Ja jaaa… we weten het: maart roert zijn staart en april doet wat ie wil. Toch kunnen wij nauwelijks wachten tot de lente ons komt verwarmen. En weet je wat het mooie is? De lente komt al snel. Om precies te zijn op 20 maart. Hoogste tijd om het stof van je fototoestel te halen en weer lekker op pad te gaan. In dit blog lees je alvast hoe je de lente optimaal fotografeert.

Tip 1 – De koeiendans

De koeiendans? Dat is geen salsa! Alhoewel, die koeien kunnen er aardig wat van hoor. Als je ergens vrolijk van wordt, dan is dat het moment waarop koeien voor de eerste keer weer de wei in mogen. Het grasland ligt rustig te wachten tot haar trouwe grazers weer vrolijk naar buiten springen. Dit gebeurt vaak rond de maand april. Wil je dit meemaken? Zoek dan een melkveehouder bij jou in de omgeving om te vragen of je wat foto’s mag komen maken wanneer de koeien de wei in gaan.

Tip: geef de boer een paar foto’s van zijn koeien als dank!

Tip 2 – Focus op details

Focussen op details: het is een tip die natuurlijk voor meer dingen geldt dan alleen voor de lente. Toch is macrofotografie een geschikte manier om de lente te fotograferen. Waarom? Simpel! De bloemen die in bloei staan vormen een prachtig tafereel en hebben geweldige details. Probeer te werken met weinig scherptediepte zodat de achtergrond een beetje vaag wordt. Hierdoor houd je de foto gedetailleerd.

Tip 3 – In de avond of ochtend eropuit!

Welke fotograaf je ook spreekt, ze beamen allemaal hetzelfde: een goede foto heeft een goede belichting en een passende kleur. Ook de beste fotografen houden het graag simpel en bevestigen dat de tijd rond zonsopgang en -ondergang een geweldige tijd is om te fotograferen. Of je nu een hobby- of een professionele fotograaf bent, in de lente heb je weer genoeg mogelijkheden om lekker na of voor je werk (of andere verplichtingen) te fotograferen. Maak hier gebruik van. Je kunt kiezen uit twee smaken: het gouden uurtje en het blauwe uurtje. Ze zorgen allebei voor fantastisch licht en kleur!

Tip 4 – Velden in bloei

Nog maar even en dan staan de velden weer in bloei. Dit is vaak een fantastisch gezicht. Vooral wanneer eind april de koolzaadvelden weer in bloei staan. De gele gloed die over het landschap ligt is een echte aanrader om te fotograferen. Streep daarom alvast een dag omstreeks die tijd in je agenda voor wat kleurrijke foto’s. Er is bijna altijd wel een mooi veld bij jou in de buurt.

Tip 5 – Terrasjes

De eerste drukke terrasdagen zijn alweer geweest. Dat terwijl de lente nog moet beginnen. Het geeft maar aan hoe heerlijk we een zonnetje vinden. Het geeft je toch altijd even een goed gevoel wanneer je lekker in de zon geniet van een verfrissend drankje. Maak daarom ook eens foto’s van deze taferelen. Zo kun je op een regenachtige dag nog eens in je fotoboek terugkijken (of vooruitkijken) op zulke dagen.

Tip 6 – Jonge en kleine dieren

De lente is het seizoen van de bloei en de groei. Jong kroost is geweldig om te fotograferen. Het past bij het seizoen en het geeft de meeste mensen, net als een lekker terrasje of een ontpoppende bloem, een vrolijk gevoel. Vooral lammetjes zijn natuurlijk onweerstaanbaar. Je kent vast wel een schaapskooi of een kinderboerderij in je buurt. Een geweldig uitje voor jong én voor oud! Ook insecten zoals bijen of vlinders geven de levendige lente/zomer geweldig weer.

Tip 7 – Maak ook eens een filmpje

Fotograferen is leuk, maar filmpjes maken ook! Veel fototoestellen hebben tegenwoordig een goede filmfunctie ingebouwd. De lente moet je namelijk ook horen. Met een filmpje hoor je de vogeltjes vrolijk tjilpen.

Tip: wist je dat je een filmpje ook in een fotoboek kunt zetten? Dit gaat heel eenvoudig door het filmpje naar het bewerkingsscherm in de software te slepen. Je kunt de video dan altijd eenvoudig terugkijken via een QR code op je mobiel of tablet. Zo maak je jouw fotoboek extra interactief.

Tip 8 – Actief dagje

Soms hoef je niet eens op zoek te gaan naar lentetaferelen. Door actief naar buiten te gaan, zie je al snel hoe mooi de lente is. Krokusje hier, vogeltje daar en je hebt al snel een mooie collectie lentefoto’s. Ga er op uit te voet of met de fiets en vergeet je fototoestel niet!

Tip 9 – Buitenportret

Heb je dit jaar al een familiefoto gemaakt? Of een foto van je naasten? De lente geeft je de kans om eens in een andere setting te fotograferen dan binnen. Zoek een mooi decor – bijvoorbeeld een bos of een bloemenveld bij je in de buurt- en fotografeer erop los. Net als bij tip nummer twee is het fantastisch om een mooie scherptediepte aan te brengen.

Tip 10 – Doe iets met je lentefoto’s

Grote lenteschoonmaak gehouden? Wel zo lekker om je huis klaar te maken voor de lente. Daar hoort ook een lente-interieur bij. Maak bijvoorbeeld eens een art print. De decoraties die CEWE aanbiedt zijn echt iets unieks en bovendien super leuk om te ontwerpen. Of misschien wil je jouw lentefoto’s gelijk aan de muur hangen. Dat kan natuurlijk ook met de producten van CEWE!

Fijne en fotogenieke lente gewenst!