Een timelapse is de ideale manier om effecten zichtbaar te maken die normaal gesproken te traag verlopen om ze te kunnen waarnemen. Denk aan de verandering van jaargetijden of het groeien van een bloem. Eigenlijk is een timelapse niets meer dan een grote verzameling foto’s die als een film snel achter elkaar worden afgespeeld. In dit blog lees je hoe je zelf een timelapse kunt maken.

Waarom timelapse eindeloze opties biedt

Het maken van een timelapse heeft diverse voordelen ten opzichte van het maken van een normale foto. Doordat je daadwerkelijk de beweging vastlegt van iets of iemand, wordt het beeld dynamischer. Het is bijvoorbeeld lastig om het onweer te fotograferen. Door een timelapse neem je snel achter elkaar een aantal foto’s en worden ook de meest spectaculaire momenten tijdens de timelapse meegenomen. Je kunt later zelfs de beste foto filteren en als individuele foto bewaren. De beweging is waar het omdraait. Denk aan het fotograferen van (de verandering van) het getij, een zonsondergang of een voorbij fietsende wielrenner. We horen je al denken: “waarom zou je geen filmpje maken?”. Nou, omdat ‘the devil is in the details’: door een timelapse af te spelen vallen details beter op. Details die bij een normale video niet opvallen.

Timelapse met je smartphone

Een gebruiksvriendelijke manier om een timelapse te maken, is door je smartphone te gebruiken. iPhone heeft de functie standaard ingebouwd. Veeg hiervoor naar rechts in de fototoestel app totdat je bij de functie ‘tijdsverloop’ komt (de functie heet timelapse als je de Engelse instellingen van je iPhone hanteert). Start met opnemen en klaar! Voor Android is de functie niet standaard ingebouwd. Zoek hiervoor in de “Play store” die je standaard op je Android apparaat hebt staan naar ’Timelapse’ en download één van de apps.

Timelapse met je normale fototoestel

Indien je een timelapse met je normale fototoestel wilt maken, dan vereist dit wat meer aandacht. Hoewel steeds meer toestellen een timelapse optie ingebouwd hebben, blijft het met veel toestellen handmatig werk. Als de optie in je toestel is verwerkt, moet je vaak alsnog aangeven welke interval je wenst tussen de foto’s. Bovendien is het aan te raden om de andere instellingen van je toestel handmatig in te stellen. Doe je dit niet, dan stelt het fototoestel elke keer weer bij. Hierdoor krijg je geen vloeiende timelapse. Heeft je toestel geen timelapse functie, dan zit er niets anders op en moet je iedere foto afzonderlijk en zelf nemen. Dat kun je met de hand doen, maar het is beter om dit met een afstandsbediening te doen. Op die manier ben je er zeker van dat het toestel niet beweegt tijdens het fotograferen.

Je hebt nog steeds “slechts” een verzameling foto’s. De timelapse maak je door deze verzameling achter elkaar te plakken. Dat doe je met behulp van speciale software, die het mogelijk maakt om de foto’s als een soort filmpje achter elkaar plaatsen. Dit kan met Adobe After Effects, maar er zijn ook diverse gratis alternatieven beschikbaar. Google maar eens op “gratis timelapse software” en je ziet al snel diverse alternatieven voor de duurdere Adobe optie.

Gebruik altijd een statief!

De beweging die je met jouw lens vangt, maakt een timelapse geslaagd. Het kader beweegt niet, maar in het beeld is wel sprake van beweging. Het is dus niet de bedoeling dat het fototoestel zelf beweegt! Daarom is het gebruik van een statief essentieel. Alleen hiermee ben je er zeker van dat het toestel niet beweegt tijdens het maken van de timelapse. Ook als je fotografeert met een smartphone is het raadzaam een statief te gebruiken. Fotografeer altijd vanaf dezelfde plek. Als je de verandering van getijden wilt filmen, doe je er goed aan om een plek te markeren en de camera iedere keer exact op dezelfde positie te plaatsen.

Mini-timelapse

Met de producten van CEWE kun je ook een mini-timelapse maken. Het is niet nodig om honderd foto’s achter elkaar te plakken, maar je kunt er wel een aantal uitkiezen en deze op een product laten ontwikkelen. Doe dit bijvoorbeeld door een aantal prints op een rij te plaatsen, een mini-print te maken met drie of vier foto’s of door een collage te maken op een wanddecoratie. Plaats je timelapse foto’s, van bijvoorbeeld een zonsondergang, op volgorde en laat ze door CEWE ontwikkelen.

Ga je aan de slag met timelapse? Dan wensen je veel succes! Aanvullende tips zijn altijd welkom, plaats ze in de opmerkingen onder het blog.

 

* Tenzij anders vermeld, zijn alle vermelde prijzen inclusief BTW en exclusief verwerkings/verzendkosten