In de donkerste weekjes van het jaar is het soms lastig om voldoende licht te krijgen voor goede foto’s. Het is laat licht en ‘s avonds al vroeg weer donker. Hierdoor ben je vaak genoodzaakt om je foto’s in het donker te nemen. Maar hoe doe je dit precies? Waar moet je op letten en wat zijn de handige instellingen?

Hotspots voor fotograferen in het donker

Allereerst is het handig om een plek te hebben die zich perfect leent voor het fotograferen in het donker. Deze “hotspots” vind je overal. In de stad, maar ook op het platteland. Houd er rekening mee dat je op deze plek in ieder geval iets relevants hebt om te fotograferen. Denk hierbij aan een stad, een gebouw of bijvoorbeeld een mooie sterrenhemel. De lichtjes of de sterrenhemel kunnen zorgen voor dat mooie nachtelijk effect. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een stad die je vanaf een afstand fotografeert;
  • Een mooie kerk die sfeervol verlicht is;
  • Een plein of straat met sierlijke straatlantaarns;
  • Een locatie waar weinig licht is waardoor je de sterren nog beter kunt fotograferen.

Instellingen

Locatie gekozen? Dan is het een kwestie van de juiste instellingen kiezen. Je fototoestel biedt een grote variëteit aan instellingen. Bij het fotograferen in de nacht is het belangrijk dat je deze optimaal gebruikt. Met een combinatie van instellingen, zorg je ervoor dat er meer licht op je foto’s komt.

Sluitertijd

De belangrijkste instelling die zorgt dat jij meer licht op de lens kan laten vallen is de sluitertijd. Door de sluitertijd hoger te zetten valt er meer licht op de lens. Best logisch toch? Hierbij is één ding cruciaal. Een statief is eigenlijk onmisbaar. Doordat de sluitertijd langer wordt, bestaat de kans dat het beeld beweegt, waardoor het beeld vager wordt.

ISO-waarde

ISO zegt iets over de filmgevoeligheid van je toestel. Hoe hoger je de ISO-waarde zet hoe meer licht het fototoestel opslaat. Als je een compact fototoestel of een telefoon gebruikt, is het lastiger om met hogere ISO-waardes te werken. In dit geval zit er namelijk een kleinere sensor in, die dit minder goed aankan. Heb je een spiegelreflexcamera? Dan heb je bijna zeker een full-frame sensor die deze hoge ISO-waardes beter aankan.

Andere hulpmiddelen

Meer nodig dan alleen sluitertijd of ISO? Dan zijn er nog wat andere opties. Natuurlijk heb je je toestel op een lage kleurtemperatuur staan (witbalans). Het kan ook helpen om je diafragma iets te vergroten (diafragmagetal verkleinen). Doordat de opening dan groter is valt er logischerwijs ook meer licht op de lens. Het klinkt gek, maar een flits kan nadelig werken voor de foto. Het maakt objecten, gebouwen of mensen vaak behoorlijk flets.

Inspiratie voor fotograferen in het donker

Blauwe uurtje

Bovenstaande tips zijn ook goed te gebruiken voor het blauwe uurtje. Het blauwe uurtje is het moment waarop de zon net onder is of bijna opkomt. De blauwe gloed geeft een prachtig effect over het landschap.

Verkeersfotografie

Je kunt je aan het verkeer ergeren, als je weer eens in de file staat naar je werk. Maar het drukke verkeer in het donker fotograferen, is een heel ander verhaal. Leg de drukke ochtend- of avondspits vast door op een brug of ander hoog gelegen punt te gaan staan. Met name de snelweg is interessant. Doordat de auto’s vlak en snel achter elkaar rijden, ontstaan er twee kleurstroken: een rode en een witte. Ook naast de weg kun je natuurlijk gewoon mooie foto’s maken van het verkeer dat zich voortbeweegt. Wil je lichtlijnen creëren? Dat doe je met een lange sluitertijd. Doordat de auto’s bewegen en het decor stilstaat ontstaan lichtlijnen in de foto. Deze lijnen geven op een unieke manier de dynamiek weer van bijvoorbeeld een drukke weg in de stad. Zet je camera wel op een statief en gebruik het liefst een afstandsbediening voor het maken van de foto, zodat er geen trilling in je beeld komt.

Fotoproducten

Nieuwsgierig naar typische producten voor jouw foto’s in de donkere uurtjes? CEWE helpt je op weg met vele productvariaties. Wij vinden vooral wanddecoraties zoals de Hexxas super geschikt voor jouw nachtfoto’s. Ook andere producten zoals een telefooncover, muismat of fotomagneet zijn hiervoor natuurlijk heel geschikt!

Op zoek naar inspiratie voor de donkere kerstdagen? De dagen voor kerst zijn voor veel mensen één van de drukste periodes van het jaar. CEWE je om cadeau-inspiratie op te doen. Geef bijvoorbeeld een persoonlijk fotoboek cadeau. Dan krijg je van ons een sierlijke geschenkbox eromheen!

Veel plezier met ontwerpen!

* Tenzij anders vermeld, zijn alle vermelde prijzen inclusief BTW en exclusief verwerkings/verzendkosten