CEWE ging in gesprek met de meest gevolgde fotograaf in Vlaanderen: outdoorfotograaf Michiel Pieters is 28 en komt uit Beringen. “In het dagelijkse leven ben ik voltijds landmeter en deeltijds fotograaf. Met 120.000 volgers op Instagram ben ik ‘de meest gevolgde’ fotograaf in Vlaanderen.”

Michiel Pieters

Waar komt je passie voor outdoorfotografie vandaan?

Een 4-tal jaar geleden ben ik met een goede vriend 6 weken lang door Nieuw-Zeeland getrokken met een minivan. Een geweldige ervaring waarin we van het ene avontuur in het andere rolden. Vóór deze trip nam ik al graag foto’s, maar tijdens die reis is mijn passie voor landschapsfotografie echt gegroeid. We waren voortdurend omringd door indrukwekkende landschappen, bestaande uit bergen, meren, gletsjers en stranden. Na deze reis ben ik me blijven richten op de ‘outdoors’ en ik heb het geluk gehad sinds toen nog veel mooie plekken te kunnen bezoeken, van Canada tot China, van IJsland tot Thailand.

Wat fotografeer je het liefst?

Het liefst fotografeer ik een mooie plek in de ochtend. Een bergmeer vind ik dan vaak iets magisch hebben omdat er ’s ochtends vaak nog een reflectie aanwezig is. Combineer dit met de zonsopgang en de rust die er op zo’n plek heerst op dat moment. Er zijn weinig dingen die ik fijner vind.

Wat is je favoriete fotolocatie?

Ik ben al op veel mooie plekken geweest, maar mijn favoriete bestemming blijft de Faeroër eilanden. Ik ben er al 3 keer naartoe gegaan en kan niet wachten om nog eens terug te gaan.

Hoe ga je te werk?

Ik bereid mijn foto’s vaak tot in de details voor: ik scout de locaties op voorhand, ik kijk waar de zon opkomt of ondergaat, ik check het weerbericht,… en dan is het hopen op het beste. Soms zit het tegen, soms zit het mee. Zolang ik er alles aan heb gedaan om een goeie foto te maken, kan ik mezelf niets verwijten.

Tips voor outdoorfotografie

Een tip die misschien niet rechtstreeks verband houdt met fotografie: doorheen de jaren heb ik ondervonden dat je uitrusting heel belangrijk is. Een goeie regenjas of regenbroek, een degelijke tent en slaapzak, maken vaak het verschil tussen een aangename en minder aangename ervaring. Buiten kamperen bij -10°C is fijner als je slaapzak hiertegen bestand is!

Welk CEWE-product zou je gebruiken voor je foto’s?

Ik heb al vaker kalenders laten drukken als cadeau voor mijn familie bij kerst (goeie tip trouwens), en er is toevallig net vandaag een grote print op Forex geleverd voor een kleine expo. De prijs/kwaliteitsverhouding is iets wat me zeker aanstaat.

Foto: Michiel Pieters. Camera: Canon EOS 5D MARK IV. Scherptediepte: 24 – F-getal: 5,6 -Belichtingsmethode: 3 – Belichtingstijd: 1/160

Waar haal je inspiratie en wie zijn je voorbeelden?

Mijn inspiratie komt vaak van een voor de hand liggende plaats: social media. Het is zo gemakkelijk om goeie fotografen te volgen op instagram en je door hen te laten inspireren. Qua storytelling zijn er voor mij 2 fotograferen die er uitspringen: Alex Strohl en Chris Burkhard. Het is fijn als je foto ook een verhaal vertelt – dat is zeker een aspect waar ik zelf nog hard aan probeer te werken.

Ben je dol op outdoorfotografie? Volg Michiel Pieters dan op Instagram voor nog veel meer prachtige foto’s (@michielpieters).