Smullen! Eten is een bezigheid waar eigenlijk iedereen wel van houdt. En hoewel dat natuurlijk niet geldt voor koken, zijn er toch heel veel mensen die ook hier veel plezier aan beleven. Heb jij veel fijne recepten en sta je regelmatig in de keuken? Overweeg dan eens om een eigen kookboek te maken. Zo bewaar je jouw favoriete recepten op een leuke en originele manier – en kun je je kookboek ook nog eens uitlenen als iemand jouw keukengeheimen wil weten. Maar hoe maak je nu een eigen kookboek en hoe zorg je ervoor dat het eruitziet als een kookboek van een professionele sterrenchef? Lees snel verder om dat en meer te weten te komen!

Een kookboek maken? Help! Waar begin ik!

Allereerst is het handig als je al wat foto’s hebt gemaakt van de gerechten die je in jouw persoonlijke fotoboek wilt verwerken. In de aanloop naar het maken van jouw persoonlijke kookboek is het dan ook handig dat je een foto maakt van het gerecht als je weer eens iets lekkers hebt gekookt. Zo zorg je dat je jouw kookboek vult met persoonlijke plaatjes om van te smullen. Hoewel je de smaak natuurlijk niet op de foto kunt zetten, kun je wel de kleurrijke ingrediënten gebruiken. En is je gerecht klaar? Maak dan een bord eten op en garneer het met een tomaatje, een pluk peterselie of een kleurrijke groente. Zo stoom je zelfs een stamppot klaar voor de foto! Let op: de garnering moet wel bij het gerecht passen. 

Tip: het is leuk als je jouw kookboek een bepaald thema meegeeft. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete Italiaanse, Spaanse of Thaise gerechten, of gewoon aan jouw allerbeste gerechten ooit!

Maak foto’s tijdens het koken

Om het kookboek aantrekkelijker te maken is het belangrijk dat je ook foto’s maakt tijdens het koken zelf. Vraag ook je omgeving om hulp; als je net je handen in een berg deeg hebt gezet, is het immers handiger dat iemand anders de foto maakt. Ook als je bijvoorbeeld een handeling wilt fotograferen in het boek zoals het pocheren van een ei of het flamberen van een gerecht is dit handiger.

Ook belangrijk: het sausje!

Maak je een fotoboek over een land waar je bent geweest en ben je naast het land ook verliefd geworden op de keuken? Voeg dan je mooiste sfeerbeelden van het land toe. Bijvoorbeeld een prachtige rij olijvenbomen bij een gerecht met olijven, de plaatselijke bevolking die op de rijstvelden aan het werk is bij een Aziatisch gerecht of, wat dichterbij, een aspergeboer die kundig zijn asperge uit de voorjaarsgrond steekt.  

Foto’s compleet? Bak dan meteen je kookboek in drie stappen

Net als bij het koken is het verzamelen van de ingrediënten voor je fotoboek het halve werk. Het enige wat jij nog moet doen is ze op de juiste manier bij elkaar voegen en op smaak brengen met de bijpassende kruiden en specerijen. Onze CEWE Software is jouw aanrecht met keukengerei; de foto’s zijn je ingrediënten. De vele functionaliteiten? Dat zijn de kruiden en specerijen die het fotoboek tot een succes maken. Download de software daarom snel als je dit nog niet gedaan hebt.

Stap 1: kies een formaat en upload je foto’s

Kies een geschikt formaat voor je kookboek. Afhankelijk van het aantal recepten en foto’s, kies je voor een groot of een wat kleiner fotoboek. Houd er wel rekening mee dat je ook ruimte moet hebben voor uitgebreide recepten. Bij het maken van een kookboek kan het handiger zijn om juist geen gebruik te maken van de fotoboek-assistent (die jouw fotoboek automatisch vult met foto’s). Op die manier houd je namelijk de regie en kun je zelf de juiste foto’s bij de juiste recepten kiezen.

Stap 2: Voeg de foto’s en de recepten toe

Links onderin het ontwerpscherm vind je de knop ‘indelingen’. Hier kun je de indeling per pagina bepalen. Let er wel op dat je consistentie aanbrengt in je kookboek, anders wordt het al gauw te rommelig. Je kunt kiezen voor een standaard indeling met foto + tekst, maar het is ook mogelijk om later een tekstvak toe te voegen. Het voordeel van die laatste optie is dat je zo zelf kunt bepalen hoe groot je tekstvak moet zijn. Wissel in dat geval je foto’s af met voldoende witruimte, zodat je jouw recepten goed kunt plaatsen. Voeg vervolgens op de witruimtes een tekstvak toe en kies een leuk lettertype. Beschrijf je de bereidingswijze stap voor stap.

Tip: kijk op recepten blogs en in kooktijdschriften hoe je de bereidingswijze het beste kunt omschrijven.

Stap 3: Maak je fotoboek verder op en bestel

In stap drie is het tijd voor de kruiden en specerijen. Zo kun je kiezen uit leuke kaders en randen om de foto’s meer kracht bij te zetten. Daarnaast zijn er, ook op kookgebied, verschillende cliparts beschikbaar. Klik wel even op de knop méér en vervolgens op de subcategorie ‘koken’ om deze extra cliparts te downloaden. Check op het einde je fotoboek door op het voorbeeld te drukken en ga verder naar ‘leg in winkelmandje’ om het boek te bestellen.

Veel lees-, kook- en vooral eetplezier!