Onze fotoboeken expert Ilse van der Velden heeft al meer dan vijftig CEWE fotoboeken gemaakt. Ze kent onze software door en door en wil haar tips en tricks graag met jou delen. In dit artikel neemt ze je mee in het maken van haar Gambia fotoboek, een land waar ze jaarlijks naar afreist om ondere andere te helpen om een school te bouwen.

Foto’s in elkaar over laten lopen

Tijdens mijn verblijf in Gambia zijn we een middag naar het apen bos geweest. Hier heb ik een foto gemaakt van de mensen die voor mij op een zandpad liepen. Ik wilde het op de foto een beetje laten lijken of dit pad midden in het bos was. Ik heb een foto van het bos als achtergrond ingesteld op de linker en rechterpagina.

Op de linkerpagina heb ik in het midden een nieuw fotokader geplaatst. Daarin heb ik de foto geplaatst van de 3 mensen die op het zandpad liepen. Daarna heb ik onder het kopje “kaders en sjablonen” een verloop kader geplaatst. Dit kader sleep je naar je foto en zorgt ervoor dat aan alle vier de zijdes van de foto de randen vervaagd worden. Zo loopt de foto langzaam over in de achtergrond en lijkt het 1 geheel ofwel; je hebt nu 1 grote foto over de hele 2 pagina’s van je fotoboek. Op de rechterzijde heb ik 5 losse foto’s geplaatst met een wit randje eromheen. Als je de foto selecteert met je linkermuisknop ( de foto wordt rood omlijnt) klik je nog een keer met je rechtermuisknop en kun je onder het kopje “randen” een gekleurde rand om je foto zetten in alle kleuren en breedtes die je wil.

Foto’s bewerken met kleuren en schaduwen

Op een andere pagina wilde ik graag het effect creëren dat de foto’s op de voorgrond extra naar voren komen. Ook hier heb ik weer een eigen foto van de oceaan met een bootje als achtergrond geplaatst op de linker en rechterpagina. Ik heb de foto aangeklikt en met de rechtermuisknop het kopje ‘bewerken’ aangeklikt. In deze optie kun je kiezen om een foto van kleur te veranderen, te vervagen of de helderheid en het contrast aan te passen zodat de foto net wat intenser van kleur wordt. Dit doe je door middel van het schuifje aan de linkerzijde van je beeldscherm. Ik heb de foto eerst wat scherper gemaakt door dus de helderheid en het contrast te verbeteren, daarna heb ik hem op zwart wit gezet. Ik heb bij vervagen het schuifje wat naar links gezet zodat de foto wat vager wordt. Ik heb de foto opgeslagen en werd vervolgens op mijn 2 pagina’s geplaatst. Op de linkerpagina heb ik vervolgens vier nieuwe kaders geplaatst en deze gevuld met de gewenste foto’s.

Door op het kopje schaduwen en randen te klikken heb ik op de foto’s een witte rand gezet en een schaduw achter de foto geplaatst. Ik heb de breedte en intensiteit van de schaduw zelf aangepast tot het gewenste resultaat. Nadat je op ok drukt worden de schaduwen en randen op de gewenste foto’s gezet. Doordat ik de achtergrond wat vervaagd had springen de “gewone” foto’s er extra uit door de fellere kleuren en de schaduwen zorgen ervoor dat het net lijkt of de foto’s boven de achtergrondfoto zweven. Zo is elke pagina weer anders en maak je met superleuke effecten een heel leuk boek dat boeiend blijft om in te kijken.

Maak jij net als Ilse gebruik van de meest recente versie van de software? Lees hier meer over de mogelijkheden.
Op CEWE Stories lees je meer over Ilse en haar reizen naar Gambia.