Of je nu ver weg gaat, dichtbij of zelfs lekker thuis blijft: bijna iedereen heeft wel plannen voor de vakantie. Van grote, verre reizen tot een leuk middagje weg naar een mooie plek bij jou in de buurt. Maar hoe zit het met jouw foto-vakantieplannen? Heb je deze al gemaakt? Want zoals met zoveel dingen, geldt ook voor fotografie: de voorbereiding is het halve werk. Bereid je daarom goed voor. Hoe je dit het beste doet lees je hier!

Verken de omgeving

Door middel van diverse technieken is het tegenwoordig eenvoudig om al vanuit huis de vakantiebestemming te verkennen. Vanachter je PC kun je de mooiste en meest unieke plekken van je vakantiebestemming vooraf al opzoeken. Met applicaties als streetview van Google Maps en diverse websites kun je de omgeving uitgebreid verkennen. Zoek naar de interessante plekken en bekijk vooraf welke dingen je graag wilt fotograferen. Je kunt zelfs al onderzoeken wat een goede plek is voor jou als fotograaf: welke kant van de berg is het indrukwekkendste?

Gereedschap

Denk vooraf goed na over wat je meeneemt en wat voor type foto’s je gaat maken. Ook belangrijk is om rekening te houden met de manier van reizen. Ga je (deels) met het openbaar vervoer of heb je een eigen auto? In het eerste geval is het niet handig om veel verschillende lenzen mee te nemen. Ga je veel landschapsfoto’s maken? Dan is bijvoorbeeld een statief wel heel prettig. Ben je van plan te snorkelen of zelfs te duiken? Neem een waterdichte hoes voor je fototoestel mee of een speciale onderwatercamera. Ga je op fietsreis? Maak het jezelf makkelijk met een goed compact fototoestel.

Benodigde techniek

Verdiep je in de techniek en verken je camera van tevoren goed, zodat je weet hoe je de camera instelt. Zo heb je de rust en kennis om op vakantie de foto’s te maken die jij wilt – en voorkom je dat je je op vakantie nog in de techniek moet verdiepen. Bekijk daarom van te voren welke kennis je nodig hebt om de fotoplek te fotograferen. Ben je in een wereldstad? Lees dan bijvoorbeeld eens het blog over ISO en sluitertijd om in het donker de lichtjes van de stad optimaal te fotograferen. Kortom: de plek, het gereedschap en de techniek dragen in belangrijke mate bij aan het perfecte plaatje.

Thema-opdracht

Ieder land heeft zijn eigen kenmerken en speciale gebruiken. Een leuke tip: geef je zelf een thema-opdracht mee! Op deze manier fotografeer je iets dat onlosmakelijk verbonden is met je vakantiebestemming. Fotografeer bijvoorbeeld in Italië de vele oude Fiat 500’s die er rondrijden en maak op het einde een collage van je collectie in je vakantiefotoboek. Bij voorkeur fotografeer je het onderwerp van je opdracht allemaal op dezelfde manier. Op deze manier krijg je een eenduidig overzicht. Houd je minder van auto’s? Er zijn genoeg andere thema’s te bedenken! Denk bijvoorbeeld aan bloemen, speciale dieren, bijzondere deuren, bootjes of de verschillende soorten biertjes die je tijdens je vakantie drinkt: het maakt niet uit wat je kiest!

Deel je vakantie-fotoboek alvast in!

Grote kans dat je na afloop van je vakantie een vakantiefotoboek maakt. Het is slim om hier tijdens je vakantie alvast rekening mee te houden. Je hoeft natuurlijk nog geen specifieke indeling per bladzijde te maken, maar het helpt wel als je alvast nadenkt over de hoofdstukken in je boek. Welke thema’s verwerk je in je boek? Maak ook alvast wat foto’s ‘ter opvulling’ van een achtergrond. Door er vooraf al mee bezig te zijn, zorg je ervoor dat je voldoende foto’s maakt en voorkom je dat je onderwerpen of dagen mist voor in je fotoboek. Ben je op rondreis en ga je naar verschillende landen? Maak van iedere plek, stad of land een typische foto en gebruik deze foto voor de start van een nieuw hoofdstuk in je fotoboek.

Fotoboek op vakantie bestellen

Waarom wachten met bestellen? Je kunt je fotoboek ook al ontwerpen op vakantie. Doordat onze software ook beschikbaar is op smartphone en tablet, is het ontwerpen nog eenvoudiger. Als je dan thuis komt, kun je direct nagenieten van je vakantie! No-nonsense fotoboekje van een stedentrip of een kort weekendje weg? Ga dan voor CEWE Pure. Met deze app bestel je in drie eenvoudige stappen een aantrekkelijk vormgegeven boekje.  

Tip: Last minute nog op vakantie? We schrijven veel artikelen over de mooiste plekken om te fotograferen. Zoek tussen onze blogs naar het woordje uitgelicht en je vindt volop inspiratie voor de mooiste fotogebieden of -steden.  

 

Fijne vakantie!