Afgelopen week was het behoorlijk fris in ons land. Daarom is het nodig tijd om je kennis over het fotograferen van winterlandschappen te verbreden! Want hoe fotografeer je nu het beste dit ijzige landschap? Waar moet je rekening mee houden en hoe fotografeer je bijvoorbeeld het sneeuw op een unieke manier? Hieronder vind je zeven tips voor mooie winterfoto’s.

#1 – Laat sneeuw opvallen

Sneeuw fotograferen kan best lastig zijn. Je hebt hier toch meer voor nodig dan alleen de sneeuw. De beste tip om sneeuw te fotograferen is door het sneeuw wat meer te laten opvallen. Dit doe je door het contrast te vergroten. Zoek iets dat afsteekt tegen het hagelwitte sneeuw. Dit kan van alles zijn, maar denk bijvoorbeeld aan wat takken aan een boom, een opkomende zon op een heldere winterdag of misschien zelfs de eerste krokussen die door de sneeuw ontpoppen.

#2 – Sneeuwpret voor unieke fotomomenten

Spelen met de (klein)kinderen in de sneeuw levert geweldige fotomomenten. Sleerijden, sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen bouwen zijn typisch dingen die maar een enkele keer in een jaar kunnen. Daarom is dit moment extra uniek. Leuk voor nu, maar nog leuker voor later! Denk natuurlijk wel om je fototoestel in combinatie met een eventueel sneeuwballengevecht. Bescherm je toestel bijvoorbeeld met een hoes om vocht in je toestel te voorkomen.

#3 – Natuurijs en schaatsen? Zorg voor een mooi natuurlandschap!

We hebben maar zelden geluk met natuurijs. Daarom is het geen wonder dat veel enthousiaste natuurijs-schaatsers als het even kan de ijzers zo snel mogelijk uit het vet halen. Omdat het maar zelden voorkomt dat we echt op een mooie natuurplas kunnen schaatsen, is het aan te raden om deze plek zorgvuldig uit te zoeken. Ken je bijvoorbeeld een bevroren watergebied of een ondergelopen heidelandschap in je omgeving? Dit zijn bij uitstek geschikte locaties om te schaatsen. Je houdt natuurlijk te allen tijde rekening met je eigen veiligheid en de regels van het (natuur)gebied waar je schaatst.

Fotografie- en veiligheidstip: zorg dat je met meerdere personen bent. Dan kan er altijd iemand een mooie foto van jou op het ijs maken (of andersom) en is er bovendien altijd iemand dichtbij in het geval van nood.

#4 – Geen sneeuw, maar toch een winterfoto? Vroeg eropuit!

Het komt vaak voor dat zo rond de zonsopkomst het koudste moment van de dag is. Als de zon dan eenmaal doorgebroken is en het is een mooie heldere dag, dan vormt zich vaak een winterse ‘rijp’ op het grasland. Deze witte aanslag op het grasland, in combinatie met het heldere weer kan zorgen voor geweldige winterbeelden. Soms wordt dit ook nog eens extra versterkt door een laagje mist over het weidelandschap. Zorg er vooral voor dat er ook iets anders op de foto te zien is dan alleen de lucht en het grasland. Dit breekt de foto en geeft extra charme aan het winterbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een eenzame (dik ingepakte) fietser, een karakteristieke oude molen of de skyline van je eigen plaats op de achtergrond.

#5 – Gebruik macrofotografie

Macrofotografie is geweldig te gebruiken voor winterlandschappen. Maak een foto van een takje met een lading sneeuw erop of fotografeer hetzelfde rijp, dat zorgt voor het mooie landschap bij tip nummer vier, eens van dichtbij. Door in de winter op de details te letten, krijg je unieke beelden. Door de winter worden details soms zelfs nog beter zichtbaar. Denk bijvoorbeeld eens aan een bevroren spinnenweb, of een ijspegel aan een dakgoot: zulke details vind je hier natuurlijk nooit in de zomer en dat maakt ze wel zo uniek!

#6 – Sneeuwt het? Ga ook eens de bebouwing in!

Vooral in mooie oude steden kan de winter een extra dimensie geven aan de gebouwen die er staan. Op een stedentrip kan een winterse bui helemaal mooie beelden geven. Oude steden zoals Praag, Londen of het Estlandse Tallin geven je dan echt een wintergevoel, door de besneeuwde en historische straatjes. Ook in je eigen plaats staat misschien wel een mooie oude kerk of bijvoorbeeld een sierlijk stadhuis.

Tip: maak een foto van je eigen besneeuwde huis en stuur deze een jaartje later voor de kerstdagen naar familie of kennissen.

#7 – Witte sneeuw witwassen

In tegenstelling van wat je misschien zou denken, is het verstandig om je foto’s een beetje overbelicht te laten. Je toestel heeft namelijk de neiging om het sneeuw onder te belichten. Hierdoor krijgt de foto een beetje een grijzige/blauwige gloed. Gebruik je instellingen om dit te voorkomen. Het helpt al om je toestel handmatig in te stellen. Gebruik daarnaast je witbalans en andere instellingen zoals ISO. Vind je het lastig om de juiste belichting te kiezen? Maak je foto’s dan in RAW. Op deze manier kan je de foto’s later nog behoorlijk goed bewerken, zodat de sneeuw daadwerkelijk wit wordt!

Producttip: één van de favoriete fotoproducten voor winterfoto’s zijn de wanddecoraties van CEWE. Veel van onze klanten bestellen geweldige winterfoto’s voor aan de muur. Je hebt bovendien geluk, want in de hele maand februari 2019 biedt CEWE haar wanddecoraties aan met 20% korting!