Een interview met amateurfotograaf Cindy van der Boom

Hoeveel het er precies zijn, weet ze niet. Toch schat Cindy dat er zeker meer dan twintig CEWE fotoboeken in haar kast pronken. Alle vakantie fotoboeken hebben een omslag in dezelfde kleur blauw en bijna allemaal hebben ze dezelfde grootte. In sierlijke letters staat het land en het jaartal van de reis op de rug van de fotoboeken. Cindy van der Boom is amateurfotograaf en besteedt veel zorg en aandacht aan zowel het maken van haar foto’s als aan de opmaak en indeling van haar fotoboeken.

Uit de hand gelopen hobby

“Fotografie is mijn grote hobby en toch doe ik het pas sinds 2013”, vertelt Cindy ons. “In dat jaar meldde ik me aan voor een cursus fotografie. Ik had een compactcamera en wilde weten hoe ik het apparaat het beste kon gebruiken. Een knoppencursus dus.” Die knoppencursus liep lichtelijk uit de hand: “Met mijn ‘gewone camera’ kon ik niet meekomen met de andere deelnemers, die allemaal een systeem- of spiegelreflexcamera hadden. Maar ik vond de cursus veel te leuk om te stoppen.” Al gauw werd de compactcamera ingeruild voor een heuse spiegelreflexcamera, een Nikon D3200. En zo kwam het dat Cindy van een beginner via de gevorderden doorstoomde naar de expositiegroep, met als kers op de taart een eigen expositie. “Dankzij die cursus heb ik me behoorlijk ontwikkeld en ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik het erg leuk vind om technische foto’s te maken en dan met name strobist* foto’s. Met die techniek kan ik een hele nieuwe wereld creëren van creatieve belichtingsmogelijkheden. Zo verleg ik iedere keer mijn grenzen.”

 

* Strobist is een fotografietechniek waarbij je de opzetflitsers los van je camera gebruikt en in combinatie met het bestaande licht een creatief effect realiseert in je foto.

 

Grensverleggend

Niet alleen in de fotografie verlegt Cindy haar grenzen; ook in het maken van fotoboeken is ze behoorlijk ambitieus. Zo maakt ze onder andere fotoboeken van haar reizen, waarbij het ontwerpen van het fotoboek al voor aanvang van de reis begint.

Diafragma f 11 – Sluitertijd 1/100 – ISO 200 – Belichting 0.0 – 2 losse flitsers gebruikt
Cindy met haar CEWE fotoboeken

“Ik bereid me goed voor. Zo kijk ik naar foto’s van andere fotografen die in dat land of op die plek zijn geweest. Ik lees me in en zorg dat ik weet wat ik kan verwachten. Ook kijk ik naar fotoboeken van anderen, om ideeën op te doen.” Maar ook tijdens de reis houdt Cindy rekening met haar fotoboek. “Ik kijk continu welke plaatjes ik op welke plekken kan verwerken in mijn fotoboek. Zo maak ik bijvoorbeeld ook foto’s die ik later als achtergrond of als detail in het boek kan toepassen.” Die aanpak werpt zo zijn vruchten af. Als ze door haar eigen fotoboeken bladert heeft ze het gevoel door een magazine te bladeren. “Ik wil het gevoel dat ik op mijn reizen ervaar, overbrengen in mijn foto’s en in mijn boeken. En ik wil mezelf continu overtreffen, waardoor ik weleens een hele avond besteed aan één pagina. Het ontwerpen van een nieuw fotoboek duurt daardoor soms maanden.” Ja, je zou bijna denken dat ze de lat hoog legt… ;-). Als je er maar plezier in hebt, Cindy. “Oh, dat heb ik zeker. Ik verlies me er helemaal in.”

 

Maar, hoe doe je dat nou? Zo’n hoogwaardig fotoboek maken?

Als we vragen van welke landen Cindy al een fotoboek in haar kast heeft staan, komt er een duizelingwekkende hoeveelheid landen voorbij. Cuba, Mexico, Indonesië (Java en Bali), Sri Lanka, Thailand, Jamaica, Kaapverdië, Sicilië: en dat is nog lang niet alles. Toch heeft Cindy ook het reizen nog niet zo heel lang ontdekt en is ze daarin de laatste jaren letterlijk en figuurlijk ‘grensverleggend’ bezig geweest.

“Mijn eerste grote reis was naar Cuba in 2010. Dat was een heel indrukwekkende en leuke ervaring, waardoor mijn reislust is aangewakkerd.” Hoewel Cuba één van haar favorieten blijft, heeft ieder land natuurlijk zo zijn of haar charmes. “Ik heb niet echt een favoriet. Maar als ik moet kiezen dan zijn Cuba en Sri Lanka wel de reizen die me het meest zijn bijgebleven.” Dat laatste land bezocht Cindy in 2013 “Ze noemen het ook wel de Parel van de Indische Oceaan en daar is echt geen woord van gelogen. De lieve en gastvrije mensen, de bijzondere cultuur, de prachtige natuur en alles wat we daar hebben meegemaakt, maken dat dit land een speciaal plekje in mijn hart heeft gekregen.”

Voorbereiden op de volgende reis

De volgende reis? Die gaat naar Curaçao. En hoewel dat pas over een aantal weken is, heeft Cindy zich ook op deze reis goed voorbereid. Zo weet ze hoe haar dagen eruit gaat zien, welke dingen ze wil zien en wat ze wil fotograferen. Qua apparatuur gaat er van alles mee. Lenzen, (naast de standaard 18/55 lens, gaat er een 70/300 lens en een 50 mm lens mee in haar koffer) filters, een onderwatercamera… “De onderwatercamera komt goed van pas als we met een onderwaterscooter naar de bodem van de zee gaan afdalen en natuurlijk ook tijdens het snorkelen. Zo kunnen we ongetwijfeld hele mooie foto’s maken van de Curaçaose onderwaterwereld.” En alsof de foto-uitrusting nog niet uitgebreid genoeg is, nemen Cindy en haar partner Rob beide een compactcamera mee. “Die is soms gewoon handiger in het gebruik. Deze camera heeft bovendien ook instelmogelijkheden en daarnaast nog wat extra functies, zoals HDR (een functionaliteit waarbij je drie beelden kunt samenvoegen tot een foto, red.) of bijvoorbeeld een functie waarmee je in een zwart-witfoto één kleur kunt uitlichten.” De partner van Cindy? Die ontkwam er niet aan: ook hij is getroffen door het fotografievirus. “Doordat ik hem heb geleerd om echt te kijken, wordt hij ook steeds bedrevener. Ik vind het leuk dat hij hele andere dingen ziet dan ik. Doordat we letterlijk vanuit twee perspectieven fotograferen, creëren we samen een heel afwisselend, maar compleet beeld van onze reis.”

Diafragma f 11 – Sluitertijd 1/100 – ISO 200 – Belichting 0.0 – 2 losse flitsers gebruikt

“Leuk detail: de compactcamera waarmee mijn partner fotografeert heb ik in 2015 gewonnen toen ik de tweede prijs won bij de fotoboekenwedstrijd van CEWE. Rob gebruikt ‘m veelvuldig.”

Type fotografie

Zoals iedere fotograaf zo zijn voorkeuren heeft, geldt dat ook voor Cindy. “Je hoeft mij niet te vragen voor portretfotografie. Ik maak weleens foto’s van mensen, maar altijd op afstand. Ik vind ook dat je – als je tijdens je reis een foto van iemand maakt – even moet vragen of diegene daarmee akkoord gaat. Ik heb niet het lef om zo even mijn camera in de snoet van een onbekende te drukken.” Waar ze – naast strobist fotografie – wel enthousiast van wordt is landschap- en natuurfotografie. “In Nederland trek ik er met mijn camera op uit als ik er zin in heb. Ik heb geen vaste dag of vast moment; ik kijk gewoon of het weer goed is en of ik zelf inspiratie heb. Qua tijdstip geef ik de voorkeur aan het blauwe en gouden uurtje, tijdens zonsopgang en -ondergang. Je foto’s krijgen op deze momenten nét dat beetje extra. Het zorgt voor verrassende beelden. Vaak worden mijn foto’s op deze tijdstippen nog mooier dan ik van tevoren verwacht.”

Diafragma f 5,6 – Sluitertijd 1/160 – ISO 200 – Belichting -0.3 – Witbalans bewolkt

Camera-instellingen

Op het gebied van instellingen geeft Cindy de voorkeur aan de A-stand. Daarmee bepaal je als fotograaf zelf welk diafragma je gebruikt. Oftewel, hoe groot de lensopening moet zijn en hoeveel scherptediepte er in de foto zit. Scherptediepte is de afstand waarbinnen het onderwerp op de foto scherp wordt weergegeven. Door te spelen met de diafragmawaarde creëer je een volledig onscherpe achtergrond of zorg je er juist voor dat alles scherp is (hoe hoger het F-getal, hoe meer scherpe onderdelen de foto heeft). De camera kiest vervolgens zelf een passende sluitertijd. “Bij onderwerpen met een gemiddelde helderheid zorgt het voor een neutrale belichting. Als het onderwerp veel lichter of donkerder is dan een middentoon, hoef je alleen de meter nog te compenseren om onder- of onderbelichting te voorkomen. Eventueel pas ik de ISO-waarde nog wat aan en ik check altijd de witbalans.”, legt Cindy uit. “Ik speel continu met de knoppen van mijn camera om per foto de beste instelling te vinden en het licht zo optimaal mogelijk zijn werk te laten doen.”

Dat puzzelen op locatie moet ook wel, want Cindy bewerkt haar foto’s niet tot nauwelijks na. “Ik ben er gewoon niet zo goed in. Ik kan een horizon rechtzetten en de kleurtint van een foto wat veranderen, maar daar houdt het wel op. Ik vind ook eigenlijk dat je de foto op het moment zelf moet maken – niet achteraf in Photoshop.”

Diafragma f 7,1 – Sluitertijd 1/400 – ISO 400 – Belichting + 0.7 – Witbalans daglicht – Brandpuntsafstand 300 mm

CEWE Software Pro

Zo weinig ze gebruik maakt van fotobewerkingsprogramma’s, zo fanatiek is Cindy met de software van CEWE. “Tijdens het ontwerpen van mijn fotoboek raak in een flow, waar ik niet snel uit kom. Dan begin ik ’s avonds na het eten met mijn fotoboek en is het zomaar ineens elf uur. Ik kan gewoon niet stoppen.” In dat ontwerpproces gaat Cindy gestructureerd te werk. Allereerst maakt ze een selectie van de foto’s die in het fotoboek mogen. Vervolgens maakt ze ook een submap aan met foto’s die ze als achtergrond of opvulling op een pagina kan gebruiken. Over het type boek hoeft deze CEWE Software Pro niet meer na te denken: “Mijn laatste 10 à 12 fotoboeken hebben allemaal hetzelfde formaat: de XL variant. Dit fotoboek is 30 bij 30 centimeter en combineer ik met echt fotopapier en een platte binding. Dit type heeft een professionele look and feel. Als ik een tip mag geven aan andere ontwerpers: ga altijd voor het fotopapier van CEWE. Je foto’s komen beter en scherper uit dan op standaard papier en ze blijven langer mooi. Het is de investering echt waard.”

Fotoboektips van Cindy

  1. Kijk goed naar boeken van anderen (klik in de software onder de tab ‘web’ op de knop ‘voorbeelden van anderen’). Zo doe je ideeën en inspiratie op voor je eigen fotoboek.
  2. Volg de webworkshops van Marius. Hij helpt je om meer uit de software te halen. Er zijn workshops voor zowel beginners als gevorderden.
  3. De CEWE software wordt continu bijgewerkt met nieuwe indelingen, cliparts, kaders en achtergronden. Kijk daarom regelmatig even onder de rode knop ‘meer’.

Rust en sfeer

Over de indeling van haar fotoboeken is Cindy duidelijk. “Ik houd van rust in mijn fotoboeken.” Ze plaats vier, maximaal acht, foto’s over twee pagina’s. Dat geeft me de mogelijkheid om het gevoel van de plaats, het landschap of de stad echt over te brengen. In mijn fotoboeken kun je de sfeer bijna proeven. Ik probeer de aandacht van de kijker vast te houden met verrassende foto’s en door pagina’s te maken waar je naar blijft kijken.” Die aanpak werkt niet onverdienstelijk; Cindy heeft inmiddels een vaste schare fans, die reikhalzend uitkijkt naar de nieuwe creaties van Cindy. Iedere keer weet ze hen te verrassen. “Daarmee doen ze ideeën op voor hun eigen fotoboeken. Ik krijg dan ook regelmatig vragen hoe ik bepaalde dingen heb gedaan.”

Omdat Cindy veelvuldig varieert met haar pagina-indelingen, is ze groot liefhebber van de software van CEWE. Zo maakt ze gretig gebruik van de mogelijkheid om je zelfgemaakte indelingen te bewaren en te hergebruiken op andere pagina’s of in andere fotoboeken. “Het wordt erg saai als je standaard vier foto’s per pagina plaatst. Daarom wissel ik graag af. De mogelijkheid om verschillende indelingen op te slaan is een groot pluspunt en bespaart me veel tijd en werk.” Maar niet alleen de indelingsmogelijkheden zorgen voor loyaliteit aan CEWE. Ook Marius speelt een grote rol als inspirator voor haar fotoboeken. “De webworkshops van Marius zijn super handig. Vooral tijdens het creatieve uurtje krijg je leuke tips om net dat beetje extra uit de software te halen.” Andersom inspireert ze Marius ook. Zo was hij blij verrast door een pagina uit haar fotoboek van Sicilië. “Op deze pagina liet ik de ronde elementen van een kerk terugkomen als detail in de pagina. Doordat ik de ‘bollen’ liet overlappen, ontstond een kunstzinnig effect.”

Favoriete functionaliteiten

Cindy maakt veelvuldig gebruik van de functionaliteiten in de CEWE software. “Ik werk bijvoorbeeld veel met (subtiele) fotokaders, schaduwen en verloopsjablonen. Kleuren uit de foto’s laat ik bijvoorbeeld terugkomen in kaders en door het lettertype aan te passen aan de stijl van de pagina. Daardoor creëer ik eenheid en daarmee rust.”

Wil jij net als Cindy meer uit je fotoboek halen? Kijk dan eens naar de fotoboeken van andere CEWE klanten of volg een van de webworkshops van Marius.