Het is al bijna oudjaarsdag. Dé dag waarin er weer flink op los geknald wordt. In enkele uurtjes is het siervuurwerk op oudejaarsavond weer voorbij. Geniet daarom langer van het siervuurwerk met onderstaande fotografietips.

Op welke plek fotografeer je precies?

Door de juiste plaats uit te zoeken, kan vuurwerk een stuk beter tot zijn recht komen. Afstand nemen is veiliger, maar bovendien ook beter voor de foto’s. Je legt namelijk het totaalplaatje vast. Bijvoorbeeld de skyline van een stad of genietende mensen in combinatie met een vuurwerkshow.

Tip: steekt één van je bekenden vuurwerk af? Vraag diegene dan bij de mooiste sierpotten en vuurpijlen even te wachten totdat jij helemaal klaar staat met je fototoestel.

ISO-waarde en sluitertijd gebruik

Normaal gesproken is het nuttig om gebruik te maken van een hogere ISO-waarde en langere sluitertijd om meer licht op de foto te laten vallen. Bij vuurwerk is het alleen niet altijd wenselijk gebruik te maken van een hogere ISO-waarde, omdat je ook te maken krijgt met meer ruis. Hierdoor worden de sierlijke details van de knal in de lucht ineens minder scherp. Bovendien knalt vuurwerk met een hoog tempo de lucht in. Daarom is het gebruik van een lange sluitertijd minder aan te raden; voor je het weet ben je te laat.

Let op: zet je sluitertijd niet te kort. Je kunt er juist ook mooie “slierteffecten” door krijgen. Bij een té korte sluitertijd, zie je minder kleur en minder licht van het vuurwerk. Om beweging in je foto te voorkomen is het bovendien sterk aan te raden een statief te gebruiken.

Maar hoe krijg ik dan licht op de foto?

Alhoewel fotograferen in het donker best lastig is, kan je tijdens oud & nieuw wat meer licht verwachten door het vuurwerk. Het donker steekt zelfs mooi af met het lichte en kleurrijke vuurwerk. Hierdoor zie je het vuurwerk behoorlijk goed. Het is daarom minder erg dat je met een lagere ISO-waarde en een iets kortere sluitertijd moet werken (ca. 0,2 tot 2 seconden).

Zelf aan de slag

Ga tijdens het fotograferen van siervuurwerk echt zelf aan de slag. De autostand is minder wenselijk omdat deze stand het felle vuurwerk in combinatie met de donkere lucht minder goed in kan schatten dan jijzelf. Dat betekent dat je zelf moet scherpstellen en zelf alle instellingen moet kiezen. Het kan hierbij helpen om in RAW te fotograferen. Hierdoor kun je de foto’s later nog bewerken in een fotobewerkingsprogramma.

Timing is belangrijk

Misschien wel het belangrijkste aan het fotograferen van vuurwerk is de timing. Maak het jezelf daarom gemakkelijk en schiet gewoon veel foto’s. Probeer echter wel de kwaliteit te waarborgen door je bezig te houden met de juiste setting. Beter tien goede vuurwerkfoto’s dan 100 onduidelijke. Zorg ook dat je iets voor de knal fotografeert. Als je te laat bent heb je kans dat de dampen van het kruit de foto verpesten; de foto wordt namelijk door deze mistige omstandigheden een beetje wazig.

Producttip: verwerk je vuurwerkfoto in je jaarboek om écht knallend het jaar af te sluiten.

Last but not least: CEWE wenst jou een prettige en vooral een veilige jaarwisseling toe!