2019! Het begin van een nieuw jaar. Dat betekent veel nieuwe fotokansen en -momenten. De eerste periode staat nog lekker in het teken van de kou, maar dan komt al snel het zonnetje tevoorschijn die ons voorziet van typische lentetaferelen. Dan duurt het nooit lang voordat het zomer is. Kijk samen met CEWE vooruit naar de zon!

Januari-februari

De eerste maanden van het jaar vinden veel mensen toch vaak een beetje teleurstellend. Denk maar aan blue monday: de meest deprimerende dag van het jaar. Op 21 januari komen veel mensen erachter dat de goede voornemens mislukt zijn. Ook het grijze weer in januari helpt niet mee. Alhoewel het voor de haard goed toeven is, helpt het om juist de deur uit te gaan en met je fototoestel wat mooie foto’s te maken. Ook in deze maanden is er altijd wel een fotomoment. Waarschijnlijk krijgen we nog een paar goede koude dagen, waardoor het landschap verandert in een winterwonderland. Pak je goed in en ga er op uit. Bekijk voordat je erop uitgaat bijvoorbeeld ook onze tips voor wintersportfoto’s, winterse stedentrips of winterportretten!

Maart-April

De R zit nog steeds in de maand en het kan behoorlijk koud zijn. April doet wat hij wil, zo luidt het gezegde ook wel. Ondanks de frisse voorjaarsmaanden, zijn er sowieso mooie voorjaars taferelen in deze maanden. Wist je dat de meeste lammetjes geboren worden in maart en april? Superleuk om dan een schaapskooi te bezoeken om deze mooie beestjes te bewonderen en te fotograferen! Ook het andere natuurschoon komt tot leven: eerste knoppen aan de takken, bloemenvelden die al een klein beetje beginnen te bloeien en het frisse voorjaarsgroen dat aan de bomen komt.

Tip: in het voorjaar gaan de koeien voor het eerst weer de weide in. Ken je een melkveehouder in je omgeving? Vraag hem wanneer de koeien de weide in gaan en zorg dat je dit mag fotograferen. Geef de boer een mooie koeien foto cadeau. Bekijk ook het blog fotograferen in de lente voor meer tips over voorjaarsfotografie en koeien fotograferen.

Mei-Juni

In mei en juni tellen we hard af naar de zomer. Op 21 juni hebben we bijna 15 uur zonlicht per dag. Kortom; deze periode kent de langste dagen van het jaar. Als fotograaf profiteer je hiervan. Hoewel het best mogelijk is om foto’s te maken in het donker, hebben de lange dagen ook veel voordelen. Zo kun je in de avond nog lang op pad om mooie foto’s te maken. De warme gloed van de zon zorgt voor een mooi beeld in de avonden. Mei en juni zijn voor natuurfotografie misschien wel de mooiste maanden. De planten zijn in volle bloei en de natuur is volop actief (denk alleen al aan de vogeltjes die vrolijk in de tuin aan het fluiten zijn).

Tip: mei en juni zijn de maanden waarin de akkers beginnen te bloeien. In juni staan bijvoorbeeld de aardappelvelden in bloei. Pak je toestel en ga erop uit om de mooie lijnen in dit veld te fotograferen!

Ga je net als 2018 weer een jaarboek maken? Of doe je dit in 2019 voor het eerst? Zorg er dan voor dat je van iedere maand een aantal foto’s verzamelt. Op deze manier deel je jouw fotoboek aan het einde van het jaar logisch in en zorg je voor mooie foto’s van heel 2019!