Voor sommigen slechts een vervoermiddel, voor anderen het kostbaarste bezit: de auto. Of je nu een autoliefhebber bent of niet. Het fotograferen van je auto kan altijd nuttig zijn. Waarom? Nou, misschien zet je hem wel een keer op internet te koop. Dan wil de koper wel een goede indruk krijgen. Voor de echte autoliefhebber is het natuurlijk meer dan alleen een advertentiefoto. Met de volgende tips zorg jij in ieder geval voor mooie autoplaatjes!

Zorg voor een superschone auto

Of je hem nu te koop zet of de foto maakt voor een mooie autoposter, de auto schoonpoetsen is een must. Zorg dat je auto zowel van binnen en buiten schoon is. Neem ook de velgen goed mee en gebruik eventueel goede poetsproducten zoals autoshampoo, velgenreiniger en vooral een goede borstel en spons. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de auto goed glimt. Hiervoor is het zaak dat je de auto goed napoetst met autowas. Dit zorgt uiteindelijk voor een stuk betere foto’s en wordt ook vrijwel altijd gedaan voor de verkoop door autohandelaren en -garages om de auto sneller te verkopen.

Decor

De foto-omgeving moet bij de auto passen. Voorkom daarom het fotograferen van de auto op de oprit en zoek een bijpassende omgeving. We snappen dat een auto op de weg in zijn omgeving is. Wil je jouw auto op een weg fotograferen? Houd dan rekening met het overige verkeer. Heb je een terreinwagen? Fotografeer hem dan bijvoorbeeld op een heuveltje op een onverhard terrein. Heb je een oldtimer? Fotografeer hem dan voor een historisch pand zoals een landhuis of kasteel. Ben je trotse bezitter van een rallyauto? Fotografeer de auto op een mooi gravel weggetje bij je in de buurt! Kortom het decor voegt veel toe aan de foto.

Fotografie

Het is – zoals hierboven al goed beschreven staat – best een werkje om je auto goed te fotograferen. Voordat je eenmaal aan het fotograferen bent, heb je al behoorlijk wat gedaan. Zorg er daarom voor dat je de belangrijkste stap goed voltooid. Het fotograferen van een auto kan op verschillende manieren, maar zorg in ieder geval dat de tijd van het fotograferen juist is. Het gouden uurtje is hierbij misschien wel het beste moment. Maak naast foto’s van een afstandje, ook foto’s van dichtbij. Door veel scherptediepte te gebruiken en de details goed te fotograferen, doe je recht aan de ontwerpers van de auto. Het lijnenspel van een auto kan soms behoorlijk complex zijn. Maak bijvoorbeeld eens een foto van de flank naar achter en zorg met scherptediepte voor een mooie bokeh. Als je de auto van een afstandje in stilstand fotografeert, is het aan te raden om een statief te gebruiken voor het beste resultaat.

Tip: zet je de auto in de verkoop op internet? Zorg er dan voor dat eventuele schade aan de auto ook goed zichtbaar is. Hierdoor geef je een eerlijk beeld aan de koper, maar het zorgt ook voor vertrouwen bij de koper. Je houdt immers geen dingen verborgen. Bovendien zijn schades zoals krasjes of deuken een goede aanleiding voor de koper om op het moment suprême flink af te dingen op de auto. Als je er in een vroeg stadium eerlijk over bent geweest, kun je de potentiële koper erop wijzen dat hij wist wat hij zou aantreffen.

Rijdende auto’s fotograferen

Bij het fotograferen van een rijdende auto is het belangrijk dat je rekening houdt met de snelheid. Hierbij wordt het lastiger als de snelheid hoger is. Wil je jouw eigen auto fotograferen terwijl iemand er in rijdt? Zorg er dan voor dat degene die je auto bestuurt rustig rijdt. Je houdt er natuurlijk altijd rekening mee dat je op een veilig plek staat. Ook de bestuurder voorkomt natuurlijk dat hij of zij het overige verkeer hindert. Sporters bewegen, maar een auto ook. Helemaal wanneer je harder rijdende auto’s fotografeert, kunnen sportfotografieregels daarom goed van pas komen.

Tip: probeer eens een auto te fotograferen met de panningtechniek. Zo benadruk je de dynamiek op een flitsende manier!

Producttip: natuurlijk is een poster het ultieme CEWE fotoproduct voor je auto. Wil je een meer chique uitstraling? Ga dan voor een wanddecoratie.

Succes met het fotograferen van je grote liefde op vier wielen!