Kun je maar lastig aan het idee wennen dat het alweer herfst is? Dan hebben we bij CEWE toch goed nieuws voor je! Want er is een grote kans dat we nog een mooi nazomertje in petto hebben. Deze nazomer of ook wel indian summer, komt van eind september tot halverwege november bijna ieder jaar wel voor. Veelal gestimuleerd door een hogedrukgebied van centraal Europa, waardoor de warme lucht lekker deze kant opkomt. In combinatie met mooie herfsttaferelen zorgt dit voor een prachtig decor voor jouw foto’s. 

Kleur

Het mooiste aan de nazomer zijn waarschijnlijk de vele kleuren die je kunt vinden in de natuur. De vergankelijkheid van blad zorgt ervoor dat bomen in een geweldige bruin, oranje en donkerrode gloed veranderen. Hoewel je bij dit natuurschoon al snel slaagt in het maken van een mooie foto, kun je gebruikmaken van een polarisatiefilter om de kleuren nog extra te accentueren. Ook de donkere kleuren van bijvoorbeeld boomstammen, kunnen mooi afsteken bij de herfstkleuren, waardoor de kleuren nog meer opvallen. 

Producttip: een andere manier om kleuren meer te accentueren is door één object alle kleur te geven die er in de hele foto te zien is. Dit kun je onder andere doen met de fotoshow applicatie van CEWE:

  1. Kies een foto
  2. Klik op bewerken
  3. Klik op het lasso icoontje bovenin
  4. Selecteer het object dat je in kleur wilt houden
  5. Klik op uitsnede omkeren
  6. Klik vervolgens op kleureffecten en kies voor zwart wit
  7. De kleur van het object blijf zo staan en de rest wordt zwart wit!

Geweldig leuk om te doen voor wanddecoraties bijvoorbeeld.

Dauw

Dauw is een natuurverschijnsel dat vooral voorkomt als de grond vochtig is. Omdat de grond minder uitdroogt in het najaar, ontstaat er bij een warmere dag dauw. Hierdoor heb je een grote kans op mooie foto’s van dauw. Het geeft een extra mysterieus effect aan je foto’s. 

Tip: bij het fotograferen van dauw, is ook macrofotografie een echte must do. Denk aan de mooie druppels op onder andere grassprietjes, bladeren of op andere plantjes. 

Dieren

Ook insecten zijn een interessant onderwerp voor macrofotografie in de nazomer. Zoals je weet ontpopt een rups zich in een vlinder. Dit is een proces dat pas later in het seizoen tot uiting komt. Hierdoor heb je nog steeds een grote kans om vlinders te spotten. Ook libellen zijn in grotere getale aanwezig. Deze libellen bevinden zich graag in de buurt van waterrijke gebieden.

Naast de kleine diertjes, kun je ook grotere dieren zoals haasjes, edelherten en reeën spotten in de herfst. Hiervoor moet je vaak nog meer zoeken en vooral vroeg je bed uit. Wil je deze wilde dieren vastleggen? Ga eens een dagje op pad met een boswachter. Hij weet je precies te vertellen waar je het beste wilde dieren kunt spotten.

Het vroege gouden uurtje wordt toegankelijker

Het klinkt misschien gek, maar het gouden uurtje wordt opeens een stuk toegankelijker. Het is namelijk niet meer nodig om enorm vroeg uit de veren te gaan om de zonsopkomst te fotograferen. De zon komt namelijk pas rond een uurtje of 7 a half 8 op. Wel zo lekker voor wanneer je in het weekend nog een beetje wilt uitslapen! Het wordt daarnaast wel weer vroeger donker. In november gaat de zon namelijk alweer om 5 uur onder. 

Mocht het toch even geen “indian summer” zijn en regent het pijpenstelen? Kijk dan ook eens hoe je fotografeert in de regen. 

Fijne nazomer!