Binnenkort op vakantie? Dan snappen wij dat het pas echt relaxen is, als je op je vakantiebestemming bent aangekomen. Tot dan ben je vooral aan het stressen om de laatste dingetjes bij elkaar te zoeken of te regelen. En welke kleding je allemaal mee wilt nemen, daar hebben wij natuurlijk geen idee van. Wel kunnen we je een eindje op weg helpen met je foto-uitrusting! Lees hieronder een aantal nuttige dingen om aan te denken.

#1 Je fototoestel

We horen je denken. “Mijn fototoestel meenemen? Dat is toch logisch!” We willen het toch benoemd hebben. Je fototoestel is namelijk één van de belangrijkste voorwerpen van je vakantie. Heb je meerdere fototoestellen? Bekijk dan van te voren of het handig is om je compacttoestel of juist je grotere spiegelreflextoestel mee te nemen. Maak het jezelf vooral gemakkelijk door een toestel mee te nemen die bij je reis past. Ga je met de auto? Ruimte genoeg, dus het grote toestel kan mee. Ga je veel dagtripjes maken of neen je je camera graag mee naar het strand? Dan is het handig om ook je compacttoestel in te pakken. Ga je rondtrekken met een rugtas? Een systeemcamera is in dat geval een slimme tussenoplossing: hiermee kun je kwalitatief hoogwaardige foto’s maken, zelf veel (handmatig) instellen, zonder zware apparatuur mee te nemen.

#2 Statief

Onderweg naar en op je vakantiebestemming kom je vaak indrukwekkende landschappen tegen. Dat wil je fotograferen. Een statief helpt je om net iets beter een mooie landschapsfoto te maken. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je sluitertijd in wat donkere omstandigheden net iets langer te zetten waardoor je meer licht op de lens laat vallen. Meenemen dus! 

Oh ja: reis je met een klein fototoestel of zelfs alleen een goede fotofunctie op je smartphone? Zelfs dan zijn er kleine statiefjes te verkrijgen die net zo goed werken als de grote varianten. Het gaat er immers om dat je jouw toestel stilhoudt tijdens het fotograferen. 

#3 Informatie over jouw omgeving

Het vraagt even wat voorbereiding, maar kennis over de omgeving waar je fotografeert is het halve werk. Je kunt alvast nadenken over de plekken waar je het beste foto’s kunt nemen, of over wat voor materiaal je nodig hebt. Verzamel informatie over mooie plekken op je vakantieadres in reisgidsen of op (bijvoorbeeld) Google zodat je goed voorbereid op pad gaat. 

#4 Extra rolletje, eeh we bedoelen geheugen!

In een ver, ver verleden was het nog nodig om een aantal rolletjes mee te nemen naar je vakantieadres. Het is immers vervelend als je zonder rolletje zit. Tegenwoordig is dat wel anders. Geheugenkaartjes zijn al verkrijgbaar in formaten van 1 terabyte(!). Voor je beeldvorming: dit zijn 200.000 foto’s gemaakt met een simpel fototoestel. Toch is het slim om twee kaartjes mee te nemen, voor het geval er met eentje iets gebeurt. En ook als je een geheugenkaartje hebt met wat minder capaciteit, is het aan te raden om een tweede kaartje mee te nemen. Op deze manier weet je zeker dat je voldoende opslagcapaciteit hebt.

Tip: wil jij je vakantiefoto’s thuis rustig na kunnen bewerken en fotografeer je daarom in RAW? Dan is extra opslagcapaciteit een absolute must.

#5 Accu

Maar wat heb je aan alle opslagcapaciteit wanneer je accu er ineens mee stopt? Ook een extra accu wel heel fijn en handig. Vooral wanneer opladen niet zo vaak mogelijk is, bijvoorbeeld bij een avontuurlijke kampeervakantie. Een extra accu is dan een welkome aanvulling op je uitrusting. Koop je nog een toestel? Dan is zo’n extra accu nu precies iets wat je bij de verkoper van jouw nieuwe toestel er nog mooi even bij in kan bedingen! 😉

#6 Lensreiniger 

Vakanties zijn een feest voor je toestel. Want hij mag eindelijk weer lekker aan de bak! Foto’s schieten van een zanderig zeelandschap, tijdens het eten met de kinderen of aan het zwembad van de camping. Geen probleem natuurlijk! Toch zit een ongelukje in een klein hoekje. Een spatje tomatensoep hier, een drupje zwembadwater daar. De lens van je fototoestel kan op ieder moment vervuild raken. Op deze manier is een vinger van je (klein)kind op de lens soms een blijvende en steeds terugkerende factor tijdens je gehele vakantie…. Een lensreiniger is (ook zonder kinderen) een welkome aanvulling op jouw vakantiepaklijst. 

#7 Juiste objectieven 

Welke objectieven je meeneemt hangt natuurlijk samen met welk fototoestel mee op reis gaat. Ook is het belangrijk om vooraf te bedenken waar jij veel foto’s van wilt maken. Door het veelzijdig karakter van een vakantie, is het slim om de mogelijkheden breed houden en verschillende lenzen mee te nemen.

#8 Polarisatiefilter

Dit is hoe dan ook een handig “hebbedingetje”. Dankzij het formaat van een onderzetter is hij bovendien handig mee te nemen in je koffer. Door het licht maar van één kant door te laten op de sensor, komen kleuren intenser over met deze filter. Vooral in de zomer heb je vaak te maken met kleurrijke landschappen. Dan is deze filter ideaal. Ook is dit dé tool om reflecties in bijvoorbeeld water of op ramen weg te halen. In plaats van de reflectie heb je nu de mogelijkheid om ook door het water heen te kijken. Handig. Voor wanneer je bijvoorbeeld mooie vissen onder het wateroppervlak ziet zwemmen.

#9 Goede draagtas of -riem

Ervaring leert dat je sneller en meer foto’s schiet wanneer je toestel binnen handbereik is. Oké, je bent met zo’n fototoestel om je nek misschien een stereotype toerist, maar het resulteert wel in een veelzijdig palet aan foto’s. Voltrekt zich recht voor je neus een uniek fotomoment? Dan ben jij er meteen klaar voor! Al je fotomateriaal handig bij de hand hebben? Ga dan voor een draagtas. Op deze manier heb je jouw extra geheugenkaartje meteen paraat bij een vol geheugen. 

#10 Smartphone of tablet

We leven in een tijd waarin we bijna vast zijn gegroeid aan onze smartphone. We kunnen soms letterlijk niet meer zonder. Ook bij het fotograferen ondersteunt jouw smartphone (of tablet) je uitstekend. De meeste moderne fototoestellen bieden de mogelijkheid om via een app meteen de foto’s op je device te tonen. Je kunt tegenwoordig zelfs je telefoon gebruiken als zelfontspanner. En heb je jouw foto’s eenmaal op je smartphone of tablet staan? Dan deel je ze eenvoudig met familie of vrienden. 

Tip: ontwikkel jouw fotoproducten direct online via de CEWE apps! Zo geniet je bij thuiskomst meteen van jouw unieke fotomomenten. Of stuur een eigen gepersonaliseerde vakantiekaart naar de thuisblijvers.

CEWE wenst je een fijne en voorspoedige vakantie!