Dagelijks zijn we bezig met beelden. We vangen iets op via het nieuws, we zien een foto in de krant en er komen tal van beelden voorbij in ons eigen leven. Fotografie is één van de belangrijkste manieren om gebeurtenissen in ons leven vast te leggen. Toch weten maar weinig mensen hoe hun toestel werkt. Lees daarom onderstaand blog waarbij het beeld tot aan de foto wordt beschreven. Je zal zien dat de functionaliteiten in je toestel behoorlijk samenhangen met je eigen ogen.

Toestel in de aanslag, lens open en klikken maar!

Zodra jij op het knopje drukt van je toestel gebeurt er van alles binnenin het toestel. We beginnen natuurlijk eerst met observeren. Via de zoeker kijk je door je toestel naar het beeld dat je wilt fotograferen. Hierbij is er al een groot verschil in de toestellen. Zo zijn er semi-digitale spiegelreflex-, digitale spiegelreflex- en digitale compact fototoestellen. Grofweg is het verschil de spiegel. Deze is in je toestel ingebouwd en weerspiegelt exact het beeld van je lens door de zoeker van je toestel. Je ziet dan precies wat de lens ook waarneemt. Een digitaal compact toestel kijkt door een ander gaatje direct naar je te fotograferen beeld en de werking is daardoor iets simpeler. Op voorwaarde dat je de instellingen, focus en het beeld goed hebt, klik je vervolgens op het knopje.

Wat gebeurt er als ik “het knopje” van mijn toestel indruk?

Het knopje heet de ontspanner. Zodra je dit in drukt, verdwijnt de spiegel voor de lens en wordt de foto geschoten. Dit is precies waarom je even niets ziet als je de ontspanner de foto maakt. De spiegel klapt namelijk tijdelijk weg, zodat het beeld op de sensor valt. Naast de spiegel verdwijnt ook de sluiter tijdelijk. De tijd dat deze sluiter opent en dichtvalt wordt dan ook de sluitertijd genoemd. Hoe langer deze tijd, hoe meer beeld op de sensor valt. Vervolgens sluit de sluiter en valt de spiegel weer terug op haar plek. De foto is opgeslagen en jij kunt doorgaan met fotograferen.

Hierbij is er een groot verschil wanneer je lens verder verwijderd is van de sensor en wanneer de opening van de lens groter of kleiner is. Als de lens verder verwijderd is (zoals bij een telelens het geval is) zoomt het beeld verder in en wordt de brandpuntafstand groter. De diafragma opening zorgt voor de opening van de lens en hiermee selecteer je dan ook hoeveel licht er op de sensor valt.  

Maar hoe slaat die sensor mijn foto op?

De beeldsensor is een klein plaatje in je toestel. Deze sensor verschilt in grootte en over het algemeen hebben duurdere toestellen een grotere sensor. Een groot voordeel aan deze full-frame sensoren is onder andere de scherptekwaliteit en het beperken van ruis. Handig voor als je in het donker met een hogere ISO-waarde fotografeert. De sensor is een complex plaatje die van het beeld een code maakt. Jouw digitale foto is dan ook niets anders dan een beeld opgebouwd uit digitale waarden. Als het beeld op deze sensor is opgeslagen, ondergaat de foto een eerste bewerking. Waarbij je precies het verschil vindt tussen RAW foto’s en normale (JPG) foto’s. Bij RAW worden namelijk alle gegevens opgeslagen en bij JPG alleen de gegevens die jij wilt (bijvoorbeeld witbalans op schemerlicht).

Ontwikkel je foto’s

Om te zorgen dat jouw foto ook daadwerkelijk opgeslagen wordt als afbeelding, moet je de foto eigenlijk nog ontwikkelen. Anders blijft het een een digitaal document van codes die de afbeelding kunnen weergeven. Gelukkig ben je voor het ontwikkelen van je foto’s bij CEWE aan het juiste adres. Of je nu een ouderwets stapeltje foto’s wilt ontwikkelen of juist nieuwerwets een fotoproduct laat ontwikkelen zoals de Hexxas; het kan allemaal!