Het is zomer en dus… vakantietijd! Ongeveer vier op de vijf mensen gaat dit jaar daadwerkelijk op vakantie; dat wil zeggen ergens anders verblijven dan thuis. Dit betekent ook dat een aantal mensen thuis blijft. Veelgehoorde redenen zijn verbouwingen, net een kind gekregen of omdat het onmogelijk is om weg te gaan, dankzij het werk. Ben jij zo iemand? Ga dan voor een mini-vakantie! Zo ben je er toch eventjes uit en kom je in een korte tijd toch even tot rust. We hebben vijf plekken voor je op een rij gezet die op maximaal 600 kilometer rijden vanuit elke plek in Nederland.

#5 – De Eifel en de Moezel (DE)

Dit gebied kenmerkt zich door mooie wijnvelden die stijl tegen de bergwanden langs de Moezel liggen, pittoreske dorpjes zoals Monschau of Cochem en de vele kronkelweggetjes door het landschap. Dit maakt het onder andere een favoriet gebied voor bijvoorbeeld motorrijders. De dorpjes met alle wijnvelden, kastelen en vakwerkhuisjes laten je op een zonnige dag bijna denken dat je ergens in een Zuid-Franse wijnstreek zit. Toch is het verbazingwekkend dichtbij. Fotografeer je de wijnvelden in deze streek? Houd dan rekening met het lijnenspel in de velden en de vele kronkelweggetjes door de wijnvelden.

Fotografietip: zoek een plek met uitzicht op één van de vele wijnvelden en maak een foto van jezelf en je reisgezelschap.  

#4 – De Friese meren (NL)

De Friese meren staan bekend als een prachtig en zeer rustgevend gebied. Het vlakke (soms) winderige landschap in combinatie met het grote oppervlakte van de meren, leent zich uitstekend voor de zeilsport. Ook is het heerlijk om hier een motorbootje te huren en lekker over de meren te varen. De vele kleine typisch Friese dorpjes zijn dé perfecte uitvalsbasis voor een kopje koffie met een lekker stukje Oranjekoek (toch vreemd dat, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ze meestal roze van boven zijn). Heb je toch een beetje schrik van al dat water? Verken dit gebied dan per fiets en volg de Friese Merenroute.

Fotografietip: op een Fries meer hoort een zeilboot. Vanaf de kade fotografeer je ze het beste bij de uitgang van een haven. Zo ben je dichterbij de vele zeilbootjes en heb je een grotere kans dat je er eentje goed kunt vastleggen. Fotografeer laag bij de grond, dan komt een zeilboot beter tot zijn recht.  

#3 – De Veluwe (NL)

De Veluwe staat bekend om haar heuvelige, met heide en bos bedekte landschappen. Het is best een wonder dat in zo’n dichtbevolkt land als Nederland, zo’n mooi natuurgebied centraal in het land ligt. Van ongeveer half augustus tot half september staat de heide op de Veluwe in bloei. Wanneer het vochtig weer is geweest en er daarna een heldere zonsopkomst is, kun je hier prachtige foto’s schieten. Het dauw komt in de ochtend als een mysterieuze laag over het heidelandschap te liggen.

Fotografietip: de Veluwe is ook bekend vanwege haar vele Edelherten. Het is even zoeken, maar op rustige plekken in het bos kun je er maar zo eentje tegenkomen. Handig om dan rekening te houden met de fotografietips die je ook gebruikt bij sportfotografie!

#2 – Kust van Noord-Frankrijk (FR)

Calais, Boulogne-sur-Mer, de Opaalkust en Cap Gris-Nez; het zijn stuk voor stuk leuke plekken met prachtige trekpleisters: krijtrotsen, wat pittoreske (vissers)dorpjes en bovendien een prachtig natuurgebied. Bij mooi weer zie je op Cap Gris-Nez zelfs de krijtrotsen in Dover. Zoals bekend vind je hier veel overblijfselen van bunkers als bewijs van misschien wel de belangrijkste verdedigingslinie van Nazi-Duitsland: de Atlantikwall. Rijd langs de kust en ontdek de mooiste uitzichten en leuke plaatsjes zoals Boulogne-sur-Mer, Wissant of het vestingstadje Grevelingen.

Fotografietip: bij helder weer zijn de krijtrotsen van Dover niet alleen te zien, je kunt ze ook prima fotograferen. Een telelens is handig, maar geen vereiste. Door juist de voorgrond mee te nemen op de foto en niet te ver in te zoomen, wordt extra duidelijk hoe dichtbij Dover is.

#1 – De Ardennen

Ook onze eigen zuiderburen hebben de prachtigste natuurgebieden. In de bosrijke omgeving van de Ardennen kom je helemaal tot rust. De omgeving leent zich uitstekend voor echte buitenmensen. Maak lange boswandelingen, ga raften of verken de omgeving op de mountainbike. Als je fysiek vermoeid genoeg bent, zoek je snel een leuk plaatsje op waar je lekker kunt genieten van heerlijk eten in gezellige restaurants. Bezoek Spa, Dinant of Durbuy en geniet ook nog een beetje van de gezellige cultuur.

Fotografietip: typisch voor de Ardennen is het bosrijke gecombineerd met graslanden en heuvels. De heuvels zorgen voor diepte, maar alleen wanneer je genoeg perspectief op de voorgrond hebt. Een simpel paaltje op de voorgrond mee-fotograferen kan je al helpen om meer diepte te creëren.

Hopelijk hebben bovenstaande gebieden je geïnspireerd voor een leuke (korte) vakantietrip dichtbij. Maar pas op: het bezoek aan deze gebieden nodigt je bijna altijd uit om langer te blijven dan verwacht!

Veel vakantieplezier!