Nog even en dan is het zover: kerstmis. Deze dagen staan in het teken van gezelligheid, familiebezoeken en lekker eten. Terwijl het buiten koud is, brandt binnen de kachel en geniet je hopelijk van een mooi versierde kerstboom. Het is een prachtig tafereel met veel sfeer. Maar hoe leg je dit nou goed vast? Wij geven je een aantal tips.

Speciale momenten vangen

Kerst draait om gezelligheid en samenzijn met familie en vrienden. Let dan ook op emoties van je naasten; een blij kind dat een cadeautje openmaakt, een moeder die een knuffel geeft, de trotse blik van opa. Dat zijn de momenten die je wilt vastleggen. Zulke momenten moet je koesteren. Fotografie is de ideale manier om deze momenten te vangen. Zo kun je er later met een goed gevoel op terugkijken. Zorg dus dat je je camera bij de hand hebt.

Versieringen, lampjes en de kerstboom

Daarnaast zijn er nog genoeg andere onderwerpen die het fotograferen waard zijn tijdens de kerstdagen. Denk aan de kerstboom, het diner, kerstversieringen en cadeaus. Hierbij is het leuk om te spelen met je compositie. Een close-up van een paar kerstballen zegt misschien wel meer over de sfeer in huis, dan een foto waar de hele kerstboom op staat. Kies ook voor een kleine scherptediepte. Zo laat je alle aandacht uitgaan naar je focuspunt. Eventuele kerstverlichting op de achtergrond zal bovendien veranderen in wazige bokeh. Dit geeft een heerlijk dromerig effect aan je foto.

De juiste belichting binnenshuis

Binnen fotograferen is vaak een hele uitdaging, zeker ’s avonds. Je hebt weinig licht en je moet oppassen dat je sluitertijd niet te lang wordt. Dan krijg je namelijk bewegingsonscherpte. Flitsen kan dit gemakkelijk oplossen, maar wij raden je aan om alleen te flitsen als dit echt niet anders kan. Flitslicht is namelijk erg hard en fel. Hierdoor wordt je foto vlak en verdwijnt de gezellige sfeer uit je foto.

Uit de hand fotograferen

Voor bewegende onderwerpen, zoals mensen en huisdieren, is het beter om een groot diafragma (laag f-getal) in te stellen en je ISO-waarde wat te verhogen. Zo vang je genoeg licht op je camerasensor voor een goed belichte foto. Bovendien kun je een sluitertijd instellen die nog snel genoeg is om uit de hand te fotograferen. Je krijgt wellicht wat ruis in je foto’s, maar vaak is dit mooier dan een foto met wit flitslicht. Natuurlijk kun je ook een (sfeer)lamp gebruiken om je onderwerp extra te belichten.

Fotografeer vanaf statief

Om de sfeer goed vast te leggen mogen de kerstboom, vele lampjes en versieringen natuurlijk niet ontbreken. Hierbij komt een statief goed van pas. Zo voorkom je bewegingsonscherpte van je camera en stel je gemakkelijk een langere sluitertijd in, ook met een lage ISO-waarde. Hiermee voorkom je dus (onnodige) ruis in je foto. Heb je geen statief bij de hand? Gebruik dan een kast, een stapel boeken of een andere stabiele ondergrond.

Bijkomend voordeel is dat je niet langer aan een groot diafragma bent gebonden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je diafragmaopening verkleinen waardoor er stervorming optreedt bij verlichting. Dit fenomeen verschilt per lens, maar is meestal zichtbaar vanaf diafragmaopening f/16.

Zet jezelf ook eens op de foto

Het zal je vast bekend voorkomen. Als (hobby)fotograaf maak jij de foto’s thuis, maar hoe vaak sta je nou zelf op de foto? Je kunt natuurlijk een van de mensen uit je omgeving vragen om je eens op de foto te zetten. Hou je liever zelf de regie in handen? Dan kun je ook een groepsfoto maken vanaf statief. Maak een compositie met je familieleden, stel je timer in op 10 seconden, druk op de ontspanknop en ren snel je beeld in. Het zorgt ongetwijfeld voor lachende gezichten.

Succes met het in de praktijk brengen van deze fototips. CEWE wenst je ontzettend fijne kerstdagen toe met veel fotoplezier!