Londen, Parijs, Amsterdam, Berlijn, Barcelona, Rome… Ja, die grote steden hebben echt veel bijzonders, maar eigenlijk is iedereen wel eens in een (aantal) van deze steden geweest. Daardoor zijn ze natuurlijk niet minder bijzonder, maar het is ook leuk om eens iets anders te zien, toch? CEWE heeft de online atlas erbij gepakt en gezocht naar plaatsen die minder bekend, maar zeker wel fotogeniek zijn!

#5 Lecce

Lecce is een Italiaanse stad in de regio Puglia. Wie het massatoerisme in Italië wil ontlopen is in deze regio meer op zijn plek. De regio is namelijk een stuk rustiger vanwege de ligging in de laars van Italië. We schreven eerder al over de mooie huisjes in Puglia. Nu terug naar Lecce. De stad kent een eeuwenoude historie en dit zie je nog sterk terug in de Romeinse gebouwen met typische kenmerken van de barokstijl. Voldoende inspiratie voor de architectuurfotograaf.

#4 Quedlinburg

Quedlinburg ligt in voormalig Oost-Duitsland. Waarom juist dit gegeven zo relevant is? Nou, het is een onontdekt pareltje die opnieuw opgebouwd wordt. Deze plaats mag met recht de vakwerkhoofdstad van Duitsland genoemd worden, gezien de vele vakwerkhuizen. In het plaatsje staan er ongeveer 1.300(!) en het historisch centrum van de stad staat dan ook op de werelderfgoedlijst.

Dat is niet altijd zo geweest, helaas. De historische binnenstad is in de periode dat Quedlinburg bij de DDR hoorde, sterk verwaarloosd. Daarom was hier sprake van veel achterstallig onderhoud. Dit is nog goed te zien als je het stadscentrum verlaat en een rondje buiten de bekende straatjes maakt. Gelukkig wordt nu ook hier druk gewerkt aan het restaureren van de vakwerkhuizen. Grote kans dat ook dit stadje steeds populairder wordt onder toeristen, maar voor nu is het nog een rustige plaats waar je de tijd kunt nemen om de de idyllische sfeer te fotograferen.

#3 Tellaro

Met maar 1.200 inwoners is het Italiaanse Tellaro klein, maar zeer fijn. Het kleine plaatsje wordt steeds bekender bij toeristen, maar is gelukkig nog goed toegankelijk. De gekleurde huizen in deze kustplaats in de Bloemenriviera zijn een garantie voor het echte Italiaanse  vakantiegevoel. Je zwerft hier geen dagen rond, maar een nachtje verblijven in een van de idyllische hotels is wel een aanrader!

#2 Plovdiv

Wist je dat Plovdiv dé Europese culturele hoofdstad is van 2019? Als je ooit in Plovdiv bent geweest, dan begrijp je dat dit een terechte titel is. In de Romeinse tijd was Plovdiv een belangrijke stad en er staan dan ook veel unieke, oude gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan een heus amfitheater. De heuvels in de stad zijn kenmerkend voor het stadsbeeld. Hoewel de fantasieloze Sovjet flats ook aan Plovdiv niet voorbij zijn gegaan, is het centrum gelukkig nog in originele staat en zijn de unieke details bewaard gebleven.

#1 Barbizon en Fontainebleau

We noemen ze in één alinea, maar eigenlijk zijn het Franse Barbizon en Fontainblue twee plaatsen. Je zou het als een regio kunnen beschouwen. In het bos van Fontainblue ligt namelijk het plaatsje Barbizon. Barbizon staat vooral bekend als een plek waar van oudsher vele schilders samen kwamen en waar ‘de School van Barbizon’ ontstond: een romantische stroming in de schilderkunst waarbij het landschap veelvuldig werd toegepast als achtergrond, in een geïdealiseerde compositie. Niet zo gek dat wij deze plek op nummer 1 zetten, want ook de fotografen onder ons kunnen hier hun lol op en zijn hier prima op hun plek. De prachtige natuur en schilderachtige dorpjes bieden voldoende inspiratie. Geniet van de kunst in een van de vele galerijen en van het typisch Franse straatbeeld. Vergeet niet het kasteel van Fontainblue met een bezoekje te vereren: één van de meest imposante en sierlijke paleizen van Frankrijk!

Bezoek jij binnenkort één van bovenstaande plaatsen? Of ga je naar een andere bijzondere stad? Neem dan van te voren even het blog over architectuurfotografie door. Hierin staan nuttige tips over het fotograferen van gebouwen. Vergeet bovendien niet om iets te doen met je foto’s. Heb je weinig tijd, maar wil je wel een mooie herinnering aan je stedentrip? Met CEWE Pure ontwikkel je in een handomdraai een klein fotoboekje van jouw reis!