een te hoge ISO maakt de vuurwerkfoto namelijk heel wazig. Bovendien zorgt een vuurwerkpijl vaak al voor de nodige lichtinval op je sensor, waardoor extra belichting sowieso overbodig wordt. 

Timing

Bij het fotograferen van vuurwerk draait alles om timing. Stel daarom alles van te voren in, zodat jij er in ieder geval helemaal klaar voor staat. Ook de plaats is hierbij van belang. Vermijd storende factoren zoals ruis op de voorgrond. Is dit lastig? Zoek dan een andere of een hogere plaats om een beter beeld te krijgen. Wacht op het juiste moment: als je te laat bent zie je veel kruid in de lucht en een uitgedoofde lichtshow en als je te vroeg bent, zie je met een beetje pech helemaal niets. Het helpt om simpelweg veel foto’s te maken. Hierdoor vergroot je de kans op goede beelden. De meeste camera’s beschikken over de burstmode. Daarmee kun je snel meerdere foto’s achter elkaar maken. Ideaal voor deze gelegenheid!

Nabewerking

Het nabewerken van vuurwerkfotografie helpt om de kwaliteit te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld de kleuren intenser maken, of de storende factoren wegsnijden. Er is verschillende fotobewerkingssoftware beschikbaar die je hiervoor kunt gebruiken. Als je een hobbyfotograaf bent, heb je vaak aan een gratis bewerkingssoftware voldoende. Bij uitgebreide bewerking zijn de pakketten van Adobe het meest geschikt. Het is in ieder geval aan te raden om in RAW te fotograferen. Op deze manier kun je, ook met de gratis bewerkingssoftware, later nog meer zaken bewerken. Hiervan is de witbalans misschien wel de belangrijkste. Omdat RAW foto’s wel iets meer opslagruimte vragen, is een extra geheugenkaartje wel zo handig tijdens het fotograferen. 

Veiligheid voorop!

Let altijd op je eigen veiligheid. Zorg voor een veiligheidsbril en houd te allen tijde je omgeving nauwlettend in de gaten. Neem ook geen risico door te dichtbij te staan. Wil je jouw eigen vuurwerk fotograferen? Laat dan in ieder geval iemand anders het vuurwerk afsteken!

Vuurwerkfotografie is natuurlijk het leukste als je er ook van na kunt genieten. Maak daarom een fotoboek(je) van Oud & Nieuw om er zeker van te zijn dat je in 2020 ook nageniet van de jaarafsluiting. Of wens anderen een gelukkig nieuwjaar, door meteen je mooiste vuurwerkfoto te versturen als kaartje.

Fijne jaarwisseling!