Al meer dan twintig jaar is ze betrokken bij het fotografie vakblad Focus, inmiddels als hoofdredactrice. Roos Schouw begeeft zich al jarenlang in de bijzondere wereld van fotografie. Daar wilde ze graag meer over vertellen in dit interview. Veel leesplezier!

 “Mijn hele leven al kan ik ontroerd raken door mooie foto’s”

Over Focus

Roos Schouw is hoofdredactrice van het fotografie vakblad Focus. Het bestaat inmiddels 104 jaar en daarmee is dit het oudste foto tijdschrift van Nederland, en het op één na oudste fototijdschrift van Europa.

Vandaag de dag werkt een enthousiaste groep fulltimers en freelancers aan het magazine dat elf keer per jaar verschijnt. Met interessante verhalen, portfolio’s, achtergrondverhalen over techniek, tentoonstellingen en productreviews is Focus de absolute must-have voor de serieuze amateur- en professionele fotograaf.

‘Fotografie is iets emotioneels

Iemand die zich al meer dan twintig jaar bezighoudt met fotografie weet vast te vertellen wat fotografie nou écht betekent. Roos vertelt er vol passie over; ‘Fotografie betekent voor mij verschillende dingen. Ik kan echt ontroerd raken door mooie foto’s. Dat heb ik mijn hele leven al gehad.

Verder vind ik fotografie heel belangrijk door zijn mooiigheid en kunstigheid. Maar ook praktisch. Fotografie kan mensen iets leren, het laat zien wat niet iedereen kan zien, zoals bijvoorbeeld wat er in oorlogsgebieden gebeurt. Dat kan niet iedereen met eigen ogen zien en dus is het belangrijk dat er fotografen zijn die dat aan ons laten zien. In de 19e eeuw was fotografie nog maar voor weinig mensen weggelegd en werd het onder meer gebruikt voor de medische wetenschap (men hoefde nu niet meer alles uit te tekenen en te schetsen) en bijvoorbeeld voor verre reizen naar de koloniën. Op die manier kon men in Nederland zien wat er over de grenzen gebeurde. Met de uitvinding van de fotografie werd een heel nieuwe manier van kijken en het weergeven van de realiteit geïntroduceerd. Men was niet meer alleen aangewezen op schilderijen en tekeningen. Fotografie heeft ook nut en is niet alleen voor de lol. Fotografie is ook iets emotioneels. Ik maak foto’s om het moment niet te vergeten, ik maak foto’s uit emotie. Ik ben blij dat er fotografie is.’

‘Genieten we nog wel van het moment?’

Fotografie staat niet stil. Zowel Focus als CEWE zijn al meer dan 100 jaar actief in fotografie en in die tijd is er enorm veel gebeurt. Vooral de stap van analoog naar digitaal heeft ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht. Fotografie werd voor veel meer mensen toegankelijk. Roos vraagt zich wel af of we nog echt genieten van wat er om ons heen gebeurt. ‘Mensen zijn tegenwoordig altijd en overal aan het fotograferen, dat is wellicht de grootste trend van de laatste tijd. Maar geniet je dan nog wel van het moment zelf? Of ben je te druk met je smartphone in je hand?’

Een andere trend die ze ziet in fotografie is het grote aandeel van natuurfotografie. ‘Ik zie veel natuurfotografie, veel landschappen. Dat voert zeker de boventoon. Het is natuurlijk ook hartstikke fijn om met je fototoestel de natuur in te trekken ter ontspanning, het is heel toegankelijk. Zeker in de herfst, als de kleuren het mooist zijn. Zelf kan ik ontzettend genieten van dreigende wolkenluchten. Grote, donkere wolken die zo kenmerkend zijn voor ons land. Maar in de winter vind ik ook staalblauwe luchten prachtig om te fotograferen’

De CEWE Photo Awards

Dit jaar organiseerde CEWE voor de vijfde maal de succesvolle fotowedstrijd CEWE Photo Awards. Deze jaargang was Roos voor het eerst betrokken als jurylid. ‘Ik vond het heel erg leuk om te doen. Er waren veel goede foto’s van hoge kwaliteit, dat maakte het erg lastig om een winnaar te kiezen. Ik vond het vooral erg leuk om te zien dat mensen zo hun best  ebben gedaan op de foto’s. Verder viel me op dat er veel natuurfoto’s werden ingestuurd en dat er achter veel foto’s een verhaal zit. Het verhaal achter de foto interesseert me.’

Fotografeer je zelf eigenlijk?

Een vraag die we nog helemaal niet gesteld hadden, omdat we ervan uit gingen dat dit zeker  het geval is bij de hoofdredactrice van een foto vakblad. ‘Jazeker fotografeer ik ook! Maar ik wil mezelf geen professional noemen. Daarvoor zijn er genoeg fotografen die veel mooiere foto’s maken. De foto’s die ik maak zet ik altijd op mijn computer en soms druk ik ze af. Zo gaan we volgend jaar met het hele gezin een mooie reis maken. Met de foto’s die ik dan maak wil ik een fotoboek ontwerpen. Sowieso vind ik afgedrukte foto’s ontzettend waardevol en blijvend. Het blijft indrukwekkender en minder vluchtig om een afgedrukte foto te zien dan op een schermpje. Het maakt het veel specialer!’

 

* Tenzij anders vermeld, zijn alle vermelde prijzen inclusief BTW en exclusief verwerkings/verzendkosten