Heide bloeit normaal gesproken van halverwege augustus tot halverwege september. Je hebt daarom nog maar eventjes om deze ‘plantjes’ te fotograferen. Het unieke beeld verdwijnt daarna weer snel. De kenmerkende paarse kleur is een lust voor je de lens van je fototoestel. Lees onderstaande tips voor jouw bezoek aan de heide. 

Volg gewoon de wandelroute

Ga je heide fotograferen? Maak er dan een actieve wandeling van en geniet van dit mooie natuurverschijnsel. Je geniet niet alleen van de mooie omgeving, maar ziet bovendien verschillende fotoplekjes. Neem een goede rugtas mee, zodat je eenvoudig al je foto-apparatuur kunt meenemen. 

Neem de tijd bij het fotograferen

Zoals gezegd bloeit de heide slechts een beperkte periode. Je hebt dus maar kort de tijd om de heide echt in volle glorie te fotograferen. Heb je een geschikt decor voor jouw heidefoto’s gevonden? Neem de tijd om je toestel goed in te stellen. Experimenteer met de verschillende instellingen van je camera voor de perfecte heidefoto. Fotografeer voor de zekerheid in RAW, zodat je later nog wat meer bewerkingsopties hebt. 

Paarse uurtje

Als je tijdens het gouden uurtje gaat fotograferen, kun je het net zo goed het ‘paarse uurtje’ noemen. De magische gloed van de gouden zonnestralen verrijkt het landschap en maakt de paarse kleur van de heide nog mooier. Ga daarom vroeg in de ochtend of voor de zonsondergang op pad naar het heideveld om te fotograferen. Bijkomend voordeel: op dit tijdstip is de kans groter dat je wilde dieren, zoals reeën, spot.

Polarisatiefilter voor intensere kleuren

De polarisatiefilter voorkomt harde weerkaatsingen van het licht op je sensor. Hierdoor worden kleuren een stuk intenser. Vooral bij een gouden zonnetje en een paarse heide komen de kleuren daardoor beter tot hun recht. Een polarisatiefilter is voor een paar tientjes te koop en is hiermee een goede en betaalbare upgrade van je fotografie-uitrusting. 

Compositie

Je hebt het waarschijnlijk al verschillende keren in onze blogs voorbij zien komen. Toch blijven we er op hameren: denk om de compositie van je foto. Door de compositieregels te volgen verbeteren je foto’s zichtbaar. Bij heidefotografie kun je eigenlijk alle compositieregels toepassen. Denk aan de diagonalen bij een recht pad door een heideveld, de lijnen bij een heuvelig heidelandschap zoals de Veluwe of de regel van derden bij het indelen van het landschap. Bekijk de compositieregels daarom nog eens rustig voorafgaand aan je heidebezoek. 

Landschaps- én macrofotografie

We hebben het al snel over landschapsfotografie bij het fotograferen van de heide. Dat is logisch als je het mooie uitzicht ziet. Toch kan macrofotografie je fotosessie wat meer variatie geven. Door je ook op de individuele heideplantjes te richten en met weinig scherptediepte te fotograferen creëer je interessante foto’s die absoluut “wanddecoratiewaardig” zijn. Vooral bij een heldere dag met een vochtige grond en een mooie dauwlaag over de heide, zijn de heideplantjes net kunstwerkjes. 

Lichtinvallen

Een ander bijkomend voordeel van dauw in combinatie met de frisse ochtend- of avondzon: de bomen sturen de lichtlijnen die op het landschap vallen. Je moet hierbij een beetje geluk hebben. De ideale omstandigheid is als er net wat regen is gevallen in de voorafgaande dagen en er een heldere zon staat op de dag van de heide-fotosessie. 

De heide is spoedig uitgebloeid, dus wacht niet te lang met het maken van foto’s. We hopen dat je met deze tips goed uit de voeten kunt. Veel succes!